Вести

ВЕСИЋ: ДО ПОЧЕТКА ЛЕТЊЕ СЕЗОНЕ ОТВАРАЊЕ НОВОГ ТЕРМИНАЛА

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић обишао је радове на реконструкцији и доградњи београдског аеродрома "Никола Тесла" и најавио да ће до почетка следеће летње сезоне бити отворен нови терминал.

Весић је, након обиласка радова, захвалио партнерима из Француске, компанији "Ванси" која, како је рекао, управља са 50-ак аеродрома у свету.

"Они овде раде заиста велики посао и ми смо им захвални на послу који раде за нашу земљу. Према уговору о концесији они су у обавези да реконструишу и дограде београдски аеродром. У овом тренутку се овде спроводе инвестиције вредне око 150 милиона евра, а њихова обавеза према уговору је да спроведу инвестиције укупне вредности 732 милиона евра и они ће то урадити", истакао је Весић.

Навео је да се нови терминал завршава и најавио да ће бити отворен до почетка летње сезоне.

"То значи да ћемо за оне праве гужве које почињу у летњој сезони имати потпуно нов терминал и капацитет београдског аеродома ће бити 15 милиона путника", истакао је Весић.

Навео је да је пре потписивања уговора капацитет био око пет милиона путника и додао да ћемо ове године имати више од шест милиона путника на београдском аеродрому, те да ће са свиме што је урађено следеће године бити још више путника.

Навео је да је урађена и нова уметнута писта и додао да ће се, када буде завршена реконструкција зграде и отворен терминал до почетка следеће летње сезоне, почети са реконструкцијом старе писте која није реконструисана од 1962. године.

"Као што се може видети, већ раде реконструкцију старе зграде и наставиће да раде и надограђују аеродром како се он буде развијао и како будемо имали више путника", рекао је Весић.

Додао је да ће улаз бити на потпуно другом месту што ће обезбедити већу комфорност путника и најавио да ће, када се све заврши, бити решен и проблем таксиста на аеродрому.

"То је један од највећих проблема и брука овог града и то ћемо решити врло ригорнозно, заједно са нашим партнерима", рекао је Весић.

Са њим су радове обишли генерални директор београдског аеродрома "Никола Тесла" Франсоа Беризо и директор АД аеродрома "Никола Тесла" Саша Влаисављевић.

 

 

Извор: Танјуг