Вести

ВУЧЕВИЋ: СРПСКА ДЕЛЕГАЦИЈА ЧВРСТО БРАНИЛА ПОЗИЦИЈУ СРБИЈЕ

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић учествовао је на годишњем састанку министара Грац формата у Кремсу у Аустрији који је организован у оквиру дводневног састанка министара одбране Централноевропске одбрамбене сарадње и држава Западног Балкана. Поред министра Вучевића на састанку су учествовали министри одбране Аустрије, Албаније, Босне и Херцеговине, Северне Македоније и Црне Горе.

После састанка Вучевић је изјавио да је делегација Министарства одбране и данас принципијелно и дипломатски заступала позиције Републике Србије не одступајући ни за милиметар од државних и националних интереса.

"Сумирало се све оно што је урађено између две годишње конференције, заједнички план активности који је реализован у ни мало једноставним околностима. Између две годишње министарске конференције дошло је до, готово, светског рата и ситуација је далеко компликованија. Презентовали смо оно што је Република Србија, Министарство одбране урадило и што ради заједно са свим партнерима на различитим пољима и, рекао бих, да смо добро оцењени као искрени партнер који је показао одговорност по свим питањима", рекао је Вучевић.

Вучевић је подвукао да је српска делегација и данас чврсто бранила позиције наше државе по свим најосетљивијим питањима.

"Нисмо одступили ни за милиметар, а нисмо никога увредили. На миран, принципијелан, дипломатски начин смо бранили, чували и представили наше државне и националне интересе. Наравно, спремни да наставимо да сарађујемо са свим земљама у Грац формату и у наредном периоду", истакао је Вучевић.

Вучевић је подсетио да је данашњи дан у Кремсу био прилика и за важне сусрете са министрима одбране Аустрије и Словеније и додао да ће сутра имати прилику да разговара и са мађарским колегом.

"Верујем да ће држава Србија бити добар партнер свима, али и да ће сви поштовати и признавати Србију", закључио је Вучевић.

Вучевић данас и сутра борави у Аустрији на позив савезне министарке одбране Клаудије Танер и учествује на састанку министара одбране Централноевропске одбрамбене сарадње и земаља Западног Балкана у Кремсу.

Чланице Централноевропске одбрамбене сарадње - ЦЕДЦ су: Аустрија, Хрватска, Чешка, Мађарска, Словачка и Словенија, док Пољска има статус посматрача.

 

 

Извор: Танјуг