Вести

ВУЧИЋ: НИЈЕ ВРЕМЕ ЗА ВЕЛИКЕ РЕЧИ, ВЕЋ ЗА ЧВРСТ СТАВ

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је, поводом поновљених најава Аљбина Kуртија о тужби против Србије за наводни геноцид, да би Kурти требало да поднесе ту тужбу, уместо што само прети, али су, констатује, то само трикови из Приштине, којима њихови представници показују да суштински не желе дијалог. 

“Нису лаки дани пред нама и ситуација није ружичаста. Није време за велике речи, већ за чврст став, али увек је време да покажемо колико желимо дијалог и колико је важно да гледамо у будућност”, рекао је Вучић уочи сутрашњег одласка у Брисел, где се у уторак наставља дијалог.

Kако је рекао, Београд жели да разговара, да сачува мир и стабилност, али то иде све теже, јер сваког дана албанско руководство напада Србију.

На питање за Kуртијеву најаву тужбе против Србије за наводни геноцид, Вучић је рекао да Kурти то понавља као Паја Патак, сваки дан.

“Немој више да претиш, урадите то. Не играјте се са нама са тим стварима. Дуго сам у политици, знам шта то значи - он ће нама да прети тужбом за геноцид, а ми ћемо страшно да се секирамо, па ће неко споља да каже да ће њих да спречи а да ми признамо Kосово… Те трикове покушајте неком другом да продате, а мени не”, поручио је Вучић.

То показује да је Приштина суштински против дијалога и да су спремили и на друге трикове да себе представе као жртву у Бриселу, што Србија, истиче, неће да ради.

На констатацију да ће Kурти у Брисел доћи са Сарандом Богујевци, Вучић је рекао да је она тешко страдала и има тешку причу, али и да то није питање целог народа, нити питање територијалног разграничења, те да бисмо и ми могли на десетине и стотине таквих људи да доведемо, али када се то уради, показује се одсуство жеље за разговором.

На питање, да ли онда вреди ићи у Брисел, Вучић је рекао да нема алтернативе разговору.

“И када са неким, не дај Боже, ратујете, морате да разговарате, јер је сваки разговор бољи од испаљеног метка. Хоћу да чувамо мир. Много тога се мења, наше је да чувамо мир и стабилност, да пружамо руку Албанцима на сваки начин, али ако то не желе, већ желе да уцењују и прете Србији, онда наставите са тим”, рекао је Вучић.

Упитан да ли је добио неки савет од владика данас у манастиру Прохор Пчињски, чијем је обележавању јубилеја присуство, Вучић је рекао да они увек разговарају и да представници Црвке имају пуно поверење у државно руководство, као и обрнуто.

 

Ако Европска унија хоће, хоће, ако неће, хвала им

Вучић је рекао да је Србија све урадила што је од ње тражено из Европске уније, али да зеленог светла за Западни Балкан нема и неће га бити.

Вучић је замољен да прокоментарише то што нема отварања нових поглавља са Србијом, као ни почетка преговора са другим балканским земљама, рекао да се председница Владе Републике Србије Ана Брнабић веома насекирала , јер је у министарствима последњих месеци рађено даноноћно да би се спремило све за кластере.

Вучић је истакао да је урађено све што је из Европске уније тражено, наводећи раздвајање "Србијагаса", акцизе.., али да поред тога нема ништа.

"Моја порука је наставите да радите, то радимо због себе. Ми смо на европском путу. Хоће, хоће, неће, неће, хвала им. Видећемо се на крају године када будемо видели наше стопе раста и стопе раста других", закључио је Вучић.

 

Волети своју нацију није ништа лоше

Вучић је поручио да волети своју нацију није ништа лоше, већ је нешто уобичајено.

Вучић је одговорио на молбу да прокоментарише изјаву Србијанке Турајлић да би било боље да се Србија суочила са својим злочинима, како се не би сада певале националистичке песме.

Вучић је пренео да је на ту изјаву био један духовити коментар „видимо како је то успело у Хрватској, па тамо уместо „Оде радости" певају Томпсонове „Чавоглаве“."

Вучић је оценио да је аутошовинизам иманентан код неких београдских интелектуалаца и квазиинтелектуалаца.

Рекао је да је срећан што не може његова памет досегнути тако нешто да мрзи свој народ.

 

Протести угрожавају долазак инвеститора

Вучић је изјаво да еколошки протести на којима се окупи по неколико десетина грађана угрожавају останак инвеститора у Србији и долазак нових и поручио да држава то неће дозволити, јер су стране инвестиције веома важне за развој економије и останак људи у многим деловима Србије.

Вучић је, одговарајући на питање да прокоментарише то што је постало популарно да се организују еколошки протести, као недавно у Зрењанину где Kинези граде фабрику за производњу гума “Линг Лонг“ и да ли се тако врши притисак на инвеститоре, рекао да то све време раде и да се веома непријатно осећа пред људима из те кинеске компаније која треба да уложи у Зрењанину 850 милиона евра.

"Од те фабрике ће да живи не само Зрењанин већ и цео средњи Банат", нагласио је Вучић

Подсетио је да ће се градити ауто-пут од Београда до Зрењанина и одатле до Новог Сада и додао да исто тако некима смета што ће пут пролазити поред њихове куће и где ће се налазити петља.

Вучић наводи да то показује да те људе баш брига за друге којима је потребан тај пут.

"Сигурно је да неки инвеститори неће доћи због тога, а за ово “Линг Лонг“ нећемо дозволити да оду, јер ће запослити 1.000 људи и биће трећа или четврта фабрика по извозу, по укупним приходима и доприносу БДП-у", поручио је Вучић.

Такође, поручио је да не треба да будемо себични већ и да пустимо и друге да живе, као и да не може да слуша те критике, јер је и његова политика да се засади што више дрвећа и да је држава засадила више него сви они који организују те протесте заједно.

Вучић је рекао да на подручју Подриња од Лознице до Бајине Баште нема укупно 100.000 људи и да једино могу да се задрже инвестицијама или ће сви отићи у велике градове.

Вучић је навео да су такви протести неозбиљни, као и када неко од њега очекује да оде у Брисел и да удари тамо неког, уместо да буде одговоран и разговара са другом страном.

"Морамо да доводимо инвеститоре да би нам економија ојачала", навео је Вучић и додао да разуме зашто свима смета у региону и свету када Србија економски јача. Истакао је да Србија и ове године може да буде по расту БДП-а прва или друга у Европи, као и да му је патријарх Порфирије рекао да је једном разговарао са неким политичарима и да су му честитали на сјајним успесима Србије и Вучића, али да замерају што он као председник мора о томе толико да прича.

Замислите да не смем да причам јавно о стопи раста и нивоу јавног дуга, додао је Вучић.

Рекао је да је Србија испод 60 одсто јавног дуга у односу на БДП иако пропорционално има веће пакете помоћи привреди и грађанима од других земаља, док на пример Италија има јавни дуг од 170 одсто БДП-а, а Грчка 243 одсто БДП-а.

Зар сви хоће да Србија не може да се похвали тиме и да отера све инвеститоре да би "њих петорица могли да имају фотељу неку, као Млађа Ђорђевић и људи Драгана Ђиласа и Мариника Тепић", рекао је Вучић.

Наставићемо да будемо међу најбољима у Европи, поручио је Вучић.

 

Дужност ми је да заштитим свакога ко другачије мисли

Вучић је рекао је да је његова дужност и цивилизовано, нормално понашање да заштити свакога ко другачије мисли, па је тако стао и у заштиту Бориса Тадића када су му упућиване претње.

"Србија мора да буде земља цивилизованих људи у којој смрт некога ко другачије мисли не сме да буде никакав део политичког или јавног живота. Моја обавеза као председника је да заштитим свакога ко другачије мисли и то су људи разумели. А шта они говоре о мени, не секирам се много", рекао је Вучић.

На питање да је стао уз Тадића , а он га и даље напада, Вучић је додао да нема коментар.

Вучић је додао и да није проблем када њега нападају, већ када то раде његовој деци.

Сматра и да се многима не свиђа то што је добио ордене Српске Православне Цркве, као и што је добио орден од Путина и Земана.

Напомиње да је за њега много важније то што ће остати путеви, пруге, цркве када оду с власти.

"Kада се изборимо за виталне националне интересе одговорићемо свима, и победићемо све, а није много времена остало до изборне кампање", рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да због одржавања избора у неким местима у које су многи и одавде и споља уложили новац да их победе, неће да крши изборну тишину и да остаје да ће се видети шта ће народ да каже.

 

Србија све јача, одвратити сваког могућег агресора

Вучић је најавио да ће 27. јуна бити одржана велика војна вежба на Пештерској висоравни.

"Први пут ће наши дронови да туку са бомбама од 250 килограма, много тога ћете моћи да видите. Много тога смо набавили, много тога је плаћено. Србија ће бити све јача и снажнија. То је важно како би се одвратио сваки потенцијални агресор на нашу земљу", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ће се на вежби видети и "панцир", како делује по цивилима на земљи и у ваздуху, не само противавионским топовима већ и ракетама.

Додао је да ће много тога од оружја стићи у нарадних шест месеци, и да се много тога набавља.

Истиче да што је већа економска снага земље, то је већа и војна снага и да тиме може да се чува политичка независност и војна неутралност.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк