Вести

ВУЧЕВИЋ: ЦИЉ НОВОГ САДА ЈЕ ДА ПОСТАНЕ БИЦИКЛИСТИЧКИ ГРАД

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, који учествује на самиту "Velocity 2022" у Љубљани, изјавио је да је циљ града да Нови Сад буде препознатљив и функционалан као бициклистички град и да покрајинска престоница континуирано улаже у проширење мреже бициклистичког саобраћаја, која се тренутно распростире у дужини од преко 90 километара.

Учествујући на панелу градоначелника балканских градова и градова о револуционарним одлукама које би требало донети у региону како би почео да се развија бициклистички менталитет међу грађанима, будући да је регион веома оријентисан на аутомобиле, Вучевић је рекао да је у протеклих десет година број свакодневних бициклиста порастао за готово 300 процената и да их сада има скоро 40.000.

"Радимо на инфраструктури, стазама, рентирању бицикала, постављамо станице за јавну поправку бицикала. Упознао сам учеснике са захтевним радовима на сређивању стаза на Футошком путу, као и уклањању пруге на стази на Детелинари и реконструкцијом Позоришног трга, како би бициклистима био дозвољен улаз из Јеврејске и да би се грађани више подстакли да долазе бициклом у центар, уместо аутомобилом", рекао је Вучевић.

Што се тиче изазова са којима се сусрећу новосадски бициклисти, Вучевић је навео безбедно паркирање и то што сремска страна готово да и нема бициклистичке стазе, као ни Мост Слободе.

На самиту који траје од 14. до 17. јуна, учествују градоначелници и активисти који се баве темом одрживе мобилности, а који су чланови Мреже "ЦИВИНЕТ Словенија-Хрватска-Југоисточна Европа", највеће мреже за одрживу мобилност, са преко 200 градова чланица и невладиних организација.

Учесници регионалног пленарног састанка "Политичка храброст за пробојне одлуке" фокусирали су се на одлуке које је најтеже донети у градовима са Балкана, јер то обично значи да се људима на почетку неће допасти, с обзиром на то да је аутомобил и даље примарна опција за већину грађана.

 

 

 

Извор: Танјуг