Вести

ВУЧЕВИЋ: НИКО НЕ ЖЕЛИ ДА ПРИЗНА КОСОВО

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић у старту тешких разговора са међународним представницима поручио је председнику да, што се тиче министарства одбране и Војске Србије, има безрезервну подршку за све напоре у очувању државе и заштите националних интереса. Упитан да ли верује да и у ситуацији, која се оцењује као најтежа у последњој деценији, има простора за решење које би било иоле прихватљиво за нашу земљу, Вучевић у разговору за "Дневник" поручује да је Србија увек била посвећена дијалогу.

- Ја немам ни трунку сумње у то да ће председник Александар Вучић учинити све да испуни оно што је обећао грађанима приликом преузимања дужности, а то је да ће чувати мир и поштовати Устав Србије, и да ће штитити и чувати грађане Србије и државу Србију. Уосталом, он је више пута показао да води рационалну политику и дипломатију за столом. Председник Србије је из једног дебелог минуса, из једне тешке губитничке позиције успео да извуче тему Косова и Метохије, и да је врати за преговарачки сто. И то не смемо да заборавимо. Као што не смемо да заборавимо ни сва страдања српског народа, економско уништавање земље, сатанизацију којој смо били изложени са разних страна. Нико не жели да се враћамо у прошлост, али нико не жели да гази сопствени Устав и да призна Косово. Наше црвене линије су јасне - обавезно формирање Заједнице српских општина и непризнавање Косова као друге државе и његово чланство у Уједињеним нацијама. Све остало је предмет за разговоре. Сигуран сам да ће државно руководство на челу са председником Вучићем пронаћи најбоље решење за Србију, да обезбеди државне и националне интересе, да сачува своје грађане и гарантује бољу будућност за генерације које долазе.

* Да ли порука подршке коју сте дали председнику у име Министарства и Војске Србије још више добија на значају, јер је упућена врховном команданту, у моменту безбедносних изазова везаних управо за Косово и Метохију, нарочито када се могло чути и упозорење да је Аљбин Курти желео да испровоцира сукоб Србије и НАТО?

- Тачно је то што кажете. Курти ће и даље то покушавати, и користити најперфидније и подмукле методе како би евентуално испровоцирао неки сукоб, и Србе наставио да криминализује и представља као лоше момке. Видите да се на Косову и Метохији и даље пуца на Србе, и онда се они представљају као кривци и креће се у антисрпску кампању по већ опробаној матрици. Ситуација на терену је и даље напета и озбиљна, а учестали напади и инциденти на Србе, сетите се да је пуцано на децу која су била "наоружана" бадњаком, само показују колико је тежак положај нашег народа на Косову и Метохији. Председник Србије има нашу безрезервну подршку да истраје у борби за бољитак наше земље.

* Има ли довољног јединства у самој владајућој коалицији, јер се говори о тешким одлукама које чекају нашу државу?

- Мора да га буде. Председник Србије је уочи формирања нове владе отворено говорио о томе да је очекују најтежи изазови по питању ситуације на Косову и Метохији, и да не сме да буде никаквих подела међу министрима. У наредним данима и месецима морамо да покажемо да су одговорни политичари у Србији јединствени око одбране државних и националних интереса, и спремни да се окупе око даљих преговора за Косово и Метохију.

* У више наврата највиши државни званичници истакли су да се одлука о Косову и Метохији неће донети мимо грађана, како "измерити" њихово расположење, можда референдумом, или ванредним парламентарним изборима?

- Биће употребљени сви демократски потенцијали, и све ће бити пред очима јавности јер председник Вучић искрено и отворено говори и о лепим и о мање лепим стварима. Па он је и у овој ситуацији прво изашао пред народ да са њим подели шта од Србије захтева преговарачка "петорка", какве уцене, ултиматуме, притиске нам намећу. Председник Вучић је био спреман да о свим детаљима тог разговора упозна представнике посланичких група у Скупштини Србије, али чули сте да опозиција није заинтересована, да су то одбили. Некоме су страначки и појединачни интереси важнији од интереса Србије, и неко се бори за Србију а неко ову тешку ситуацију користи за добијање јефтиних политичких поена. Председник ће свакако доћи у Парламент и одговарати на сва питања, колико год буде требало да остане тамо. Идемо корак по корак. Мислим да би јединство морало да буде наша прва претпоставка за било какву преговарачку платформу.

* Како оцењујете резолуцију ЕП, у којој су упућене оштре замерке Србији, па се чак на њен рачун спомиње и претња војном силом, док се затварају очи пред покушајем формирања војске тзв. Косова?

- Тај рукопис је добро познат и предвидив. Свака нова Резолуција доноси нови сет притисака на Србију. И не само да су ти притисци сваки пут све јачи, већ су и све гласнији они који ликују што се Србији ставља омча око врата и што тамо неки у Европском парламенту отворено навијају за Куртија. Чињеница је да многима и у региону смета напредна и јака Србија, да им смета Србија лидер, и да се зато радују некаквим резолуцијама у којима се износи гомила лажи, и отворено навија за сепаратисте. Ко су ти који поздрављају захтев за чланство у Европску Унију такозваног Косова? И све остало што пишу, као што је интензивирање процеса дијалога на основу међусобног признања, осуда нелегитимне блокаде, насилних напада и претње војном акцијом од стране Србије. Срамно! Срамне и безобразне лажи. Немам други коментар.

* Када код вас дођу иностране колеге, или страни амбасадори, да ли има међу њима и оних који отворено замерају што Србија осим економски, јача и војно?

- Отворено то нико не замера.

* Добром сте оценили борбену готовост наше војске, али да има места и побољшањима, који су то приоритетни задаци?

- Подизање борбене готовости војске и полиције на највиши степен била је порука да ће се предузети све мере да се заштити српски народ и сачува Србија. То је био одговор на непосредну ратну претњу и оно што чини Приштина да би "извршила удар" на север Косова и Метохије. Модернизација и снажење наше војске последњих година је на светском нивоу, и то је наш приоритетни задатак. И важно је да смо финансијски способни да то наставимо, јер ће модерна и снажна војска одвратити свакога од потенцијалне агресије на нашу земљу. Упоредо са тим, максимално повећавамо стандард свих припадника Војске Србије. Од 1. јануара плате су повећане за 25 одсто, док су повећање од 12,5 одсто добили запослени у Министарству одбране који нису директно укључени у функционисање војске. Последње две године, први пут после више деценија имамо већи број примљених него оних који су напустили војску. То је најбољи показатељ колико се променио животни стандард припадника војске.

* Став државног врха је да Србија мора упоредо са вођењем промишљене политике, да сачува економску стабилност и раст и ту се доста води рачуна на војну индустрију. На старту вашег министарског мандата добили сте задатак да и ту, једноставно речено, заведете ред, имате ли план?

- У наредном периоду ослањаћемо се на своју памет и своју наменску индустрију. У буџету Министарства одбране и Војске Србије, а који износи 160 милијарди динара, односно два одсто БДП-а, предвиђена су средства за даље опремање војске и улагања у наменску индустрију, која ће бити рекордна. Војска ће се у наредном периоду усредсредити више на беспилотне летелице и дронове домаће производње, и додатно ће се радити на јачању наших специјалних јединица. Председник Вучић је најавио да ће као врховни командант на Дан државности Србије издати наредбу, а затим ће бити расписан конкурс за пријем младића и девојака у специјалне јединице. Биће примљено до 5.000 младих у специјалне јединице као што су 72. бригада за специјалне операције, 63. падобранска, јединице Кобри, а затим и извиђачких јединица у оквиру батаљона Копнене војске. Основна плата ће им бити већа од 200.000 динара. Са прековременим радом и дежурствима и до 320.000 динара. Желимо на тај начин да подстакнемо младе људе да прихвате овај позив.

 

Тек ће се видети ко је ко

* Како постићи јединство и консенсус у земљи који и ви заговарате, у ситуацији када већ и у самој опозицији имамо различите тонове, од тога да се председник унапред осуђује за издају, до захтева да се немачко-француски предлог безусловно прихвати?

- О ком делу опозиције мислите? Оном који само узвикује јефтине пароле и ратничке покличе а резултата има нула, или о оном делу опозиције чији се резултати мере у милијардама динара минуса у буџету, стотинама затворених фабрика, и прокоцканим свим шансама да се пронађе решење за нашу јужну покрајину? Свашта је већ испливало на површину, а тек ће се видети ко је ко, и ко је какав. Ова ситуација биће једно велико политичко чистилиште. Већ се утркују у "дељењу лекција" исти они који су својевремено скоро "закуцали" све наше шансе измештајући преговоре из Савета безбедности УН у Брисел. Исти они који су помиловали Куртија 2001. године, дозволили мартовски погром Срба 2004. године, прећутно дозволили признавање независности Косова 2008. године. Ја од тих самозваних патриота који су ушли у анале косовске независности не очекујем ништа добро.

 

Није моменат за новог лидера, кад већ имамо најбољег

* У овако сложеној ситуацији на унутрашњем и међународном плану, да ли је за Српску напредну странку, као стожерну партију владајуће коалиције, уопште тема да ли Вучић треба да остане на месту лидера странке?

- За мене то никада није било тема. А сигуран сам да убедљива већина чланства апсолутно не би пристала да мења најбољег лидера. Са друге стране, већ постаје бизарно колико су опозиција и тајкунски медији хистерично заинтересовани за унутарстраначке изборе у Српској напредној странци, јер добро знају да никада неће победити листу коју предводи Александар Вучић. И зато непрестано воде прљаву кампању, иако су милион пута ухваћени у лажи. Имају тешки комплекс због успеха Александра Вучића и Српске напредне странке, али ту им нема помоћи јер он ће бити још успешнији. Ми већ имамо најбољег и најснажнијег лидера који се бори и за странку и за Србију, и који је небројено пута показао колико брине о Србији, који је небројено пута доказао да зна да води земљу кроз највећа и најтежа искушења. А нама је сада потребна стабилност више него икада. Потребна нам је чврста и сигурна политика. Ово није моменат да тражимо новог страначког лидера, кад већ имамо најбољег. А то је Александар Вучић!

 

 

 

Извор: Дневник