Вести

ВЕСИЋ: НАСТАВЉАМО СА УРЕЂЕЊЕМ ПОДЗЕМНИХ ПРОЛАЗА КОЈИ ПОСТАЈУ ЧИСТИ И БЕЗБЕДНИ

''Акција чишћења града увелико је у току, а ових дана очишћено је више од 40 депонија. Уклањамо графите, а једна од акција је уређење подземних пролаза, који су изграђени 80-их година прошлог века, а који су у међувремену пропали јер их нико није одржавао’’, рекао је заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Весић је навео да је прошле године урађена концесија и нађена компанија која је добила могућност да се рекламира у подземним пролазима, а заузврат има обавезу да о свом трошку уреди све подземне пролазе.

''Већ смо урадили подземни пролаз у Јурија Гагарина, а завршен је и подземни пролаз на Ушћу, који је био у јако лошем стању, с обзиром на то да је често плавио. Сада радимо подземни пролаз код Сајма, који је такође у лошем стању, јер сваки пут за време обилнијих киша овде су се плавили објекти’’, истакао је Весић.

Весић је рекао да ће бити уређени сви подземни пролази, замењене покретне степенице, стављене нове рампе за особе са инвалидитетом. Посебно ће се водити рачуна о одржавању и чистоћи подземних пролаза, а биће постављено и обезбеђење, као и сигурносне камере.

Весић је најавио да ће након тога бити уређена два подземна пролаза на Теразијама и да ће бити замењене настрешнице на улазу.

''Нашли смо начин да решимо питање подземних пролаза и да већ ове године решимо и тај проблем који деценијама нико није решавао’’, нагласио је Весић.

Весић је рекао да ће данас у оквиру обележавања манифестације „Дани Београда”, која се одржава од 16. до 19. априла, добитницима први пут бити уручена Награда града Београда – деспот Стефан Лазаревић, те да ће уз награду бити уручена и његова статуа.

Весић је подсетио да је 16. априла 876. први пут поменуто име града као Београда у писму папе Јована Осмог, а да је 19. априла 1867. године Али Риза-паша предао кључеве града Београда кнезу Михаилу Обреновићу, тако да је Београд поново постао српски град.

''Спајајући та два датума славимо дане града и тада се дешавају многе активности. Најважнија је данас, када ће добитници награда града Београда први пут добити Награду деспот Стефан Лазаревић’’, рекао је Весић.

Весић је истакао, деспот Стефан Лазаревић је најзначајнији српски владар, јер је почетком 15. века Београд прогласио главним градом Србије.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк