Вести

ВУЧЕВИЋ: БИЛАТЕРАЛНИ ОДНОСИ ИЗМЕЂУ СРБИЈЕ И АУСТРИЈЕ НА ВИСОКОМ НИВОУ

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић сусрео се данас у Кремсу са савезном министарком одбране Аустрије Клаудијом Танер уочи предстојећег састанка министара одбране Централноевропске одбрамбене сарадње у проширеном CEDC+ формату који, поред сталних чланица, обухвата и државе Западног Балкана.

Вучевић је оценио том приликом да су билатерални односи између Србије и Аустрије на високом нивоу, стабилни и свеобухватни, укључујући и сарадњу у области одбране. Он је посебно захвалио министарки Танер на принципијелном ставу у погледу очувања Грац формата који, како је оценио, представља одличан оквир за продубљивање односа на свим нивоима.

Према његовим речима, Аустрија је један од најзначајнијих партнера наше земље међу државама које нису чланице НАТО. Србија, како је нагласио, изузетно цени подршку Аустрије у процесу евроинтеграција региона, као приближавању у области Заједничке безбедносне и одбрамбене политике Европске уније. Вучевић је изузетно позитивно оценио континуирани допринос који Аустрија даје регионалној стабилности ангажовањем у мисији КФОР на Косову и Метохији.

Вучевић је констатовао да је напредак билатералне војне сарадње између Србије и Аустрије нарочито видљив у области атомско-биолошко-хемијске одбране и војног образовања те да постоји простор за унапређење сарадње и на другим пољима.

Министарка Танер истакла је важност јачања отпорности на кризе путем развоја интероперабилности и унапређења сарадње међу државама Грац формата. Западни Балкан је, према речима аустријске министарке, изузетно важан за Аустрију која се залаже за очување мира и стабилности у региону.

 

 

 

Извор: Танјуг