Вести

ВУЧИЋ: ДОГОВОРЕН НАСТАВАК ДИЈАЛОГА, СРБИЈА ПОСВЕЋЕНА

Председник Србије, Александар Вучић, рекао је да је у разговору са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог, Мирославом Лајчаком, договорен наставак дијалога и потврђена посвећеност Србије наставку тог процеса и жељa да се дође до компромисног решења.

Вучић је истакао да је Србија спремна за наставак дијалога са Приштином када год Лајчак закаже састанак.

"Ићи ћемо у Брисел и на највишем и на техничком нивоу", поручио је Вучић.

Вучић је рекао да је то био добар, рационалан и озбиљан састанак о будућности дијалога Београда и Приштине.

"Анализирали смо све што је постигнуто и важно је да смо договорили наставак дијалога и пуну посвећеност Србије наставку тог процеса и жељи да се дође до компромисног решења у циљу стварања бољих односа Срба и Албанаца и нормализацији односа, кроз одлуке УН и ЕУ, између Београда и Приштине", рекао је Вучић.

Такође, у разговору је изражена заједничка, задовољавајућа оцена о економским кретањима, која постоје и тек морају да буду подстакнута изнеђу Београда и Приштине.

"Слободан проток роба, капитала, услуга и људи, то је једна од најавжнијих ствари у односима", рекао је Вучић.

Вучић је навео и да је европска будућност за Србију веома важна, и није синтагма и флоскула, већ је важна због више инвестиција и вредности за које се боримо и залажемо, те због тога што ће позиција Србије у свету бити снажнија, што смо ближе пуноправном чланству у ЕУ.

А, тај пут значајно је одређен како и колики напредак ћемо направити у односима са Приштином, рекао је Вучић.

Вучић је навео да не жели да говори о ситуацији у Приштини, да се "игра њихових игара" сваљивања кривице, те нагласио да у Приштини треба да се договоре, а да ће Србија урадити свој посао.

Вучић је у разговору са Лајчаком инсистирао само на једној ствари - да се у потпуности имплементира Бриселски споразум, што је услов без којег се не може имати успешан наставак дијалога.

Вучић је рекао је да је Србија отворена за све теме, али да инсистира на имплементацији Бриселског споразума.

Захвалио се Лајчаку на марљивом раду и што жели да посредује између очекивања да се води и оконча дијалог, и оних који о одређеним стварима мисле другачије, што је врло компликован посао.

"То говори о заинтересованости ЕУ за регион. Какве год разговоре да имамо, ма колико тешке, можда понекад и лоше, боље да имамо дијалог, разговоре, него да не разговарамо. Ако нема разговора, може увек да дође до инцидената, угрожавања живота људи, инцидената. То никоме није у интересу", подвукао је Вучић.

 

Србија ће инсистирати на ЗСО са извршним овлашћењима

Србија ће инсистирати на испуњавању Бриселског споразума, односно на формирању Заједнице српских општина, али не као невладине организације, што би било у складу са садашњим косовским уставом, поручио Вучић.

"Ако је сада теза ''све у складу са уставом'', што смо онда преговарали? Могло би десеторо Срба да направи једну невладину организацију у складу са косовским уставом. Што смо онда водили преговоре?", запитао је Вучић.

Вучић је тако одговорио на питање шта је Лајчаку рекао на то што је у Приштини казао да ЗСО мора бити формирана у складу са нормама које прописује косовски уста.

Свако решење, рекао је Вучић, како год да се договоримо са Албанцима, је тешко, али је боље него да оставимо нашој деци да ратујемо у будућности.

„Ако то неко хоће да оставља деци, ја то нећу и томе ћу се супротстављати. Штитићемо интересе Србије увек, али морамо да разумемо да мир и компромис нису пораз, да је ратно решење изнуђено решење, а сукоби лоше решење. Морамо то у својим главама да променимо и не морам да се интересујем шта је у главама Приштине", рекао је Вучић.

Изразио је наду да ће Албанци разумети суштину Бриселског споразума.

"Ми смо преговарали, а ако је сада теза ''све у складу са уставом'', што смо онда преговарали. Могло би десеторо Срба да направи једну невладину организацију у складу са косовским уставом. Што смо онда водили преговоре? Очигледно је да неки људи немају довољно храбрости да кажу да сва решења нису идеална, што ја говорим својој јавности сваки дан", рекао је Вучић.

Подсетио је да је Бриселски споразум потписан 19. априла 2013, да је шест тачака од 15, то јест суштина споразума, да бисмо испунили све друге норме - требало да буде формирана ЗСО.

Изнео је акт о којем се, како је рекао, мало говори и који нико у српској јавности није до сада видео, а то је план имплементације споразума, и навео да се тим планом каже да ће се имплементација састојати из шест главних елемената.

Вучић је појаснио да је први прилагођавање правних оквира, управо мењање устава и закона, други ЗСО, даље правосуђе, полиција, локални избори и прилагођавање правних оквира.

Србија је, према његовим речима испунила све своје обавезе, а једну, прву, коју су имали Албанци, они нису испунили.

Указао је да је то потписано пре седам и по година, а да Приштина није мрднула прстом.

Такође је подвукао да Приштина има и предложен статус од стране управљачког тима како је то договорено.

"На то су рекли да то није у складу са косовским уставом. Кога то брига?", упитао је Вучић.

Указао је да може да говори о триковима које су изводили, где је тадашња председница у Приштини Атифете Јахјага уместо да проследи извршну уредбу уставном суду, проследила принципе на потврду, да би избегли своју обавезу.

“Да ли мисле да смо полуписмени? Данас кажу да неће о томе да разговарају. Ако је то у вашем интересу, немојте. Ми ћемо инсистирати да се све примени што еј договорено", поручио је Вучић.

Ми, како је истакао, не доживљавамо Албанце као непријатеље и противнике, већ желимо да са њима градимо будућност, да улажемо у фабрике, путеве, пруге заједно, да размишљамо како ћемо да живимо заједно, а не како ће неко неког да превари", поручио је Вучић.

Вучић је рекао да је Србија све испунила, а да је могла, пошто се не имплементира споразум од стране Приштине, да каже да неће ништа да примени.

Вучић је рекао да је задовољан постигнутим споразумом о несталим лицима и економским односима.

„Србија ће уложити сваки напор да пронађемо нестала лица, јер мислимо да је то хуманитарно и цивилизацијско питање, за свакога ко је страдао или нестао са простора бивше Југославије, са КиМ, централне Србије, свеједно одакле. Предложили смо Албанцима - ''покажите нам место где мислите да је неко покопан и заједно са вама ћемо у року од 24 сата видети да ли је истина'', али смо то тражили и за нас то исто. Они нису желели то да прихвате, јер ми знамо нека места где су покопани Срби и рекли им и имена места", додао је Вучић.

Вучић је рекао да не може да каже да је оптимиста, али да поштује рад и труд Мирослава Лајчка, његову енергију и све што раде земље чланице ЕУ да се дође до компромиса.

 

Путин жели у Србију, али са 300 жртава короне не жури баш у посете

Вучић рекао је да председник Русије Владимир Путин једва чека да дође у Србију и радује се томе, али да са 15. 000 оболелих од короне и 300 мртвих дневно није тренутак, нити је видео, каже, да је у било коју земљу отишао у последње време.

Вучић је рекао да је више пута разговарао са председником Русије и да се чека његов одговор поводом најављеног доласка у Београд 20. октобра, те истакао да Србија има одличне односе са Русијом.

"Нисам сигуран да ли ће или неће, ми и даље чекамо његов одговор", рекао је Вучић.

Вучић је напоменуо и да нама двадесетак дана касне радови на завршетку централног пода на Храму Светог Саве, за који је, поред Србије, и Русија издвојила средства, и да би Путин требало да присуствује завршетку радова.

Осврнуо се на чињеницу да неки у тој посети заправо налазе разлог да га критикују и доводе у питање његову позицију:

Вазно је да се било ста каже и да се води кампања против мене као председника и то раде они који нас убеђују сваки дан да су на европском путу, али постају изненада велики русофили, кад се учини прилика да могу да ме нападну, јер Руси наводно заобилазе Србију или су љути због нечега", рекао је Вучић на новинарско питање зашто Путин не долази 20. октобра, имајући у виду да је Вучић то најавио још у августу, као и зашто нас министар спољних послова Русије Сергеј Лавртов "заобилази" на балканској турнеји крајем месеца.

Вучић је истакао да ће министар спољних послова Русије Сергеј Лавров свакако доћи у Београд.

"Извините, не волим да кукуричем и да зивкам медије и да обавештавам о томе. Србија има добре и одличне односе са Руском Федерацијом, али Србија је и на европском путу, слободна и независна земља и то је ствар којом се поносимо. То је ствар коју сигуран сам да поштује и Мирослав Лајчак и Макрон, Меркел, Си Ђинпинг и сви други", закључио је Вучић.

 

План примене: ЗСО и правни оквир требало да буду још 2013.године

Вучић указао је вечерас на План примене споразума о нормализацији односа Београда и Приштине, којим је, у прилог аргументацији Београда о неопходности формирања Заједнице српских општина, било предвиђено да све тачке тог документа, и ЗСО, буду испуњене још током 2013. године.

Имплементацију Бриселског споразума ће, како се наводи у поменутом документу из 2013, чинити шест главних елемената: прилагођавање правних оквира, Асоцијација/заједница, полиција, правосуђе, локални избори и опште одредбе.

У првом делу, о "прилагођавању правних оквира", јасно је наведено да до краја маја 2013. године обе стране треба да дају Одбору за имплементацију на разматрање своје детаљне планове и временске оквире, који се односе на правне промене које су неопходне за имплементацију "Првог споразума".

До средине јуна те године, обе стране "имаће усвојене све неопходне правне промене неопходне за имплементацију ''Првог споразума'', укључујући и закон о амнестији", каже се у Плану.

Када је реч о Заједници српских општина, наводи се да до краја маја 2013. године две стране оснују Управљачки тим за оснивање Асоцијације/заједнице са списком послова и задатака које је одредио Одбор за имплементацију.

"Овај списак послова и задатака обухватиће и израду нацрта статута. Тим ће имати задатке који се односе на сва питања релевантна за успостављење Асоцијације/заједнице, као и током прелазног периода, компетенције предвиђене чланом 4 и 6 "Првог споразума". Управљачки тим ће чинити представници четири општине са севера и биће установљен на основу подршке надлежног органа Косова. Одбор за имплементацију ће надгледати рад Управљачког тима", стоји у Плану имплементације.

До краја октобра 2013. требало је да, након локалних избора и прихватања резултата, припремни тим буде распуштен, а Заједница, као по члану 1. "Првог споразума" буде основана, уз усвојен Статут у складу са Европском повељом о локалној самоуправи и законом Косова.

Вучић је вечерас прочитао те делове Плана имплементације Бриселског споразума да би истакао да је Београд испунио све своје обавезе, а Приштина једну, прву, коју је имала - није, те подсетио да је Споразум потписан пре седам и по година, а да Приштина "није мрднула прстом".

 

 

Извор: Танјуг/Пинк