Вести

ВЕСИЋ: ПРИВРЕДА И ЖИВОТ НЕ СМЕЈУ ДА СТАНУ

Привреда и живот не смеју да стану и зато се мора пронаћи баланс између заштите јавног здравља и заштите права људи да раде и зарађују, али и да се сачувају радна места, изјавио је заменик градоначелника Горан Весић.

Како је навео, Београд чини 40 одсто бруто домаћег производа земље и зато свака епидемиолошка мера која се буде доносила мора да има тај баланс.

Када је у питању радно време, Весић је рекао да се мере поштују и додаје да је од почетка контроле поштовања мера у јулу до сада издато скоро 310 прекршајних налога.

"Већина угоститељских објеката поштује све донете мере. Због једног до два одсто објеката који не поштују мере, који организују журке и понашају се против интереса нашег друштва, не смеју да испаштају сви угоститељи", рекао је Весић.

Додаје да из тог разлога, ако морају треба појачати контроле, а ако је потребно, треба изменити и законске прописе и повећати казне за одговорна правна лица јер не може да се дозволи да власник тржног центра не контролише да ли људи који се налазе унутра носе маске.

Весић је посебно нагласио да је потребно повећати казне за непоштовање мера, као и број служби које могу да контролишу ношење маски, али не треба пооштравати мере када је у питању скраћивање радног времена јер привреда мора да ради.

"Највећи број наших грађана поштује мере, у јавном превозу више од 96 одсто грађана носи маске. Зато треба да се фокусирамо на оне који не поштују мере и на тај начин угрожавају здравље других. Сада може да се види да ниједна земља у Европи, ма колико оштре мере да доноси, не размишља о томе да заустави рад привреде", рекао је Весић.

Према његовим речима, Београд ће инсистирати на томе да се живи и ради нормално, уз поштовање свих мера.

У сектору услуга у Београду ради 40.000 људи, који треба да однесу плату својим породицама, рекао је Весић и навео да зато треба да се уради све да они раде свој посао и да се заштите људи.

"Тачно је да имамо већи број заражених, да морамо да обезбедимо држање дистанце, ношење маски и да не буде јавних окупљања. Долази ризично време прослављања слава и подсетићу да је чин прославе славе сечење колача, а гости могу, али и не морају да дођу. Никоме није циљ да гости са славе оду заражени", поручио је Весић и подсетио на позив са заједничког састанка патријарха Иринеја и министра Лончара, да се славе прилагоде новим мерама.

Када је реч о јавном превозу, Весић је подсетио да је на улицама Београда 1.641 возило и истакао да је јавни превоз посебно критичан и да се морају поштовати мере јер је у возилима немогуће направити социјалну дистанцу.

Зато је важно носити маске, рекао је Весић и замолио суграђане да поштују мере јер је то у интересу заштите јавног здравља и свих нас.

"Урадићемо све да држава нормално функционише и помогне у овој ситуацији, јер штедели смо и данас имамо новца да се боримо. Међутим, у тој борби морају учествовати и сами грађани", рекао је заменик градоначелника.

Они који организују журке, прославе и концерте, директно утичу на погоршање јавног здравља, указао је и поручио да је потребно успоставити баланс између мера и тога да привреда мора да ради, уз поштовање свих прописа.

 

Почело уређивање подземних пролаза у Београду

На територији Града Београда почело је пре неколико дана сређивање подземних пролаза, а у тај посао ће бити уложено више од 100 милиона динара, изјавио је Весић.

"Имамо укупно осам подземних пролаза. Прошле године смо објавили позив за јавно приватно партнерство и изабрали компанију која ће убудуће одржавати подземне пролазе", рекао је Весић.

Додао је да је урађена реконструкција подземног пролаза у Улици Јурија Гагарина, а сада започиње реконструкција оног код Београдског сајма.

Навео је да ће променити надстрешнице и да ће добити модерне и нове, као и да ће урадити лифтове за инвалиде у сваком подземном пролазу.

"Они већ постоје у неколико пролаза, али сада ће се они и одржавати. Скинућемо све графите и поставићемо антиграфит боју, тако да ће се сваки нови графит чистити обичном водом. Урадићемо потпуно нове ескалаторе и степенице, а што је важно, у односу на неки претходни период, све ће се одржавати. Они ће бити доступни свим грађанима", истакао је Весић.

Како је навео, у свим подземним пролазима биће постављена и нова расвета, као и заштитне камере.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк