Вести

ВЕСИЋ: ЗАЈЕДНИЧКИ ПРОЈЕКТИ ЗА ДОБРОБИТ СРБИЈЕ И ЕУ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, састао се са амбасадором Европске уније у Србији Емануелом Жиофреом.

Весић се захвалио амбасадору Жиофреу на посети и указао на то шта све ресорно Министарство ради када су у питању Европске интеграције Србије.

Весић је истакао да је Министарство на чијем је челу потпуно отворено за решавање свих отворених питања у циљу заједничког рада за добробит Србије и Европске уније. Према његовим речима један од циљева министарства биће “потпуна хармонизација прописа из надлежности Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре са прописима ЕУ”. 

"Када су у питању примедбе из извештаја Европске комисије о напретку Србије а које се тичу министарства које водим очекујем да до половине следеће година буде објављена прва верзија Националне транспортне стратегије као и да се формира сектор у министарству како би се са једног места бавили безбедношћу у друмском, железничком, водном и ваздушном превозу, тако да ће примедбе из извештаја бити отклоњене”, рекао је Весић.

“Инфраструктура и саобраћај имају много додирних тачака са Европском унијом. Ми смо саобраћајно повезани са ЕУ и иако нисмо чланица неопходна је потпуна интеграција Србије у европске транспортне и саобраћајне токове. Неколико заједничких пројеката као што су изградња Интермодалног терминала у Батајници, изградња пруге Ниш - Димитровград и железничке обилазнице око Ниша, као и пројектовање и изградња брзе пруге Београд - Ниш су у току. Понудићемо Европској унији и нове инфраструктурне пројекте и сигуран сам да ће ЕУ наставити да помаже Србије. Грађани Србије треба да знају да скоро сви пројекти ЕУ имају део који Србија добија као грант и да је то додатна подршка европске заједнице нашој земљи”, рекао је Весић.

Амбасадор Жиофре је истакао да је ЕУ најбољи партнер Србије за велике инфраструктурне пројекте. „Почев од модернизације железничког коридора X, преко новог ауто-пута Ниш – Мердаре, Интермодалног терминала у Батајници и побољшања услова пловидбе по Дунаву – “постоји широка лепеза пројеката које финансира Европска унија а који ће унапредити привреду и живот грађана. И када људи из Србије проводе одмор у Грчкој, користе ауто-пут ка Северној Македонији који је ЕУ суфинансирала бесповратним средствима и кредитом.”

Комбинујући бесповратна средства са повољним зајмовима Тим Европа (ЕУ, ЕИБ и ЕБРД) обезбеђује најповољније услове за реализацију великих инвестиционих пројеката.

“Ниједан други међународни партнер то не нуди Србији“, истакао је амбасадор помињући велики број путева и мостова који се граде по Србији захваљујући финансијским средствима ЕУ.

 

 

 

Извор: Танјуг