Вести

ВУЧИЋ: БУДУЋНОСТ ЈЕ У НАШИМ РУКАМА

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је у Бриселу, након Самита ЕУ-Западни Балкан, да је Србија опредељена да иде ка ЕУ, као и да се наша земља залаже за што брже отпочињање преговора о чланству за Северну Македонију и Албанију.

"Данас је Србија причала о отварању преговарачког процеса за Албанију и Северну Македонију, као и доста земаља, али се ништа није догодило. Верујем да су наши пријатељи у Скопљу и Тирани заслужили да добију почетак преговора, и верујем да ће то бити што је пре могуће", рекао је председник Вучић на заједничкој прес конференцији са премијерима Албаније и Северне Македоније.

Председник Вучић додао је да почетак приступних преговора са Скопљем и Тираном није само формалан захтев, јер су обе земље, како је рекао, испуниле све у погледу захтева, а то значи да су грађани те две земље то заслужили.

Председник Вучић изнео је, као податак који потврђује опредељење Србије да иде ка Европској унији, да је у прва четири месеца Србија повећала своју спољну трговину са целом ЕУ за око 30 одсто.

"Можете да замислите колико је то од великог значаја за малу земљу као што је Србија", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић навео је да је захвалан и Оливеру Вархељију и Урсули фон дер Лајен, као и другима који Србију подржавају на ЕУ путу, који су то исказали својим посетама.

"Хвала им што су нас саслушали, више од 20 лидера нас је данас саслушало, као и ми њих. Захвалан сам и француском председнику на иницијативи да се успостави нова политичка заједница, јер је то једини начин да ми будемо саслушани, да наше гласове чешће чују европске колеге, да ми чујемо њих и да схватимо начин на који размишљају. То је корисно за нас", рекао је председник Вучић.

Додао је да је захвалан и Дмитру Ковачевском и Едију Рами јер су, како је рекао, били фер према Србији, показали поштовање према Србији.

 

Верујем да ће бити разлога за боље расположење у децембру

Председник Вучић изразио је уверење да ће у децембру Србија, Албанија и Северна Македонија имати разлога за боље расположење, те најавио да ће ове земље, у оквиру Отвореног Балкана наставити да јачају сарадњу и приближавају се европским стандардима.

Председник Вучић пренео је да је подсетио да се последњих четири месеци непрестано писало негативно о Србији у медијима ЕУ.

"Нећу да кријем да сам ја говорио међу последњима и указивао на различита питања. У складу са подацима које сам добио од својих људи објављено је 2.629 чланака у европским медијима о Србији после напада Русије на Украјину, у којима пише да Србија угрожава цео регион, угрожавамо Босну и Херцеговину, Косово. А ништа се није десило" рекао је председник Вучић.

Моје питање је, додао је председник Вучић, да ли сте икада видели иједно извињење од било ког од тих медија које су изнели такве лажи у земљама ЕУ?

"Не. Ми не тражимо правду, нисам ни ту да се правдам. Као председник Србије у обавези сам да поштујем Устав, одлуке наших власти и интерес наших грађана", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић изразио је уверење да ће ипак доћи до решења тешког питања за Северну Македонију и Албанију, али да ће у међувремену те три земље чинити најбоље да повећају сарадњу и виде шта могу да учине за своје грађане.

"Отворени Балкан није била идеја других људи већ наше три земље. Желели смо да почнемо да бринемо сами о себи, учинимо нешто добро за нас, да се бринемо о суседима. Чули смо приче да је то била Орбанова идеја, али нисмо ни разговарали о томе с њим. Онда је неко рекао да је то била Путинова идеја, а нисам никада говорио о томе са Путином. Није нам био потребан нико други, три балканске државе и њени лидери сели су заједно и нашли солуцију за бар неки од њихових проблема. Да ли је то лоше, треба ли то забранити?", упитао је председник Вучић.

Захвалио се европским колегама што су показали трпељивост и слушали.

"Знам да је данас велики дан за њих у вези Украјине и Молдавије. Добро је да нисмо скрајнути", додао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да сигурно може много да се учини пре децембра.

"Обећао сам европским колегама да ћемо учинити најбоље да постигнемо европске стандарде у области владавине права, демократизације и медијских слобода до децембра. Уверен сам да ћемо онда имати разлога за боље расположење", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао и да су албански и северномакедонски премијери храбро бранили своје земље и националне интересе на данашњем састанку.

 

У Бриселу није било конкретних резултата за Западни Балкан

Председник Вучић изјавио је да на самиту ЕУ-Западни Балкан није било никаквих конкретних резултата за Западни Балкан, али да јесте вођена добра дискусија.

Председник Вучић тако је одговорио на питање Танјуга да ли је било неких конкретнијих одлука за Западни Балкан и која је главна порука из Брисела која се могла чути за Западни Балкан, као и да ли је он упутио неку конкретну поруку ЕУ.

"Све што сам рекао овде, рекао сам отворено и јавно у присуству званичника ЕУ. Ако смем да преведем шта је било кључно за нас, ако анализирате конкретне резултате - није било конкретних резултата, али је то била добра дискусија и нећу то потценити. Али, ако ме питате да ли су Северна Македонија и Албанија добиле датум, нису добиле никакав датум за почетак преговора, а Босна и Херцеговина није добила статус кандидата", констатовао је председник Вучић.

Такође, рекао је да су га данас многе земље критиковале због позиције Србије у вези са ратом у Украјини и руске интервенције.

"То је конкретно речено, али политика се не односи увек на конкретне резултате, на крају јесу резултати најважнији, али је јако важно да бисмо дошли до њих да саслушамо једни друге, да водимо продуктивне дискусије и изградимо однос поверења. И са те тачке гледишта, то је био важан састанак и добар знак за будућност", навео је председник Вучић.

 

Заједно смо у овоме, виде нас као представнике Западног Балкана

Србија, Албанија и Северна Македонија пружају подршку једна другој, сагласни председник Републике Србије Александар Вучић и премијер Албаније Еди Рама, додајући да треба што чешће да говоре једним гласом, и да их препознају као представнике Западног Балкана.

На питање албанске новинарке, упућено председнику Србије, зашто је ту, када Србија већ преговара са ЕУ, док Скопље и Тирана тек чекају почетак преговора, председник Вучић одговорио је да смо у овоме заједно, и да жели да искаже подршку суседним земљама.

"Ми смо заједно у овоме. Верујем да ће се и моје колеге сагласити, иако је данас било мање непријатно искуство за мене, него за њих двојицу, али свакако сам хтео да покажем нашу посвећеност и подршку Албанији и Северној Македонији", рекао је председник Вучић.

Додао је да су и њих двојица пружили подршку Србији, били од помоћи у данашњој дискусији на Самиту ЕУ-Западни Балкан, и да то раде добри суседи, што наше земље, како је рекао, јесу.

"Не ради се о формалној обавези Србије да подржава Албанију и Северну Македонију по одређеним питањима, али је постало нешто редовно, што се природно одвија, на шта смо поносни, што подржавамо наше комшије", рекао је председник Вучић.

Додао је и да ће се на зиму видети ко ће бити први да подржи Албанију и Северну Македонију, као и да ће Србија увек очекивати подршку суседа, што је, додаје, нормално, поштено, учтиво понашање.

Председник Србије констатовао је да је на неким ранијим прес конференцијама, када би их држали појединачно, било по двоје-троје новинара, док је данас више новинара.

"Многи су хтели да нас чују. Да је свако дошао појединачно, имали бисмо две, три медијске куће из наших земаља. Ово је, са практичне стране, начин да нас виде као представнике Западног Балкана, што дискутујемо о питањима Западног Балкана данас, а не о другим питањима", рекао је председник Вучић.

 

Будућност Западног Балкана заиста је у ЕУ, још напорније да радимо

Председник Вучић изјавио је да регион заиста има будућност у Европској унији, али да много тога треба сами да урадимо.

''Мислим да је будућност у нашим рукама и да уколико радимо напорно и ако се посветимо и почнемо да се повезујемо и интегришемо, ако осигурамо слободан проток роба, услуга, људи и капитала, то ће значити пуно за наше земље и за наше грађане'', рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да земље региона треба да убрзају све процесе и да раде још напорније и да буду више посвећене ако желе конкретне, мерљиве резултате.

Навео је да је имао дугу дискусију са француским председником Емануелом Макроном и аустријским канцеларом Карлом Нехамером и да мисли да Западни Балкан заиста има будућност у ЕУ, али да много тога сами морамо да урадимо.

Председник Вучић рекао је да је оно што се десило Албанији и Северној Македонији ''није било фер'' и изразио наду да ће те потешкоће бити премоштене.

''Не можемо да плачемо и кукамо, јер то ништа неће променити. Морамо да уложимо више напора, да радимо вредније, да наставимо да мењамо себе и да створимо боље окружење и боље животне стандарде за грађане и да побољшамо сва питања - правосуђе, владавину права, демократизација.

На питање новинара из Северне Македоније да ли је време да се на озбиљнији и проактивнији начин ради на иницијативи Отворени Балкан и на томе да се укључе Косово, можда и Црна Гора, председник Вучић рекао је да су много пута позиване земље региона да се придруже иницијативи и да је све што се ради у корист грађана Западног Балкана.

''Наравно да смо били под притиском многих моћних земаља и њихових лидера у вези са типом и природом иницијативе, али постајемо све јачи, почели смо да верујемо сами у себе, имамо више самопоуздања него раније и знамо да морамо да одржимо мир и спокој у нашем региону'', рекао је председник Вучић.

Само погледајте један дан рата у Украјини, да ли то желите поново да видите на Балкану, моја молба је немојте да потцењујете нашу иницијативу зато што спаја нације'', поручио је председник Вучић.

Навео је да су се лидери Албаније и бивше Југославије последњи пут састали 1946. године и да је требало 70 година да се поново састану лидери Србије и Албаније.

''Када смо се први пут срели Рама и ја, расправљали смо се, био је то тежак пут, али сада смо у стању да разговарамо и одлично сарађујемо и то је добро, не само за нас двојицу, већ понајвише за наше грађане'', рекао је председник Вучић.

 

 

Извор: Танјуг