Вести

ВУЧЕВИЋ: ЦИЉ АЉБИНА КУРТИЈА ДА УПЛАШИ И ПРОТЕРА СРБЕ

Атмосфера на Косову и Метохији је толико напета да би најмањи инцидент могао да доведе до тога да ствари крену у непожељном правцу, и то није ништа чудно јер Приштина и Курти стално повлаче потезе усмерене на дестабилизацију и протеривање Срба са КиМ, рекао је министар одбране Милош Вучевић.

"Атмосфера је толико запаљива и напета да је довљна једна шибица да се упали и да све може да крене у неком непожељном правцу. То не треба да нас чуди, јер Приштина, и Курти све време његовог мандата повлачи низ једностраних потеза који су усмерени на дестабилизацију, непоштовање или потпуно стављање ван контекста свих споразума који су на неки начин закључени. Са друге стране јасна је порука Србима да су они тамо непожељни", рекао је Вучевић гостујући на ТВ Прва.

Вучевић додаје да је у питању терор Куртијеве администрације и политике са циљем да етнички потпуно очисти територију Косова од Срба.

"Врло је тешка ситуација. Нама је лако из Београда, Ниша, и Суботице да кажемо шта треба радити. Није лако објаснити Српској заједници на КиМ колико је важно да остану смирени, да не наседају на провокације, а са друге стране да не буду даље понижавани, обесправљени. Морамо разумети и њихове реакције, немају исти амбијент, живот као остали грађани Србије", рекао је Вучевић.

Јучерашње акције, како је рекао Вучевић, када су представници општинских изборних комисија покушали да уђу у просторије општинске изборне комисије, у чему их је спречила група грађана, су такође имају за циљ узнемиравање и плашење грађана.

"Они су имали неку причу да заузимају општинске изборне комисије. Налазе наводно неке експлозивне ствари. Какве експлозивне ствари? Једино што је било је њихово оружје и оно што су користили и демонстрирају неку силу провлаче се кроз прозоре избацују неке људе", рекао је Вучевић и додао да сматра да ће објашњење бити да припремају изборе за 18. децембар.

"Наравно они ће вам то објаснити да припремају изборе за 18. децембар само не знамо ко ће да учествује, њих 10 да изабере градоначелника, а ово није застрашивање Срба да изађу на изборе већ да напусте КиМ", рекао је Вучевић.

Вучевић сматра да ће уочи тих избора бити одређених притисака, али да остаје да се види каква ће бити реакција међународне заједнице.

"Видећемо како ће њихови патрони из међународне заједнице реаговати и да ли ће их убедити да се можда одложе избори 18. децембра, јер овако како је сада стање, Српска листа неће учествовати. Да ли ће они наћи троје Срба по имену, као што су нашли ове несрећне људе попут Рашића и Трајковићеве, то не могу да искључим", рекао је Вучевић.

Ако би Срби јужно од Ибра изашли из приштинских институција, сматра Вучевић, ситуација би се додатно закомпликовала.

"Ако би Срби изашли из полицијских снага то би била додатна драматургија. Косовски чвор је и даље у епицентру и неће он још дуго бити решен", рекао је Вучевић.

Вучевић је истакао да политичког лицемерја има и са стране екстремно левих и са стране екстремно десних политичких странака, те да поједини очекују да Вучић призна да је Косово независна држава, за шта они одавно навијају.

"Тако би могли да кажу да су све време били у праву, да је лагао народ и на крају то морао да призна, а ови десничари из топлих кафана или станова нам поручују како треба да смо већ у Призрену са туђом децом у униформама и тенковима, а они ће нам у парламенту објаснити како то треба бити чврст и одлучан борац за српска питања, док себе, наравно, не виде на првој линији фронта", рекао је Вучевић.

 

Нисам донео одлуку о увођењу војног рока, већ дао предлог

Обавезно служење војног рока није укинуто већ је у скупштини привремено суспендовано, рекао је Вучевић и додао да се о враћању војног рока размишља због тога што је војни састав недовољно попуњен због могућих елементарних непогода, а не због рата за који се Србија спрема.

"Није донета одлука о враћању војног рока. Она захтева озбиљну и стручну анализу и то није одлука која се доноси преко ноћи, нити то значи да је Србија ближа сукобима па неко хоће да мобилише децу. Разматра се та могућност из простог разлога што није довољна попуњеност састава", рекао је Вучевић.

Говоримо о обучавању за ванредне ситуације, додаје Вучевић и подсећа да су то ситуације када се очекује да реагује полиција и војска, као што је то недавно био случај са поплавама у Новом Пазару и Тутину.

Вучевић је нагласио да је то тема о којој се разговара, и да постоје разни модалитети служења.

"Јасно да не може да се врати 12 месеци, али постоји неколико модалитета - на неколико недеља, три месеца, шест месеци. Да би припремили војнике официри би тражили дужи период, али и три недеље је много више него ништа", истиче Вучевић. 

Закључио је да је недовољна попуњеност састава Војске Србије велики проблем, да одлука о враћању обавезног служења војног рока није донета, као и да није приоритетна, и да је уколико буде донешена потребан одређени временски период да се све припреми и логистички.

"Раде се стручне анализе, биће јавна расправа и ако питате да ли је то политичка одлука - јесте. То је нешто о чему ће се разговарати, а како би се донела та одлука потребан је одређени временски период да војска припреми логистички шта је потребно. Ми смо имали деценије уништавања, где су затваране касарне, официри отпуштани и осуђивани, а опрема топљена за 200 евра", закључио је Вучевић.

 

Боље је хиљаду сати у преговорима за столом, него један сат у рововима

Нисам имао увид у последњу верзију предлога за договор о дијалогу који је високи представник ЕУ за спољне послове и безбедносну политику Жозеп Борељ послао Београду и Приштини, али анализирајући оно што је председник Александар Вучић рекао на конференцији, мислим да није у питању ништа боље ни горе од онога што је до сада предочено, рекао је Вучевић.

Вучевић је нагласио да Србија свакако мора да настави да разговара.

"За Србију је важно да је за столом, боље и хиљаду дана на преговорима него један сат у рововима, а то не значи да се ми плашимо, не значи да смо слаби, не значи да смо неодлучни, већ да је нама циљ да се нађе политичко решење, а не да идемо у ескалацију", рекао је Вучевић.

Наше "црвене линије су Косово као независна држава", затим непоштовање принципа, рекао је Вучевић и додао да је то све оно што се налази у француско - немачком предлогу.

"Нама је неопходно да будемо за преговарачким столом. Тиме показујемо да смо озбиљни одговорни и не дозвољавамо да  као 90-их година будемо стално неки реметилачки фактор и кавгаџије на Балкану", рекао је Вучевић.

Што се тиће договора Београда и Приштине, Вучевић каже да посматрајући историју и историјске процесе треба бити песимистичан, али да је политика алат којим треба да се дође до решења.

"Није лако јер да јесте било би одавно решено. Постоји историјско неслагање, мењали су се различити формати на истом простору, и ништа се није показало претерано успешно. За компромисно решење потребно је да обе стране нешто изгубе и добију. Потребна је и воља обе стране, и наравно да трећи фактор, модератор, буде неко ко је конструктиван, а не деструктиван", рекао је Вучевић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва