Вести

ВЕСИЋ: СРБИЈА СЕ НИКАДА НИЈЕ ВИШЕ ГРАДИЛА НЕГО ДАНАС

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић поручио је студентима Грађевинског факултета Универзитета у Београду, који обележава свој дан, да ће учинити све да студенти, истраживачи и професори буду укључени у што већи број пројеката које реализује ресорно министарство.

Весић је оценио да је та високошколска установа била и остала један од најважнијих ослонаца развоја Србије, истичући да готово не постоји земља у свету која се више пута од Србије градила и обнављала, а да је у тој изградњи Грађевински факултет, са 176 година дугом традицијом, имао једну од главних улога.

"Са више од 12.000 дипломираних инжењера ова установа је била и остала један од најважнијих ослонаца развоја наше земље. Данас, када се Србија убрзано развија, грађевински сектор бележи историјски раст, и када знамо да се сваки уложени динар у грађевинску индустрију мултипликује троструко у нашем БДП-у, значај ваше струке је већа него икада пре", рекао је Весић.

Додао је да је улога будућих грађевинских инжењера још значајнија, јер су нове генерације директан допринос развоју Србије и читаве српске привреде.

Весић је указао и да кључ развоја грађевинског сектора лежи управо у тесној сарадњи науке, привреде и државе, јер сама наука, по себи, не значи ништа ако нема практичну примену у привреди и друштву.

"Зато ће министарство у наредном периоду потписати уговор са Универзитетом у Београду који се односи на студенте Грађевинског, али и других факултета, као што су Архитектонски, Машински, Електротехнички, Саобраћајни, Рударско-геолошки, који ће подразумевати институционализацију студентске праксе, у министарству и у јавним предузећима која су у том ресору", поручио је Весић.

Весић је рекао и да је у припреми пројекат за стипендирање студената у који ће бити укључена јавна предузећа, као и домаћа и страна предузећа која учествују у најважнијим инфраструктурним пројектима.

Навео је и да ће Грађевински факултет бити укључен у рад радних група за измену законских прописа међу којима ће први бити Закон о планирању и изградњи, као и да ће бити интензивиран заједнички рад у вези са Инжењерском комором, која треба да буде заједнички дом свих инжењера.

Весић је посебно истакао да се Србија никада није више градила него данас - стотине километара нових ауто-путева, брзих саобраћајница, брзих пруга, нови мостови и тунели… који спајају народ и доносе нова радна места и инвестиције.

Навео је и да је буџетом за 2023. године, који ће се у понедељак наћи пред посланицима, опредељено око 420 милијарди динара, односно око 3,6 милијарди евра за капитална улагања, и да је по висини капиталних улагања у структури БДП, Србија једна од водећих земаља у Европи.

Весић је напоменуо да ће држава, како би умањила негативне ефекте актуелне кризе, наставити да улаже у велике инфраструктурне пројекте - путеве, железницу, болнице, стадионе, а у свему томе, каже, потребна је подршка Грађевинског факултета, јер такви капитални грађевински подухвати могу да се реализују само заједно.

Приметио је и да се ове године, осим 176 година постојања Грађевинског факултета, обележава и значајан јубилеј -  160 година сарадње тог факултета са некадашњим Министарством грађевине, а сада Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

"Министарства под чијом се надлежношћу налазила област грађевинарства, мењала су своја имена, устројства, министре, као и факултети који су се бавили образовањем грађевинских инжењера, али за ових 160 година једно се није мењало, а то је плодотворна и константна сарадња наше две институције. Ми, једни без других не можемо”, поручио је Весић.

 

 

 

Извор: Танјуг