Вести

ВЕСИЋ: РЕШАВАМ ПРОБЛЕМЕ ОД КОЈИХ СУ ДРУГИ БЕЖАЛИ

„После осам година и седам месеци напуштам Стари двор. Срећан и поносан на све што сам урадио. Упркос свима и упркос свему. Као победник. То је тако“, поручио је Горан Весић, заменик градоначелника Београда и члан Председништва Српске напредне странке.

Весић је у ексклузивном интервјуу за "Ало!" говорио о плановима, резултатима које је постигао, притисцима на Србију да уведе санкције Русији. На почетку разговора прокоментарисао је и то што је СНС предложила да кандидат за градоначелника буде Александар Шапић.

- Све што имам да кажем о одлукама и персоналним решењима кажем то отворено на страначким органима. Никада о томе не говорим јавно. Након што странка донесе одлуку, имам обавезу да ту одлуку поштујем. Одлука о кандидату за градоначелника је донета и ту престаје свака прича.

* Да ли сте на Председништву странке гласали за Шапића?

- Није пристојно да говорим о томе како је ко гласао на одлучивању унутар странке. Председништво СНС донело је одлуку да Шапић буде кандидат и за тај предлог гласаће сви одборници наше странке.

* Какви су ваши даљи планови, видите ли себе у новој влади?

- То није питање за мене, већ за моју странку. То зависи од тога да ли је странка била задовољна мојим досадашњим радом или не. Последњих осам година вршио сам јавну функцију и трудио се да то радим најбоље у интересу грађана. Захвалан сам председнику Вучићу на тој прилици јер нема веће части од тога да радите за свој народ и своју земљу.

* Који ресор би вам био занимљив, с обзиром на то да сте се у граду бавили оперативним пословима, те да сте свакодневно били на терену?

- Сваки посао схватам озбиљно и радим га најбоље што могу. И када су сви говорили да није могуће решити неки проблем, ја нисам одустајао. Сетите се Блока 37 и покушаја изградње монструм зграде. Успео сам да решим тај проблем када су други од њега бежали, а било је надлежнијих од мене. Тако ја схватам свој посао. Спреман сам да се борим за грађане. У Београду готово сви имају мој број телефона, комуницирам са грађанима и преко друштвених мрежа и на терену, и заједно смо решили многе проблеме и унапредили живот у нашем граду. Шта год да будем радио, водићу се истим принципима као и до сада - даноноћни рад, посвећеност и фокус на решавање проблема грађана. Ја другачије не знам да радим.

* Србија је увек била исток Западу и запад Истоку. Где ви видите место Србије у будућности?

- Срећан сам јер се Србија налази на европском путу и убеђен сам да ћемо убрзо постати пуноправни члан ЕУ. Ми смо део Европе и стари европски народ. Наш улазак у ЕУ је важан због нас самих, а не због Брисела. Важан је због највиших стандарда које на путу приступања ЕУ треба да испунимо, било да је реч о државној управи, здравству, образовању, животној средини, новим технологијама. Очекујем да ће следећа Влада убрзати пут Србије ка ЕУ и отворити нове перспективе за европску будућност Србије.

* Председник Александар Вучић је истакао да је пред нама тешка зима, како то коментаришете?

- Председник Вучић је много пута до сада показао да одлично уме да предвиди глобална економска кретања. За разлику од опозиционих лидера, који једино што умеју јесте да седе у кафићу, пију еспресо и воде политику преко „твитера“. Наши политички противници би морали да буду много одговорнији када износе неке ствари у јавност. Требало би мало да погледају шта причају канцелар Шолц, председник Макрон и други европски лидери, на који начин своје грађане спремају за зиму, тражећи да се штеди храна, грејање… Ако не верују свом председнику Вучићу, можда ће веровати француском председнику Макрону и његовим прогнозама за тешку зиму. Замислите да је Вучић код нас рекао оно што су неки од европских лидера поручивали својим грађанима, попут онога да мање купују храну или да смање грејање у становима. Па „разапели“ би га тајкунски медији на крст. Веома је важно да се што пре заврше избори, да се формира Влада која ће да крене да ради и да се суочи са свим изазовима, а сви политички чиниоци да буду одговорни и свесни позиције у којој се налазимо.

* Све су већи притисци на Србију да уведе санкције Русији, какав је ваш став о томе?

- Више од 110 дана председник Вучић одолева притисцима да уведе санкције Русији. Наша позиција је од почетка била јасна. Осудили смо агресију Русије на Украјину и истакли да поштујемо територијални интегритет Украјине, као што желимо да се поштује и наш када је у питању Косово и Метохија. Али исто тако смо рекли да не верујемо да су санкције делотворно средство међународне политике, јер смо и сами били под санкцијама и врло добро знамо да оне погоде највише обичан народ. Украјинци и Руси су наша браћа. Немамо ниједан проблем с њима и молимо се да се тај сукоб што пре заврши. Председник води српску политику, у интересу наших грађана. Не води ни руску, ни америчку, ни немачку политику. Грађани могу да буду уверени да ће председник доносити одлуке у интересу грађанки и грађана Србије и нашег даљег економског развоја и зарад бољег стандарда људи. Запањен сам био понашањем појединих опозиционих странака које су у кампањи ћутале о санкцијама, а чим су добиле одборнике и посланике почеле су да траже санкције. То није поштено према бирачима.

* У Србију долази ускоро Реџеп Тајип Ердоган, шта очекујете од те посете?

- Посета председника Турске је још једна потврда да је Србија важан политички чинилац у овом делу Европе. Готово да не прође месец дана а да у Србију не дође неко од високих међународних званичника, председника држава и Влада. То потврђује да је Београд политичка престоница југоисточне Европе, као и да је председник Вучић поштован лидер у очима међународне заједнице. Од посете Ердогана очекујем да Србија још једном потврди статус кључне државе за мир и стабилност на Балкану, као и подршку за иницијативе које је покренуо председник Вучић како би се наш регион убрзано развијао и брже кретао ка Европској унији.

* Данас ћете представити резултате свог рада у Београду у последњих осам година. На шта сте највише поносни?

- Најпоноснији сам на пројекат изградње вртића. То је мој пројекат, јер сам лично инсистирао да кренемо са изградњом 25 вртића. Многи нису веровали да ћу успети, неки су чак били и против тога, али успео сам. Такође, отворили смо субвенције за приватне вртиће и данас готово да нема више листа чекања, а подсетићу да је пре десет година 17.000 малишана чекало место у вртићу. Тада је цена вртића износила и до 9.000 динара, а данас је она већ пету годину око 5.600 динара. Прошле године, први пут у историји, поделили смо око 68.000 таблета ученицима од трећег до шестог разреда основних школа у Београду. Са том акцијом Град Београд наставља и ове године, показујући да улажемо у оно највредније што имамо – у нашу децу и њихову будућност. А најважнији је пројекат метроа који радим заједно са министром Малим и Андрејом Младеновићем а све под будним Вучићевим оком коме је овај пројекат посебно важан. То је највећи инфраструктурни пројекат у Србији. Прошло је 50 година од првог обећања и ево данас се метро гради. Пресрећан сам због тога. Изградили смо Савски трг са прелепим спомеником Стефана Немање.

 

 

 

Извор: Ало