Вести

ВУЧИЋ: НЕЋЕМО ЗАТВАРАТИ ГРАДОВЕ, НЕЋЕМО ДОНОСИТИ ТЕЖЕ МЕРЕ

Председник Александар Вучић изјавио је да је данас најтежи дан за Европу после Другог светског рата, да ни Србија неће бити у завидној ситуацији наредних недеља када је реч о ситуацији са вирусом корона, те да ће у наредних два или три дана кренути обимније тестирање.

Вучић је пренео да је од 528 оболелих од Ковида 19, у Србији осам особа преминуло, док су 302 особе хоспитализоване, а број отпуштених из болница је 42.

Просек година преминулих је око 66, хоспитализованих нижи, додао је Вучић.

Вучић је подвукао да је данас вероватно најтежи дан за Европу после Другог светског рата - у Италији је у једном дану преминуло 969 људи, у Шпанији 769, у Француској укупно близу 2.000…

"Ово сам рекао због тога што по бројевима које видите ни ми нећемо бити у завидној ситуацији у недељама које долазе", рекао је Вучић.

Председник је поручио да у наредна два-три дана креће обимније тестирање.

"А, болнице су нам све пуније", констатовао је Вучић.

 

Сваког дана стиже велики број људи у болнице, ускоро више

Сваког дана ће долазити све више људи у болнице, а ускоро ће стизати под 200 или 500, очекујте то та три до четири дана, упозорио је Вучић.

Вучић је рекао да је држава рачунала да ће нешто дуже већи притисак моћи да издржи болница Драгиша Мишовић, који има 156 слободних респиратора.

"То је наша најснажнија болница, са респираторима потпуно слободних за борбу са корона вирусом. Имала је 31, а данас има 156, а добиће још", указао је Вучић.

Вучић је рекао да је у Земунску болницу донето још десет респиратора који су купљени у Кини и који су ноћас стигли.

На реду је, како је додао, градска болница на Звездари, и остаје потом ВМА и болница на Сајму.

"Мораћемо да ускоро градимо друге болнице. Морамо да оставимо ВМА у целини. Много смо се уздали у ВМА али због вентилације кинески експерти су рекли да је немогуће тамо смештати оболеле. Ослањали смо се на ВМА, а она ће сада морати да прихвати све друге болеснике, иако је на идеалном месту, има одличан прилаз, одвоз. Мораћемо да пронађемо ново место, нове хале, да градимо болнице", подвукао је Вучић.

Вучић је указао да нема никаквих колективних смештаја, и да се не ради о Сајмишту.

"Одвратно је да пореде фантастичне болнице са нечим што треба да буде симбол срамоте и понижавање људи", поручио је Вучић.

Вучић је рекао да ће морати да се узму и други простори – Хала спортова или Пионир.

Указао је да Чаир у Нишу почиње да се ради, Сајам у Новом Саду, јер је бољи него Спенс.

"Важно да се зна да сваког дана све више људи иде на респираторе и долази у болнице. Када чујете 71, 83 за неког су то само бројеви, али то су људски животи и они долазе у болнице. Да би изашли потребно је 15 или 21, односно 28 дана. Сваког дана ће ускоро стизати по 200, 500 људи. Очекујте то већ за 3-4 дана", упозорио је Вучић.

Вучић је рекао да је дуго разговарано о мерама и да су сви сагласни да ту не може бог зна шта још да се уради сем да се моли народ да остане кући.

"Немојте да тражите дозволе да прекршите полицијски час. Нико не ради ништа што је садиста па воли неког да мучи. Молимо вас да би могли да преживимо", истакао је Вучић.

 

Очекујемо још неколико стотина респиратора за десетак дана

Очекујемо да још неколико стотина респиратора буде допремљено у Србију у наредних 10 до 12 дана, рекао је Вучић.

Председник је рекао и да је широм Србије већ распоређено 135 транспортних респиратора.

Вучић је рекао да је на светском тржишту веома тешко доћи до медицинске опреме.

"Синоћ смо добили 120.000 епидемиолошких маски које се сада деле здравственим установама широм Србије, а стиже нам и 15 милиона епидемиолошких маски у наредних три дана, а већ сутра 3,5 милиона", рекао је Вучић.

Постарали смо се да све добијемо, а то немају ни Њујорк нити многи европски центри.

"Што се респиратора тиче то нисам видео у животу, у току је општа отимачина на светском тржишту респиратора, не вреди ни уговор ни када платите унапред, јер неће да потписују уговоре са пеналима, па продају за већу цену а вама врате паре", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да имамо значајно више клиничких респиратора, као и да је скоро свако место добило транспортне респираторе, како нам пацијенти не би умирали док дођу у веће здравствене центре.

Додаје да транспортни респиратор може да послужи као клинички три дана.

"Ми смо заједно много машина набавили, али још много их чекамо. Синоћ у авиону који је дошао било је 70 клиничких респиратора, то смо расподелили, 20 Нишу, 10 Крагујевцу и 10 Земунској болници, а 10 смо оставили на чекање да можемо да дамо неким другим градовима", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да респиратори могу да спасе многе животе и да проблем са њима имају и Њујорк и Немачка и други градови.

"Срећом ми имамо пријатељске односе са Кином па имамо приоритет", додао је Вучић.

 

У недељу програм економских мера за опоравак после короне

Вучић је најавио да ће у недељу бити представљен програм економских мера, са проценом ефеката, начином финансирања и техником и технологијом спровођења, за опоравак српске економије, која је погођена ситуацијом са вирусом корона.

"Мислим да смо направили озбиљан програм, као и 2014. године. Нисмо јурили и журили да се додворавамо народу, већ смо донели озбиљне мере које ће показати да Србија може брже од других да изађе из економских проблема у које ју је корона бацила", рекао је Вучић.

Председник је истакао да се ниједног тренутка није размишљало и не размишља се о смањењу плата, док ће сви у региону прибећи смањењу плата и пензија, јер неће моћи да издрже.

"Поред и после живота наших људи, који су најважнији, ово је од кључног значаја", нагласио је Вучић.

Вучић је пренео да је јуче примљено 1.340 лекара и 1.900 медицинских сестара, уз захвалност свима који не жале своје животе и ризикују здравље да би помогли болесницима.

"Има и оних који се повуку, њих увек има када је тешко. Они који се сакрију, кибицују и добацују, али има увек и оних који желе да помогну и ризикују своје здравље", рекао је Вучић.

 

Нисмо отели респираторе Црној Гори, поклонићемо пет

Србија није отела ни конфисковала ниједан респиратор Црној Гори, изјавио је Вучић реагујући на оптужбе из Подгорице и поручио да је Србија спремна да Црној Гори поклони пет респиратора.

Вучић је рекао да мора да реагује на оптужбе из Црне Горе и објаву "уз фанфаре" да је Србија отела Црној Гори респираторе.

"Нисмо отели ниједан респиратор нити смо икада узели било коме, на тржишту смо их купили као савестан купац што је чак и њихова посредничка компанија јавно саопштила", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је Србија спремна да црногорској влади поклони три респиратора, као и да је спремна да на молбу представника Срба у Црној Гори Андрије Мандића, одмах испоручи по један респиратор за Пљевља и Бијело Поље.

Додао је и да је Србија у претходне две недеље испоручила више од 40.000 тона хране Црној Гори.

"Ми са нашим братским народом у Црној Гори, и са Србима и са Црногорцима, желимо да имамо најбоље могуће односе и не желимо да нас било чији владини службеници свађају и говоре да Србија има лош однос, према Црној Гори", нагласио је Вучић.

На питање новинара како види изјаву која је дошла из Црне Горе да је Србија конфисковала њихове респираторе и да ли је то можда њихова неспособност да набаве респираторе и да то пребаце на Србију, Вучић је одговорио:

"Не могу да говорим о неспособности, јер и они учествују као и ми у тој сулудој утакмици у којој нема никаквих правила нити било чега. Што се тиче закључка да је Србија конфисковала њихове респираторе, реч је о ноторној лажи. Нека они сами објашњавају својим грађанима зашто им је та лаж била потребна", рекао је Вучић.

