Вести

ВУЧИЋ: СРБИ НА КИМ НЕЋЕ ВИШЕ ДА ТРПЕ КУРТИЈЕВ ТЕРОР

У присуству председника Републике Србије Александра Вучића и европског комесара за суседство и проширење Оливера Вархејија потписано је три споразума између Републике Србије и Европске уније.

Прво су министарка за еврпоске интеграције у Влади Републике Србије Тања Мишчевић и шеф Делегације Европске уније у Србији Емануел Жиофре потписали оквирни споразум о финансијском партнерству између Србије и Европске комисије о правилима спровођења финансијске помоћи Европске уније Србији у оквиру програма ИПА 3.

Жиофре и министарка здравља у Влади Републике Србије Даница Грујичић потписали су споразум о подршци миграцијама и приступу здравственој нези.

Споразум о подршци Европске уније Србији у управљању миграцијама, јачању система управљања миграцијама и контроле граница потписали су Жиофре и в. д. шефа Канцеларије међународне организације за миграције Донатела Брадић.

Преко територије Србије нико не може да заобилази санкције које је Европска унија увела Руској Федерацији и Србија реагује и санкционише такве покушаје, јер јој никакав екстрапрофит није потребан, захваљујући сопственој довољно снажној економији, поручио је председник Вучић.

Након састанка са Вархејијем, пренео је да је разумео његове примедбе по питању усаглашавања спољне политике Србије са Европском унијом, али га је и обавестио да преко територије Србије нико не може да заобилази санкције Русији.

"Ми се не бавимо криминалном, не бавимо се зарађивањем на било чијој муци током рата, нити нам је потребан екстрапрофит. Имамо снажну економију и јавне финансије да се о себи бринемо, и уз подршку Европске уније, немамо других већих проблема", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да je Србија увек реаговала када је долазило до реескпорта робе, и да су наши надлежни органи учествовали у привођењу оних који су радили на заобилажењу санкција против Русије.

Председник Вучић је изразио захвалност и поштовање према Европској унији за сваку врсту подршке, а  посебно финансијске и помоћи у знању, додајући да никада није крио захвалност грађана Србије пореским обвезницима Европске уније, који издвајају значајна средства за развој наше земље.

"Зато сам посебно срећан због ових споразума о финансијској подршци до 2027.године", рекао је председник Вучић.

Пренео је и да је са Вархеијем разговарао о подршци у области енергетике, још једном се захваливши за најављену кључну буџетску помоћ од 165 милиона евра, до краја ове године, коју је приликом недавне посете најавила и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

"То је за нас велики, изузетно значајан новац, то је важна и велика ствар коју је Европска унија завршила у интересу земаља Западног Балкана, а Србија је свакако добила најзначајнија финансијска средства", рекао је председник Вучић.

Указао је да је тај новац значајан и због тога што Србија на месечном нивоу, по комбинованим ценама, не троши мање од 200 милиона евра, а за струју, и то само за увоз, не рачунајући производњу, трошимо 42 милиона евра, као у новембру, али ћемо и до 90 или 100 милиона евра у децембру.

Разговарали су, како је рекао, и о даљој енергетској диверсификацији Србије, о могућности за набавку додатних количина гаса из Азербејџана, убрзању радова на интерконектору Србија – Бугарска, приступу терминалима течног нафтног гаса, интерконектору Србија – Северна Македонија.

"О много стратешких ствари смо разговарали, али и пројектима у којима смо већ заједно са Европском унијом, као што је брза пруга Београд – Ниш. Срећан сам што ће и Нишлије и југ Србије имати брзу пругу и везу са Будимпештом, Бечом, као и Београд и Нови Са", рекао је председник Вучић и додао да је у том погледу Европска унија предвидела огромну подршку, не само кроз повољне зајмове, већ и у грантовима.

Такође је рекао да је било речи и о, за нас важној владавини права, те најавио да ће Мишчевић и министарка правде у Влади Републике Србије Маја Поповић радити на пакету различитих промена усаглашавања са правом Европске уније.

Изразио је уверење да ће Европска комисија уважити све те промени, видети их и подржати. 

Додао је да се разговарало о владавини права, наводећи да се нада да ће Европска комисија подржати све промене, које су изгласане и на референдуму, у области правосуђа.

"Верујем да можемо додатно да напредујемо у области медијских слобода, владавине права, демократизације друштва и свега другог", рекао је председник Вучић.

Пренео је да је било речи и о свим спољнополитичким темама, као и да је добро разумео примедбе које је Вархеји, као пријатељ, упутио по питању усаглашавања спољне политике са Европском унијом.

 

Из ЕУ сматрају да, ипак, треба да будемо у Тирани, размотрићу још једном

Председник Вучић изјавио је да ће у наредним данима, ипак, поново размотрити да ли ће делегација Србије присуствовати на самиту Европске уније и Западног Балкана 6. децембра у Тирани, с обзиром да му је европски комесар за проширење Оливер Вархеји пренео да из Европске уније мисле да је веома важно да будемо тамо.

"Вархеји ми је недвосмислено рекао, већ је и разговарао о томе са Аном Брнабић и другима, да људи из ЕУ мисле да је веома важно да Србија буде заступљена на самиту Европске уније и Западног Балкана у Тирани, рекао сам му да лично после свега овога не видим смисао, али да сам спреман да саслушам. Ана Брнабић и људи око ње мисле да је важно да будем у Тирани. Ја сам спреман да разговарам и рекао сам Вархејију да то није питање моје сујете , поштујем га као искреног пријатеља наше земље и није ми проблем да заједно са колегама из владе размотримо ту одлуку још једанпут, и није ми проблем да своју одлуку поништим уколико видим да постоји нека шанса и смисао да нешто кажемо", рекао је председник Вучић на заједничкој конференцији за медије после састанка са Вархејијем.

Председник Вучић је пренео да је став Брнабићеве и Вархејија да је боље да будемо присутни и да можемо да кажемо све то.

"Видећемо и донећемо одлуку у данима преда нама", додао је председник Вучић.

Истакао је да зна да је ситуација код Срба на Косову и Метохији узаврела, јер људи више неће да трпе терор Аљбина Куртија.

Председник Вучић је нагласио да су Срби јужно од Ибра близу одлуке да напусте косовске институције, док су Срби са севера близу одлуке да више никог не пусте да уђе на север.

"Све ври, људи то не могу да трпе више", навео је председник Вучић.

 

Потребна нам је Србија на Самиту, потребан нам је лидер Србије у Тирани

Вархеји је изјавио да је потребно одржати замах процеса проширења Европске уније и у том смислу истакао да лидери Европске уније први пут долазе у регион, Тирану, да ту разговарају, те да је потребно да се сви ангажују, али да је потребна и Србија на том самиту, као и лидер Србије.

Вархеји је, након састанка са председником Вучићем, рекао  да су претходне две недеље и месеци показали да проширење Европске уније привлачи пажњу, али и да постоје и велике геополитичке дестабилизације на европском континенту.

"Сада смо одговорни за испуњавање ишчекивања и да одржимо замах, јер процес проширења један је од три главна приоритета лидера Европске уније. То је управо разлог зашто имамо самит у Тирани где ће наши лидери доћи први пут у регион, да разговарају са регионом о региону. Потребно је да се сви ангажују и потребна нам је и Србија да буде за столом и лидер Србије који ће седети за столом", рекао је Вархеји.

Додао је да је велика пажња посвећена односима Европске уније и Србије и политици проширења јер једна ствар коју је показала, како је рекао, агресија Русије на Украјину јесте да једино право дугорочно решење за мир, стабилност, просперитет јесте чланство у Европској унији.

"Имамо три земље које су одлучиле одмах након руске агресије да се пријаве за чланство, шта ће вам већи доказ", навео је Вархеји. 

Како је рекао, и у Србији се могу видети користи од процеса прикључења, али да би се све то реализовало, мора се заједно радити.

 

Током викенда одлука о одласку у Тирану

Председник Вучић рекао је да су му Вархеји и Брнабић рекли да треба да иде на Самит о Западном Балкану у Тирану.

"Данас је Вархеји, као доказани пријатељ Србије рекао: "Мораш да присуствујеш и кажеш тамо пред свима шта имаш". Ја сам рекао да сам већ све рекао", пренео је председник Вучић свој став поводом синоћне поруке да неће ићи у Тирану на самит Европске уније и  Западног Балкана.

Рекао је да је причао и са Брнабић и да она исто мисли да би требало да присуствује Самиту.

"На сваки Самит, дијалог сам ишао. Свуда сам ишао у доброј вери и намери да сачувамо мир, слушао најгоре лажи, бесмислице. Не видим велики смисао, али сам спреман јер Оливер, као и многи други желе да виде Србију у Европској унији", додао је председник Вучић.

Истакао је да је од Брнабић и сарадника чуо да треба да иде да се бори у Тирани и подсетио да су на тај Самит позвани шефови држава.

"Нисам још донео одлуку. Током викенда ћу је донети", рекао је председник Вучић додајући да шта год уради биће критикован.

 

Ситуација међу Србима узаврела, нико неће више да трпи Куртијев терор

Председник Вучић изјавио је да зна да је ситуација код Срба на Косову и Метохији узаврела, јер људи више неће да трпе терор Аљбина Куртија, као и да су  Срби јужно од Ибра близу одлуке да напусте косовске институције, а Срби са севера близу одлуке да више никог не пусте да уђе на север.

"Све ври, људи то не могу да трпе више. Нико неће више да трпи Куртијев терор, само што нико то неће да чује. Ако је ово био начин да ме чују, онда сам добру ствар урадио за свој народ и земљу", истакао је председник Вучић.

Рекао је да је упознао Вархејија са нашим виђењем ситуације на Косову и Метохији и подсетио га шта се све дешавало до сада.

"Само да видите како је када све то ставите на гомилу и која је позиција српског народа и зашто је рекао све што је рекао. И ни за једну реч се нисам покајао, за све што сам рекао јуче и о Куртију, Рашићу и Трајковићевој.  Можда је требало  да користим дипломатски језик, али да ли би нас ико чуо шта се све збивало од почетка године да нисам наступио на такав начин", рекао је председник Вучић.

Подсетио је да је у јануару одржан референдум да се Србија изјасни да има независно правосуђе и да су у Приштини рекли да је то кључно државно питање и нису дозволили Србима да се изјасне на референдуму.

Такође су, додао је председник Вучић, ускратили Србима право да изађу на изборе у Србији, на шта је Европска унија издала само једно саопштење.

"Затим иде пресуда Тодосијевићу, по други пут, правоснажна, за вербални деликт", рекао је председник Вучић и додао да је то требало да буде пример за сваког Србина да ће бити кажњен.

Подсетио је да је онда кренула противзаконита изградња, супротна Бриселском споразуму и договорима потписаним и са НАТО, базе специјалне полиције тзв. "Косова" близу Јариња и Брњака, и почели су готово свакодневно да упадају са јединицама РОСУ и другима на север, на шта немају право, као ни да малтретирају Србе, на шта немају право.

"Зашто, шта су урадили, зашто сваке недеље имамо неку кризу, па зато што је неко сваке недеље производи", истакао је председник Вучић.

Додао је да је онда Приштина измислила причу о личним картама, када је требало да се уведу тромесечне визе за Србе који не би, по томе, могли да дођу до своје куће већ једном у три месеца да изађу напоље да би узели визу да би дошли до својих кућа.

Председник Вучић је рекао да је онда измишљена криза око таблица иако су они укинули статусно неутралне КС таблице и били одговорни за то.

"Када су све то погазили  сваки дан су понављали, укључујући у Берлину на самиту, да неће никада да  формирају Заједницу српских општина, што су рекли и јуче. Ни то није било довољно већ су против свих аката и Бриселског споразума суспендовали и сменили Ненада Ђурића који је био шеф полиције Север. Шта ће бити следеће недеље, шта ће да измисле; а онда је Курти хтео да убаци своје послушнике, Рашића, Трајковићеву и остале, а би они увели косовску војску и рекли да су Срби за то гласали, да укину спрски језик и онда су хтели да их уведу у косовску владу", рекао је председник Вучић.

Што обмањујете цео свет да су они представници Срба, или су то они који су добили 93 одсто гласова, упитао је председник Вучић и истакао да се тако руше све  демократске норме.

"Запитао сам шта је следеће и на то смо добили одговор од (портпарола Високог представника за безбедност и спољну политику Петера) Стана и надам се да ће данас изјава Европске уније бити јаснија по том питању, опет нешто обе стране. Чуо сам од једног дипломате - доста је више са тим "обе стране". Стварно доста тих прича о две стране јер ми нисмо ништа урадили од овога већ смо сваки пут морали да реагујемо и гасимо ватру, и боримо за мир и стабилност. Девет месеци нас оптужују да ћемо некога да нападнемо у региону и види се да су лагали од првог тренутка. Да питам Вархејија шта ће следеће недеље да буде", нагласио је председник Вучић.

Када је реч о сарадњи Србије и Европске уније, истакао је да ће ове године бити достигнута убедљиво највећа робна размена, без услуга, већ од 40 милијарди евра.

"То говори о томе колико зависимо од Европске уније и колико смо тога доброг добили из Европске уније, а Ви можете да се љутите комесаре што сам ово све изговорио, Ви ћете увек бити наш пријатељ, рекао сам истину, можда нека тежа реч, али свако слово је истинито, нико не може да каже да није тачна и једна реч коју сам изговорио. Вархеји нас је упознао о чему можемо да се надамо у будућности и шта да очекујемо, то би биле велике ствари за будућност Србије и нећу крити захвалност према Европској унији ако пола од тога буде опредељено за Србију. Верујем да ћемо данас  искрено разоврати о свим питањима", закључио је председник Вучић.

 

Не стидим се емоција, нисам се уплашио да кажем што мислим

Председник Вучић истакао је да се не стиди својих емоција и јучерашње изјаве, као и да се нада да су његове речи успеле да скрену пажњу на патњу Срба на Косову и Метохији.

Подсетио је да је већ десет и по година на власти, као први потпредседник, као председник владе, и два пута изабрани председник, једини у историји два пута заредом у првом кругу, са највећим легитимитетом.

Тако је одговорио на питање да ли мисли да је његова јучерашња изјава поводом реакције Европске уније на најновији потез Аљбина Куртија  била сувише емотивна и додао да је за њега кључно питање да ли је истина то што је рекао или не.

Нагласио је да је рекао сушту истину - свако слово и реч.

Пренео је да делегација из Београда иде у Брисел, а многи то не знају, где воде борбу како би се убацило пола реченице.

"Ми треба буквално да се породимо да би убацили пола уметнуте реченице, а то је да се све што је договорено у прошлости мора спровести у дело. Водимо даноноћне битке за три реченице. Приморан сам да слушам о томе како је Христ дошао на власт у Приштину, и да пре њега ништа не важи", додао је председник Вучић.

Рекао је да је приморан да слуша глупости и лудости, али је проблем у томе што сваке недеље Приштина производи нове акције које доносе тензије и доводе у питање опстанак мира и стабилности.

Председник Вучић је рекао да сви у Европи то знају, али нико неће да каже да је тако, јер имају једну чланицу која је најстраственије уз Приштину.

"Нисам се уплашио да кажем што мислим. Мени је ово последњи мандат, и добио сам огромно поверење народа и имам обавезу да се борим за свој народ. Ако сам нешто урадио тиме да се чује нешто о српској патњи на Косову и Метохији, шта ме брига што сам изгубио у очима неког у Вашингтону, Берлину или било кога. Ако је то био једини начин да се чује за Србе, срећан сам што сам то урадио", нагласио је председник Вучић.

Рекао је да не разуме људе који немају емоције, и да он не може да остане хладан када је у питању опстанак свог народа.

Верхејија је упитао да ли има неки демократски медиј у Европи где псују мајку председнику државе, пошто, како иронично примећује, код нас нема довољно демократије, медијских слобода, осим што председнику псују мајку, између осталог што га три године оптужују да је учествовао у криминалу, иако је судски доказано да није.  

"Ко мери те врсте слобода, молим да ми пошаљете где неко је псовао мајку председнику у Европи, да видим ту земљу, те слободе, а у Србији то има и то није јединствен случај, већ редован. Они који то бележе нису, па их молим да виде колико је код нас демократија напредовала. Такав случај демократије не постоји нигде, па нека пропрате", поручио је председник Вучић.

Истакао је да је он емотиван човек, који има срце и душу, који се бори за свој народ.

"Једино што није истинито јесте да ли ће за седам или десет дана измислити нову будалаштину којом би да руше мир и дестабилизују регион", рекао је председник Вучић.

На неке констатације што Срби тако реаговали, упитао је: "Шта да раде Срби?"

"Кажу, напустили су институције. То су учинили после 10 година (од Бриселског споразума), а ви за то време нисте у правни поредак увели основу Бриселског споразума. Срби су били 10 година у институцијама", истакао је председник Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1