Вести

ВУЧЕВИЋ: ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА У НОВОМ САДУ СЕ ПОЛАКО СТАБИЛИЗУЈЕ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић изјавио је да се епидемиолошка ситуација у граду полако стабилизује и да су бројеви заражених видљиво мањи, али да још не може да се укине ванредна ситуација.

Вучевић је рекао да је специфично да смо имали доста празника па да зато не можемо да се процени колико су се људи одазивали на прегледе и тестирања, да један број није желео да се прегледа преко празника, па да ти бројеви новозаражених варирају.

"За 14. јануар Нови Сад је имао 102 новоинфицирана, што је много мање у односу на децембар када смо имали око 600. Мањи је притисак на ковид центре и на болнице у Војводини. Затвара се ковид болница на Новосадском сајму, нема потребе више за њом и капацитети свих болница у Војводини и у Новом Саду су довољни. Ковид болница на Новосадском сајму је испражњена и конзервирана, да буде у приправности. Ја се надам да је више никада нећемо правити . Добро је да иде вакцинација, расте и број пријављених. Моји родитељи, супруга и сестра су се пријавили за вакцинацију, ја нисам јер сам пре месец дана имао корону, алу ћу свакако пре лета да се вакцинишем. Верујем у вакцину, верујем да су све вакцине у Србији квалитетне. Највећи број људи је рекао да му је свеједно коју ће вакцину примити и то је најбржи пут да савладамо епидемију. Овде је трка за здравље грађана, али и трка за економијом. Државе које пре постигну колективни имунитет пре ће се вратити у економске токове. Министар здравља Златибор Лончар је рекао да је наш здравствени систем способан да можемо неколико стотино хиљада вакцинисати недељно. Прво треба вакцинисати најугроженије и здравствене раднике, па онда иде војска и полиција, па сви остали", рекао је Вучевић.

Вучевић је рекао да се за Божић састао са припадницима Комуналне милиције у Новом Саду и да им је честитао празнике. "Реално, они раде посао који није популаран, није лак, а лако га је критиковати. Имамо недовољан број комуналних милиционера на 400.000 становника. Њима је сада током пандемије повећан делокруг надлежности, и саслушао сам њихове проблеме. Питање њихове висине зараде је један од тешких проблема. Имају 45.000 динара плату, испод новосадског просека. Гледали смо како да им помогнемо, да им набавимо опрему. Нови Сад је набавио финансије за још 50 комуналних милиционера, чекамо обуку у МУП-у, да попунимо редове са млађим кадром. Гледаћемо да куповином техничких помагала да им помогнемо. Рекли су ми да су у току 2020. године имали 16.000 телефонских позива од грађана. Новогодишња ноћ им је била најмирнија до сада. Иначе је врло стресно, али сада је то било у нижем обиму и интензитету. Није било озбиљнијих интервенција. Комунална милиција је у току новогодишње ноћи интервенисала на 45 локација. Раде тежак и непупуларан посао, надам се да ћемо им побољшати плате, опрему и бројчано стање. То није само градска одлука, већ и републички акти. Увек су они били на маргини, али комунална милиција је битан фактор реда и поретка у граду", закључио је Вучевић.

Вучевић је рекао да Град успео да заврши радове на концертној дворани, те да је остала 4. фаза радова на музичкој и балетској школи. "До сада смо, од почетка 2015. године, инвестирали две милијарде и 839 милиона динара, а остало нам је да инвестирамо још 345 милиона динара и то је предвиђено буџетом. Значајно је за државу Србију и за Град Нови Сад што се Стефан Миленковић вратио да живи овде, што је пословно везан и за Културни центар Новог Сада, где је музички уредник, па у концертној дворани, где је програмски директор, па предавач на Академији уметности. Договорено је да се до лета заврше радови на музичкој и балетској школи, видећемо да ли ћемо бити спремни за почетак нове школске године или ће то бити одложено за друго полугодиште. Ми ћемо Европску престоницу културе, коју смо по одлуци Европске комисије, померили за 2022. годину, тај дочек 2022. по јулијанском започети ћемо започети са Европском престоницом културе", рекао је Вучевић. 

Говорећи о проблему са базеном на Спенсу, Вучевић је рекао да је данас имао састанак са прослављеним пливачем Чабом Силађијем, који је отишао привремено у Београд да тренира.
"Идеја је била, после 30 година од како је базен направљен, да га реконструишемо и дамо му ново рухо. Град и република су дали новац, Град је дао70 милиона, а република 30 милиона динара. Прошле године сам 18. новембра обишао радове и најављено је да су радови завршени и да креће испитивање и пуњење базена. Базен иначе цури од 1999. године Ми смо имали проблема и са електро опремом и са плочицама. Када је кренуло тестирање са 2.500 кубних метара воде показало се да има недостатака, око преливног система, онда се после пар дана појавила и пукотина по средини у ширини од 25 метара. Спенс је ангажовао стручњаке са ФТН-а и њихова екипа са Департмана за грађевинарство је преузела контролу и требаће им 20 дана да испитају стање. Требаће неколико пуњења и пражњења базена, а за пуњење треба четири дана. У следећој прилици ћу моћи да вам дам прецизније податке о резултатима испитивања. Ми ћемо то да поправимо квалитетно и да утврдимо чија је одговорност за то, од извођача, надзора, па и људи у мом тиму. Најважније да се квалитетно отклоне недостаци и да се базен врати у употребу. Моја идеја је да реконструишемо Спенс и ове године смо предвидели 120 милиона динара за пројектовање реконструкције Спенса. Данас смо се договорили да дамо Спенсу паре за пројекат затварања балоном базена на Сајмишту за следећу зиму, све са грејањем воде и просторија, и то ће нас коштати око 40 милиона динара. Идеја је да за следећу јесен имамо још још један олимпијски базен – базен на Сајмишту, тиме ћемо базен на Спенсу да учинимо доступнијим грађанима. Чаби Силађију не одговара базен на Сланој бари јер је дуг 30 метара. У Војводини нема базена од 50 метара, то има у Београду", истакао је Вучевић.

 

 

 

Извор: РТВ