Вести

ВЕСИЋ: ИЗГРАДЊОМ ДРЖАВНИХ ВРТИЋА МИ ПОКАЗУЈЕМО БРИГУ ЗА СВУ ДЕЦУ

Заменик градоначелника Београда Горан Весић обишао је радове на вртићу на Чукарици у улици Милоја Закића, а том приликом изјавио је да је расписан тендер за нових шест вртића на територији Града Београда.

Весић је прецизирао да је расписан тендер за вртиће у насељима Браће Јерковић, Миријево 1, у Борчи, Миљаковац 3, односно између Миљаковца 3 и Сунчаног брега, као и у Младеновцу и Сремчици.

Најавио је да ће у наредних неколико дана бити расписан тендер за изградњу вртића у Степојевцу.

"То је нових седам вртића за које расписујемо тендер, што значи да ће Град Београд до краја ове године или изградити или ће бити у изградњи 15 вртића заједно са осам који се тренутно граде. То се никада није десило у историји Града Београда да се за нешто више од годину дана гради или изгради 15 вртића", рекао је Весић.

Додаје да Град Београд следеће године очекује расписивање тендера за још 10 вртића и наглашава да ће до краја наредне године бити или завршено или ће бити при крају укупно 25 вртића.

Вртић у Милоја Закића на Чукарици биће завршен до јуна, рекао је Весић и додаје да је само један од три вртића који се тренутно граде или ће се градити на општини Чукарица.

У протеклом периоду на територији Града Београда тренутно се гради или је изграђено осам вртића, рекао је Весић.

Очекује се изградња још два вртића, на Новом Београду - на Бежанијској коси и Блоку 62.

"Укупна вредност ових вртића је преко 900 милиона динара, односно преко 8 милиона евра. Иначе, у Граду Београду је одвојено 3,9 милиона динара, односно 33 милиона евра за изградњу 25 вртића и у тих 25 налази се ових осам", рекао је Весић.

Истиче да је тих 3,9 милијарди динара скоро еквивалентно, односно за 200, 300 милиона више од накнада које је Град Београд морао да издвоји да плати родитељима који су у периоду од 2008. до 2013. године дупло скупље плаћали вртиће.

"Пошто је Град Београд између 2008. и 2013. године незаконито наплаћивао дупли износ родитељима ми смо морали да вратимо између 3,6 и 3,7 милијарди динара родитељима, што значи да смо изгубили 25 вртића које сада градимо и уз сво враћање новца родитељима нашли смо 3,9 милијарди динара како би изградили ових 25 вртића", рекао је Весић.

Весић је рекао да у Београду више од 70 одсто деце иде у вртиће, што је урађено из два разлога од којих је један што је Влада Србије прописала локалним самоуправама да до 2025. обезбеде места да сва деца предшколског узраста имају места у вртићима.

Други разлог је, додаје Весић, што Град субвенционише боравак деце и у приватним вртићима, која већином немају квалитет као државна те желе деци да обезбеде добро образовање и да покажу да сви малишани би требало да иду у вртиће који су грађени наменски.

"Изградњом државних вртића ми показујемо бригу за сву децу", закључио је Весић.

 

 

Извор: Танјуг