Ми ћемо им проследити на поклон три респиратора и још два за север Црне Горе, додао је Вучић и поручио:

"Па ако хоће могу и да одбију, шта год хоће, само да ви знате, ми ћемо то већ сутра да спремимо".

 

Нећемо још да затварамо градове

Вучић је поручио да још неће бити затворени градови у борби против корона вируса и додао да се појавило још једно жариште - Ћуприја.

"Приближавамо се периоду када ћемо имати прво 5, 20, па 30 мртвих дневно. Рашће геометријском прогресијом. Много смо срећни што смо у последња 24 сата имали само једног мртвог. Морамо да имамо у виду да имамо више становника од осталих земаља на Балкану. А и имамо највећи прилив из иностранства", објаснио је Вучић на конференцији за штампу.

Казао је да се појавило ново жариште корона вируса у Србији - Ћуприја, и то од тренутка када су људи стигли из иностранства.

"Да затварамо градове требало би прво да затворимо Ћуприју. У Ваљеву влада сада већа дисциплина. Много глупости смо направили у Ваљеву, срце ме боли због тога. Од прослава до неких других неодговорних ствари", указао је он.

Вучић је изразио задовољство што у геронтолошке центре није ушао корона вирус и што и даље имамо млађе људе који су заражени.

Друга добра вест, како је рекао, јесте да је трудница која је заражена родила бебу "за чисту 9".

"Да је жива и здрава, и како се код нас каже, лепша и паметнија од оца и мајке. Трудница се добро осећа, видећемо како ће тећи даље", додао је он.

Друга добра вест је, како је пренео, да је један младић, када је кренула криза са Луганом и Паризом, који је од почетка био на респиратору, истубиран и сада дише својим плућима.

"По први пут имамо велику наду да ће са тим младим човеком све бити у реду", казао је он.

Указао је да су најпогођенији они који су болесни и они који су старији.

С тим у вези поручио је начелнику Генералштаба Војске Србије, Мојсиловићу, да "ни птица, а ни мува" не сме да уђе у геронтолошке центре.

"То је уништило Италију и Шпанију. Војска мора да их чува као око у својој глави", подвукао је он.

Поновио је да је у Италији у само једном дану преминуло 969 особа, додајући да је сигурно више, јер се ради само о броју регситрованих у болницама, а има сигурно по становима мртвих.

"Моја молба грађанима Србије, свих старосних доба, немојте да излазите из куће. Безброј пута ћемо понављати тај апел. То је једини начин да сачувате себе и своје ближње. Све друго што бисмо говорили сваки дан је бесмислено ако то не урадимо, само ћете да слушате о све већим бројевима", нагласио је он.

Указао је да би Србија данас била на коленима да нису обновљени "Драгиша Мишовић" и Земунска болница, са чим је купљено пет до седам дана.

Подсетио је да ће Клинички центар бити готов за годину дана, поновио да вентилациони систем у ВМА не ваља и констатовао да све што је могло да нас погоди, да буде лоше, нас је погодило.

"Опет се држимо и у снабдевању смо најбољи у Европи, респиратора смо обезебдили двоструко више него што смо имали. Не знам шта држава може још да уради, сем да будемо лоши полицајци, да терамо људе да чине што им је добро", закључио је Вучић.

 

Помоћ за Србе на КиМ и РС колико се може

Вучић је рекао да је једна жена на Косову и Метохији, стара 62 године, из села Добротина код Липљана прва у српским срединама која је позитивна на корона вирус.

"Молимо све Србе да се придржавају мера које је прописала Влада Србије. Помажемо на све начине, на северу ће моћи да купе све што им је потребно", рекао је Вучић.

