Вести

ВУЧИЋ: ДОЛАЗАК КИНЕСКЕ ВАКЦИНЕ ИЗРАЗ ВЕЛИКОГ ПРИЈАТЕЉСТВА

Председник Србије Александар Вучић рекао да je долазак кинеске вакцине доказ великог пријатељства Србије и Кине и најавио да ће се он вакцинисати управо том вакцином.

Вучић је рекао, да је дошао на аеродром да искаже поштовање и каже све најбоље о правом пријатељству које негујемо са Кином, веома дуго.

Вучић додаје, добили смо вакцине, на чему је посебно захвалан председнику Кине Си Ђипингу.

Вучић је исказао је посебну захвалност и амбасадорки Кине у Београду Чен Бо, која је, према његовим речима, уложила велике напоре у овај важан подухват.

“Надали смо се вакцинама из Кине, али није било лако то и очекивати. Као обичан човек и председник Србије уверен сам у квалитет кинеске вакцине, о чему ће одлучити наша надлежна агенција” рекао је Вучић.

“Имао сам недавно једну другу инфекцију, не корону, па мислим да ћу за десетак дана добити ову вакцину, како бих показао људима да је вакцина безбедна и квалитетна”, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је поносан као председник Србије што нам је пошло за руком да се добије милион доза вакцина из Кине, које ће спасити много живота.

Подсетио је да у Србији имамо вакцине Бионтек- Фајзер, "Спутник V" и сада кинеску вакцину из Пекинга.

Вучић је указао да је премијерка Ана Брнабић примила Фајзерову вакцину, председник Скупштине Ивица Дачић руску, а да ће он највероватније примити кинеску.

"Онда ћемо добити "Астра Зенека" вакцину. То показује способност српског политичког лидерства. Доказ је да не страхујемо да показујемо велико пријатељство са Кином, које не кријем нигде, већ се тиме поносим и уложићу још напора да га даље изграђујемо", рекао је Вучић.

 

Новинари на листи приоритета за вакцинисање

Вучић је затражио од Владе Србије да новинаре стави на листу приоритета за вакцинисање.

Вучић је рекао да је замолио владу да то учини, а на иницијативу Удружења новинара Србије.

 

До среде 1,4 милиона вакцина,вакцинисаћемо пола милиона људи

До среде ћемо имати укупно 1,4 милиона доза вакцине, а кинеском ће бити вакцинисано пола милиона грађана Србије, рекао је Вучић.

Вучић изјавио да је данас, када је у Србију стигло милион кинеских вакцина против корона вируса, велики и важан дан у борби против ковида 19, јер ће се њима вакцинисати 500.000 људи, што је велики обрт у тој борби и корак напред.

Вучић је посебно захвалио председнику Кине Си Ђинпингу и кинеско руководству, на коректности и пријатељству, јер није било лако послати чак милион вакцина.

Вучић је најавио да ће у понедељак у Србију стићи и још 19.500 доза "Фајзерове" вакцине, у уторак још 250.000 доза "Спутник V".

"Имаћемо преко 1,4 милиона доза до среде у земљи. По томе можете да видите колико смо успешни. Борили смо се, ништа нисмо препустили случају", рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да би држава преко Ковакса требало да добије 460.000 доза "Астра Зенека", али да се још не зна када, а да је намера да се набави и "Модернина" вакцина.

"Имаћемо пет или шест вакцина различитих произвођача", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је обавеза државе да спашава животе грађана.

"Вакцине су важне за здравље, али и за економију. Морамо да гледамо да се што пре вратимо у нормалан живот", рекао је Вучић.

 

Вучић је додао да га брине нови сој вируса, јер све што се збива у западној Европи, дође касније и код нас, па је зато замолио министра здравља да се вакцинација убрза.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк