Вести

ВУЧЕВИЋ СА ДЕЛЕГАЦИЈОМ СЕНАТА САД

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић састао се са делегацијом Сената Сједињених Америчких Држава и сенаторима Крисом Марфијем и Гаријем Питерсом, који су у посети региону Западног Балкана.

Министар Вучевић, током разговора о регионалној безбедности, указао је на константан изостанак спремности представника привремених институција самоуправе у Приштини за разговоре по питању формирања Заједнице српских општина, обавезе коју је приштинска страна прихватила још 2015. године, а чији је гарант Европска унија. Вучевић је истакао да таквим поступањем приштинска страна једнострано умањује могућност успостављања конструктивног започињања дијалога који би допринео коначном помирењу на Западном Балкану, наставак разговора о нормализацији односа и стварању међусобног поверења. Министар Вучевић нагласио је да Република Србија неће пристати на покушаје приштинских власти да формирају Заједницу српских општина мимо раније договорених принципа.

Том приликом, министар Вучевић рекао је да Србија са пажњом прати трагичне догађаје у Украјини и моделује своју спољну политику у духу декларисане војне неутралности и у потпуности подржава међународно право када је у питању територијални интегритет Украјине. На тај начин Србија брани своје националне интересе и статус у међународној заједници и чврсто је опредељена да остане промотер дијалога и фактор стабилности у региону.

На састанку је разговарано о могућностима достизања јачег партнерства Србије и САД у области одбране и истакнут је значај отварања могућности за интензивирање даље сарадње. Министар Вучевић рекао је да се јасно уочавају индикатори који показују значајан напредак у међусобним односима који се остварују у области одбране. Такође, министар Вучевић указао је на разноврсност области од заједничког интереса у којима се реализује сарадња наглашавајући новоуспостављену област заједничког учешћа у мултинационалним мировним операцијама.

Чланови делегације Сената САД изразили су задовољство због састанка са представницима Министарства одбране и пренели очекивање да ће у наредном периоду доћи до даљег јачања сарадње у области одбране између две државе. Такође, сагласили су се да је формирање Заједнице српских општина обавеза коју је приштинска страна преузела и неопходно је и да је испуни.

 

 

 

Извор: Танјуг