Вучић је навео и да ће на северу Косова и Метохије тржиште брашна за два дана бити стабилизовано.

Вучић је рекао да је највећа обавеза Србије - Република Српска којој недостаје, поред респиратора, и основна здравствена опрема и да ће се чинити све да им се помогне и то бесплатно.

"Дивим се како и плате исплаћују", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ће Србија са респираторима, маскама и другом опремом да помогне РС.

Како је рекао, тражили су и 27 врста лекова, а Србија ће упутити шест основних, те стетоскопе, сталке за инфузију и основна средства.

Вучић је најавио помоћ и за Горажде и Дрвар у Федерацији БиХ, јер како је рекао није време када људи треба да се разликују по вери и нацији.

"Дрвар, Перовац, Грахово и Гламоч немају респираторе, све се трудимо да покријемо колико је могуће", рекао је Вучић.

 

Останите код куће, иначе ће бити 1.000 заражених дневно

Вучић је упозорио да би у Србији, уколико грађани не буду дисциплиновани, већ за недељу дана могло да буде и по 1.000 заражених дневно и да би постојао велики проблем где сместити те пацијенте.

"Имајући у виду наше могућности, добро се боримо. Лекари су чудесни и медицинске сестре су дивне и бескрајно им хвала. Само ми нисмо довољно дисциплиновани, надам се да ћемо бити", поручио је Вучић и замолио људе да остану код куће.

На питање новинара како коментарише то што Швајцарска има отприлике исти број становника као Србија, али око 200 мртвих и више од 12.000 заражених, док наша земља има 528 заражених и осам умрлих и да ли смо спремни за најгори сценарио, Вучић је рекао да то није за поређење пошто је "жариште" кризе у Швајцарској кренуло раније.

Председник Србије је упозорио да то долази и код нас и запитао где ћемо сместити све заражене.

"Питам где мислите да сместимо све ако будемо имали 500 или 1.000 заражених у једном дану, у коју болницу? Једино ВМА има капацитет од 1.000 постеља, али то је само за један дан. За седам дана ћемо имати 1.000 заражених у једном дану".

Додао је да је слушао злураде коментаре од оних чији су се здравствени системи показали много лошије него наш, као и да ће о томе говорити када прође ова криза.

"Срећан сам што ми себе не прецењујемо, а друге не потцењујемо", додао је Вучић.

На констатацију да је у понедељак рекао да се одбројавају 28 дана, и питање где смо од изјаве да ће гробља бити пуна, Вучић је подсетио да му је тада било постављено питање новинара шта мисли о идеји појединих опозиционих политичара да се пензионери шетају после подне.

"Ја сам рекао, одговарајући на то питање, да би нам гробља била препуна. Замислите 1.780.000 пензионера на улицама, то би значило да би десетине хиљаде њих изгубили. И гробља би била препуна, не би било довољно ни оволико нових да сахранимо све те људе. То је био одговор на питање, а не прогноза", подвукао је Вучић.

Вучић је рекао да би била пуна гробља да неко послуша такву иницијативу, али срећом и нада се да нико не жели да чује, а камоли да послуша тако нешто.

"У овом тренутку смо на 28 дана, када треба да се боримо и да издржимо тих 28 дана", указао је Вучић.

Указао је да није позвао др Горана Стевановића ниједном ни за једног посебног пацијента.

"Нећу да говорим колико блиских људи из детињства лежи у болници, неки су и на респираторима. Неки од њих су и од оснивача партије коју водим. Никада нисам позвао јер је за мене сваки пацијент исти", нагласио је Вучић.

Говорећи о грађанима, поручио је да их не моли да буду дисциплиновани зато што жели неком лоше већ што жели да разумеју да се власт бори за њихове животе.

"Направили смо најбољи економски план, њиме смо подигли земљу после невиђене пљачке, дигли смо је да буде међу прве три земље по стопи раста. Када је кренуло добро земљи корона је дошла, али ћемо још брже, после короне, покренути економију земље јер имамо добре мере. Али дајте да сачувамо сада животе", нагласио је Вучић.

"Када видите извртање речи добро се сетите шта сам рекао", додао је Вучић.

Вучић је рекао да су прогнозе његовог тима увек најпесимистичкије, јер види недисциплину и апеловао на пензионере да буду најдисциплинованији јер су они најугроженији.

"Боримо се даноноћно. Могли смо да дигнемо руке. Изигравам лошег полицајца јер знам да нема ког другог, јер сви желе да се пише да делују умирујуће. Држава је свој посао направила. Шта ћете да ми кажете када има три пута више респиратора него пре 10 година? Две болнице смо обновили, да то нисмо не бисмо имали шансу у овом тренутку. Трудимо се и боримо да бисмо сачували животе људи, јер смо потпуно самоуверени да ћемо економију покренути брже од других упркос коментарима понеких", указао је Вучић.

Вучић је истакао да не воли дебату о животу људи, а да по питању економије грађани одлично разумеју ко може да направи програме и све спроведе у дело.

Апеловао је на пензионере да не излазе ни недељом ако не морају.

Најавио је да неће бити средом и петком од 20 до 22 часа омогућена куповина, како су неке продавнице тражиле за пензионере.

"Не желимо да вас видимо на улицама сада, већ здраве за месец дана или нешто дуже. Не да правимо мртвачнице у шаторима, као Њујорк и западна Европа", истакао је Вучић.

Што се Сајма тиче, рекао је да је то део здравственог система, који је много савременији него болница у Мадриду, Њујорку.

"Да ли мислите да имамо 10.000 места за корону. Нема ниједна земља у свету. Али ми ћемо моћи да то урадимо", подвукао је Вучић.

 

У наредна три дана остаје одлука о градовима, после – видећемо

Вучић је изјавио да у наредна три дана свакако неће доћи до промене одлуке да се градови још увек не затварају у борби против корона вируса.

"Неће сасвим сигурно у наредна три дана доћи до промене одлуке, а после тога, видећемо", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара.

Председник је пренео да су надлежни били спремни да донесу одлуку о затварању појединих градова, али да би таква одлука изискивала много већи ангажман полиције, коју желе да ангажују за проверу оних који су у изолацији.

"Полиција и војска, БИА, раде огроман посао по том питању, труде се и боре. У ово тренутку је важно да људи разумеју колико је битно да буду дисциплиновани и одговорни. Ако то не разумеју, нико животе не може да сачува и заштити", указао је Вучић.

Вучић је подсетио да је Србија пре осталих увела тешке мере, обезбедила опрему и материјале, више него друге земље, пропорционално броју становника и нашој снази, док, приметио је, пуцају системи Италији, Шпанији, Француској.

"То значи да смо се жилаво припремали", указао је председник Србије.

Вучић је додао и да уз ресурсе који и нису велики и уз друге оптерећујуће факторе, Србија мора да брине и о РС.

"Гледамо да чувамо ресурсе, лекаре и медицинско особље... Само молим старије да не излазе нигде", поновио је Вучић.

Додао је да некако увек испадне да он буде лош полицајац, што му не смета ако ће да донесе добро народу.

Вучић је захвалио свим волонтерима, за које каже, да их је све мање, а да ће ипак сви добити све што им је потребно, само да не излазе напоље.

 

Билт вероватно насео на лажну вест, али...

Вучић је поручио да Србија поштује сваку помоћ која јој стигне, док је поводом примедби Карла Билта да дочекује авионе који доносе помоћ из Кине, а не када је помоћ из ЕУ - да је вероватно насео на лажну вест.

Вучић је рекао да је истина у томе да је робу која је синоћ дошла авионом из Кине Србија купила, мањи део је био кинеска помоћ, док је ЕУ имала важну улогу јер је платила лет.

Бесплатна кинеска помоћ стизала је претходних дана, напоменуо је Вучић, а средства која су синоћ стигла Кина је омогућила Србији да купи.

Председник је истакао да му "нико неће одсећи језик, јер говори оно сто сви знају".

"Никада се нисам плашио да кажем да је цар го и да кажем истину. Рачуне полажем народу у Србији", истакао је Вучић.

"Али када имате времена да се у оваквим условима бавите на такав начин политиком, онда ми то личи на лоше намере. Он (Билт) је вероватно насео на лажну вест и није разумео шта се налазило у авиону, али хвала и Сему Фабрицију и свима. Не мислим да опсујем било кога из ЕУ, ни Билта ни друге, али мислим да се борим за интересе свог народа и да Србија не остане кратких рукава на међународном тржишту", истакао је Вучић.

Вучић је додао и да се не бави политичким трачарајима.

"Немају паметнија посла, кренули да ме нападају јер сам захвалио Кини. То им је једини посао. Ми поштујемо помоћ ЕУ, дозволили су да 93 милиона евра из ИПА фондова пренаменимо, помогли и за време поплава", рекао је Вучић, одговарајући на питање да ли је шеф Делегације ЕУ у Србији, Сем Фабрици, био обавештен о помоћи из Кине или је то била фејк њуз из политичких разлога.

Вучић је најавио да сутра стиже авион из Емирата са њиховом донацијом и да ће и шеику Бин Заједу захвалити на томе.

Вучић је истакао да се са тимом од четворо људи по цео дан бави набавком опреме, јер су на светском нивоу наступила нова правила игре и да ће Србија морати да их прихвати.

Председник је навео да до опреме и респиратора не може да се дође без обзира на новац и да је сада схватио да мора да шаље људе са "црним фондовима" да иду по свету и да купују.

"Не можете другачије, отимају вам испред носа репсираторе иако сте платили", рекао је Вучић.

"Касно сам сазнао да су све земље слале кофере, нама су одузели девет, које смо платили, сад кажу 30. априла. Ако је таква утакмица нећемо да се жалимо, прихватићемо такву игру, нема солидарности, реда, ни поштовања уговора, играћемо тако са вама", поручио је Вучић.

Вучић је истакао и да је ЕУ у тешкој ситуацији и да жели све најбоље пријатељским народима, Италији, Шпанији и другим земљама.

Додао је и да посебно рачуна и на подршку Мађарске.

 

Немамо потврду да је човек у Шапцу преминуо од короне

Вучић је изјавио да нема потврде да је мушкарац у Шапцу преминуо од вируса корона, а да медијске наводе о томе, не жели и не може да коментарише.

"Ми немамо потрвду да је човек у Шапцу умро од вируса корона, а да коментаришем што је неко написао у медијима...", рекао је Вучић.

Како је рекао, надлежни се не играју са тиме.

"Имали смо више лица која су преминула, двоје или троје, који су преминули од инфакртка миокарда, али смо их водили као да су од короне. Немамо ову информацију, проверавали смо је, проверићемо још. Прецизно, од короне је преминуло осам људи", рекао је Вучић.

Вучић је додао да су се на сајтовима синоћ појавиле информације о томе како су "почели људе да одвозе", што звучи као да их возе у логор, а да се испоставило да је реч о аутобусима који су превозили кревете и наткасне, за болницу на сајму...

"А, онда се запитате да ли ли стварно мислите да је могуће да све коментаришете... шта да коментаришем за гориво, за сваковрсне лажи сваког дана... Како сам могао да коментаришем да спаљујемо људе у високим пећима током поплава...", додао је Вучић.

Како је додао, у том тренутку човек схвати да треба да пусти оне који, кажу, не раде ништа, који су се сакрили да не учине ништа, не помажу, али увек имају примедбе и да настави да ради.

"Опседнут сам набавком опреме, јер не желим да дођемо у ситуацију, у којој се Њујорк већ налази, не желим да имамо мртвачнице у шаторима или један респиратор који користе два пацијента, а трећи чека да буде прикључен... А, шта је неко обајвио, да буде први у информацији која ће да има више кликова, не могу на то да одговарам", рекао је Вучић.

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк