Вести

ВУЧИЋ: БОРИЋУ СЕ ЗА ИНТЕРЕСЕ НАШЕГ НАРОДА

Председник Републике Србије Александар Вучић најавио је да ће отпутовати на сутрашњи Самит ЕУ-Западни Балкан у Тирану, истичући да би велика штета по земљу била да не оде.

Председник Вучић је, у изјави новинарима, након војне вежбе на полигону у Никинцима, на питање да ли иде у Тирану, рекао да је разговарао са својим сарадницима Милошем Вучевићем, Аном Брнабић и другима, као и са пријатељима председницима и премијерима више земаља.

"Није питање сујете, просто морате разумети да се десет и по година трудим сваког дана да никада ништа или што је могуће мање личног искажем, да увек водим рачуна о свему и онда ме понекад емоције обузму када не знате како да реагујете и шта да учините", објаснио је председник Вучић. 

Рекао је да када неко месецима и годинама уназад производи само кризе, а оне су само за новинаре и део јавности, морате да се борите с тим и видите кроз шта народ пролази и трудите се како да сачувате земљу и инвестиције.

Али, додаје, све што је навео као разлог када је најавио да неће ићи у Тирану, је истинито.

"За мене је било важно да је све што сам рекао истина“, подвукао је председник Вучић.

Нагласио је да ће у Тирани бити  много добрих разговора за наше грађане, као што је бесплатан роминг између земаља ЕУ и Западног Балкана.

"Имаћемо добре разговоре о томе, а имамо и обавезу захвалности. Због 165 милиона евра које ћемо добити за енергетику“, додао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је за њега врло тешко када је реч о КиМ да разуме тај језик "две стране“, које званичници ЕУ користе, а да "ништа нисмо урадили само живу главу да сачувамо нашем народу" .

Истакао је да је закључак да није сигуран, али свакако се нада да ће бити некакве користи одласка у Тирану, а ако не би отишао било би велике штете по нашу земљу.

"Неодласком, бих показао да је моја сујета већа, али било би велике штете по земљу и у смислу привлачења инвестиција", додао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да зна да ће 20 учесника почети да говоре, на неадекватан начин о санкцијама према Русији и у вези КиМ. 

Али, наглашава, можда су његови сарадници у праву када кажу да би било боље да се чује мој одговор.

 

Више не тучемо насумично, већ право у циљ и дању и ноћу

Председник Вучић поручио је после војне вежбе на полигону у Никинцима, да је задовољан приказаном опремом и њеним могућностима. 

"Видели смо своје могућности и способности колико тога још морамо да радимо, шта је то што још морамо да учинимо. Мислим да сте генерално задовољни, ја јесам зато што сам мислио да смо у још већем заостатку. Када се рат изменио, све се изменило, све је другачије. Када видите ове мале дронове, не можеш да га видиш, а не да га погодиш", истакао је председник Вучић након војне вежбе.

Видели смо, рекао је како делују безпосадне, беспилотне летелице, беспосадне роботизоване машине. Видели сте нешто што нисте могли да видите у нашој земљи до сада.

Како је пренео новинарима, по први пут су могли да се виде Обад, Врабац и Пегаз који је наводио наше Орлове, а они непогрешиво погодили своје циљеве.

“Више не тучемо насумично, можемо да погађамо врло прецизно и дању и ноћу", објаснио је председник Вучић.

Рекао је да је и за оклопно наоружање ПАСАРС молио осам или девет година.

"Видео сам да и генерал Сиси (египатски председник Абдел Фатах ел Сиси) када је обилазио (приказ наоружања) да му је био веома важан ПАСАРС. Страшно оружје и противоклопно, противваздухопловно и противпешадијско", нагласио је председник Вучић. 

Председник Вучић рекао је да се наша земља покушава развијати и са приватним сектором беспилотне летелице.

"Видели сте малог Милоша како је једнократним, ракетним бацачима Зољама све погодио. Добро је да то све видимо, јер морамо брзо да радимо, да напредујемо јер је важно да у сваком тренутку земљу заштитимо и сачувамо, као и што више људских живота", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да ће УТВА морати да прави беспилотне летелице, и да се нада да ће од априла кренути серијска производња.

"Наручили смо много дронова Камиказа, и почињемо сада да их правимо. Верујем да ћемо са приватним сектором моћи, ако се све то "утегне" и поправи да направимо добру сарадњу и добар посао за нашу војску", закључио је председник Вучић.

 

Надам се да одласком у Тирану нећу направити штету земљи

Председник Вучић изјавио је данас, поводом одлуке да ипак иде на Самит у Тирану, да није неко ко не може да прихвати да је донео погрешну процену, додајући да се нада да не може одласком на Самит ЕУ - Западни Балкан причинити штету земљи.

Председник Вучић је то рекао одговарајући на питање новинара шта је било кључно да промени одлуку и да ли је ту одлуку донео након разговора са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.

Рекао је да са Лајчаком није разговарао о томе, као и да је припремио још неких питања о којима ће сутра причати на Самиту ЕУ - Западни Балкан.

"Нисам неко ко није у стању да прихвати да је погрешио или да је донео погрешну процену. Сматрам да је потребно то што пре исправити, па макар то било само у тактичком смислу погрешна процена, а не у суштинском или стратешком. Надам се да не могу земљи да направим штету својим одласком тамо или неку велику грешку, а припремићу се добро и видећемо како ће бити", рекао је председник Вучић.

Рекао је да је Лајчаку рекао да је за Србију Заједница српских општина нешто што нема прескакања.

"Решите сва светска питања, па ћемо се вратити на Заједницу српских општина. Не, прво Заједница српских општина, па ћемо онда да разговарамо о тим белосветским питањима", рекао је председник Вучић.

Истиче да је то за њега било важно и да је то рекао и Лајчаку и најавио да ће сутра свима рећи исто то.

 

Велике силе не мењају свој став, неће га променити ни по питању КиМ

Председник Вучић је изјавио да је тешко време пред Србијом када је реч о КиМ додајући да велике силе свој став по том питању неће променити.

Председник Вучић је одговарајући на питање новинара указао на то да ако ико мисли да ће Србију оставити на миру по питању КиМ, греши.

"Неће ни ови који ништа друго не раде, него по седам дана седе и чекају да смисле неку нову лудост не би ли напакостили Србима, неку нову кризу изазвали (Аљбин Курти), а да не причам о овима другима који мењају тактички мишљење", рекао је председник Вучић.

Како наводи, један од разлога што је важно да сутра буде у Тирани на Самиту јесте и то што ће бити присутни представници великих сила са којима може да разговара о КиМ.

"Али, велике силе свој став неће суштински променити, ствари ће увек остати исте. Велике силе не мењају своје ставове и оне ће увек желети и хтети по сваку цену да Србија на овај или онај начин дозволи Приштини улазак у УН или да их призна", наводи председник Вучић.

Додаје да ће рећи да је фантастичан уступак Приштине то што не мора да дође до међусобног признања, него само да их Београд пусти у УН.

"Ти трикови и штосови су за малу децу, то су најјаднији трикови. Мисле да са нама могу да се играју као да нисмо озбиљна, одговорна, слободна и независна држава. Али, таква су правила игре, сувише смо ми мали да бисмо могли да променимо цео свет, али довољно поносни и снажни да своју земљу сачувамо", поручио је председник Вучић.

 

Састаћу се са холандским и белгијским премијерима у Тирани

Председник Вучић је изјавио да има заказане састанке у Тирани са холандским и белгијским премијером, као и да ће се сусрести и са француским председником Емануелом Макроном.

Одговарајући на питање, да ли ће имати заказане разговоре на маргинама Самита у Тирани на који долазе готово сви лидери ЕУ, међу њима и Макрон и немачки канцелар Олаф Шолц, рекао је да хоће са белгијским премијером Александером Декром са којим је разговарао више пута, и са премијером Холандије Марком Рутом са којим је разговарао, како је рекао, до сада само у пролазу и да је за њега то изненађење.

"То су свакако важни разговори за Србију када разговарате са Холанђанима и Белгијанцима. Нема никакве сумње да је то од изузетног значаја за нашу земљу", рекао је председник Вучић.

Додао је да ће разговарати и са председником Француске Емануелом Макроном са којим је, како је рекао, размењивао и поруке и нагласио да ће видети и за све остале.

На питање  шта очекује од овог Самита, председник Вучић је рекао:

"Знамо у шта ће да се претвори то. Главна тема ће да буду санкције, да нису санкције, било би Косово. Онда на то можете додати Вјосу Османи, Мила Ђукановића и још неке из региона. Онда можете да мислите како ће то угодна ситуација за Србију да буде", изјавио је председник Вучић.

 

Нормално је да људи у Призрену и Пећи желе српске производе

Председник Вучић рекао је да је потпуно нормално да људи у Призрену и Пећи жели производе из Србије и да му није јасно зашто то смета премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију.

Председник Вучић је то изјавио одговарајући на питање новинара поводом изјаве бившег премијера привремених приштинских институција Авдулаха Хотија "да је повећање увоза претворило Србију у највећег трговинског партнера тзв. Косова".

"Ми то називамо другачије. То је за нас део унутрашње трговине, за њих увоз-извоз, али је суштина иста. Као што видите то је потпуно нормално да људи и у Призрену и у Пећи имају потребе за нашим производима и ми имамо потребе за њиховим сировинама и производима са Косова и Метохије", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да економска размена спаја људе и спречава баријере.

"Посао је нешто што спречава постојање свих баријера између људи и не разумем зашто то Куртију смета, али плашим се да никада неће бити за то заинтересован. И ово се дешава без његове воље, дешава се вољом привредника и једних и других и вољом обичних људи које повезују интереси, не мора да буде љубав", рекао је председник Вучић.

Како је нагласио, забринут је за оно што се може десити у наредним недељама.

"Брине ме то шта ће бити следеће недеље јер нису пропустили 10 дана да не направе неку намерну провокацију или нешто да изазову хаос", закључио је председник Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк