Вести

ВЕСИЋ: УЛАГАЊЕМ У ИНФРАСТРУКТУРУ РАСТЕ НАША ЕКОНОМИЈА

У предлогу буџета за 2023. годину за капиталне инвестиције предвиђено је око 2,5 милијарди евра, што је за 40 милијарди динара више него у овој години, што сведочи о опредељењу државе за даљи развој Србије, рекао је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић.

Весић је за ТВ Прву рекао да је то импозантан износ који је већи од истих улагања у свим земљама Западног Балкана заједно.

"Важна су улагања, јер се са инфраструктуром повећавају инвестиције, тако и БДП, грађани имају веће плате, људи живе боље, а то је основно опредељење", рекао је Весић.

Навео је да је Србија од 2018. до 2021. године остварила укупни раст БДП-а од 16 посто, те да ће ове године тај износ прећи 60 милијарди евра.

"Улажемо у инфраструктуру, да расте наша економија", рекао је Весић и поручио да Србија има стабилне финансије, што омогућава да се раде капитални пројекти.

Најавио је да ће до краја септембра 2023. године кроз изградњу Моравског коридора Крушевац бити прикључен на ауто-пут преко Појата.

Додао је да ће у првој половини наредне године бити завршен део тог коридора од Адрана до Прељине.

Почетком 2025. године биће завршен цео пут од Појата до Прељине, што ће омогућити да се тај пут пређе за 50 минута, рекао је Весић. 

Очекује да у наставку ауто-пута Милош Велики до краја 2023. године буде завршена деоница до Пожега.

Напоменуо је да се ради пројектовање за деонице после Пожеге, јер ту долази до рачвања ауто-путева за Босну и Херцеговину и за Црну Гору.

Рекао је да је у пројектовању и брза саобраћајница Краљево - Нови Пазар.

Весић је рекао да се завршава пут Кузмин-Сремска Рача, који ће бити завршен до краја следеће године.

Брза саобраћајница Сурчин - Нови Београд биће пуштена у марту, а у јулу и обилазница до Бубањ Потока.

Навео је да предстоји уговорање 31 км, од Бубањ Потока до Панчева, где ће бити и велики друмско-железнички мост код Винче.

Весић је рекао да је завршен пројекат за брзу саобраћајницу Београд - Зрењанин - Нови Сад, те да се ради Фрушкогорски коридор са импозантним тунелом код Иришког венца.

Рекао је да ће пруга до Суботице бити завршена 2025. године, те да ће се радити од Београда ка Нишу а затим пројектовати реконструкција ка Прешеву.

Говорећи о пројекту Чиста Србија, који обухвата изградњу канализација и фабрика за отпадне воде којим се покрива популација од 2,3 милиона становника, Весић је рекао да се тренутно реализује на 16 локација, а да ће у 2023. бити у још 23 града или општина.

Оценио је да ће Србија за пет до 10 година, уз пројекте који реализују још два министарства и локалне самоуправе, решити проблем канализације.

Весић је рекао да се не одустаје од изградње обилазнице око Крагујевца, те да ће о томе разговарати са премијерком и председником.

Говорећи о реконструкцији и инвестицијама на аеродрому "Никола Тесла", Весић је рекао да ће са новим терминалом који ће бити готов 2023. године, та ваздушна лука имати капацитет за више од 15 милиона путника.

 

Вучић ће одлуку о Тирани донети у интересу Србије

Весић је изјавио да ће председник Србије Александар Вучић, одлуку о учешћу на Самиту ЕУ - Западни Балкан, 6. децембра у Тирани, донети искључиво у интересу Србије и њених грађана.

"Не знам да ли ће председник отићи у Тирану и какву ће одлуку донети, али сигуран сам да ће увек донети одлуку у интересу грађана Србије, а не у свом или у интересу странке. Уколико буде донео одлуку да оде на Самит, урадиће то у интересу наше земље”, рекао је Весић.

Весић је истакао да је Европска унија понизила Београд својом реакцијом, након што је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти именовао Ненада Рашића за министра, што је, каже, потез који је чак противан и такозваном уставу самопроглашеног Косова.

То именовање оценио је као скандал којим су прекршени Бриселски споразум, и закони једнострано проглашене државе.

"Онда чујете портпарола ЕУ који позива обе стране на уздржаност... Па, како бисте ви реаговали, како би реаговао било који председник у свету, него онако како је реаговао председник Србије”, указао је Весић.

Навео је да је оно што су урадили Ненад Рашић и Рада Трајковић, коју је Рашић поставио за своју саветницу, познато у нашој историји као издаја, и остаће њима доживотно као белег.

Весић је истакао и да Европска унија, шта год да Курти учини, и колико год да није у праву, ту самопроглашену државу доживљава као своје чедо, због чега Брисел мисли да треба да буде попустљивији према њима.

Подсетио је да председник Вучић за 10 година није одбио да оде ни на један разговор у Брисел, у конструктивном духу, разговарао о сваком предлогу, а Београд испунио све што је потписано у Бриселу, или на другим местима где се разговарало о нормализацији стања.

"Албанска страна није испунила своје обавезе, пре свега садашња власт у Приштини, Аљбин Курти, и то је нешто што међународна заједница мора да санкционише. Заједница српских општина, која је договорена Бриселским споразумом, чији је гарант ЕУ, није основана. То чекамо 10 година”, поручио је Весић.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва