Вести

ВУЧИЋ: СРБИЈА ЈЕ ДАНАС НА ИНОВАТИВНО-ТЕХНОЛОШКОЈ МАПИ

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је, на отварању технолошког центра америчког произвођача електричних возила "Ривиан" на Новом Београду, да је за нашу земљу веома значајно што је дошла једна таква компанија и да не може да сакрије срећу.

"Ово је оно за шта живим. Срећан сам када се такве ствари дешавају у нашој земљи", прокоментарисао је председник Вучић током обиласка центра.

Представници компаније су представили Вучићу најновији модел, једно од електричних теренских возила "Ривиан"- a, и нагласили да оно нуди возачима заиста једно фантастично искуство, с обзиром да има снагу од чак 835 коњских снага.

Председник Вучић је ушао у возило и у шали питао где је мењач и додао како је он навикао да аутомобили имају мењач и квачило.

Председник Вучић изјавио је, на отварању технолошког центра америчког произвођача електричних возила "Ривиан", да су "звездане стазе" стигле у Србију с обзиром да је дошла једна од најиновативнијих компанија у свету за е-возила.

"Данас сам први пут осетио како то изгледа бити Жан Лик Пикард из Звезданих стаза и седети за командама потпуно интелигентног возила на електрични погон", рекао је председник Вучић.

Истакао је да се нада да је отварање технолошког центра само почетак и први стадијум и да ће се и производити та електрична возила у Србији.

"Ривиан" ће у наредне две године имати 500 запослених у технолошком центру у Београду и Новом Саду, али верујем да је то само почетак, истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је поносан и честитао грађанима Србије на том успеху.

"Србија је данас на иновативно-технолошкој мапи и РНД и техничких центара у свету са најиновативнијом компанијом у свету бљеснула пуним сјајем и зато сваки грађанин треба да буде поносан", рекао је председник Вучић и додао да се нада да ће у наредних месец или два моћи да објави још неке добре вести.

У сваком случају ово је једна од најлепших вести коју смо могли да понудимо нашим грађанима.

Стар трек је стигао у Србију, ово је велики успех и победа за Србију, али и велика победа и залог за будућност и за "Ривиан", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је долазак "Ривиан" -а од посебног значаја за Србију и да смо показали да можемо да доведемо најбоље инвеститоре.

"Ривиан" је најиновативнија компанија у целом свету када су у питању електрична возила, најбољег из света смо довели у нашу Србију. Ми смо то једини успели у целој Европи, пошто имају још у САД и Канади и нико други у Европи не може тиме да се похвали. То је нешто за шта живите, радите и борите се, нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић је навео да треба да радимо на повећању наших капацитета, одличног Факултета техничких наука у Новом Саду, али и свих других, Електротехничког и Машинског Универзитета у Београду, јер ће бити потребно још стручних људи.

Председник Вучић је рекао да треба још брже и више да се уђе у дуално образовање, које се показало веома добро.

Када сам ушао у ово возило, нема ниједно дугме да се притисне пошто је све на дисплеју или на гласовној поруци, додао је председник Вучић.

"Ове године ћемо значајно прећи и можда бити и близу 1,3 или 1,4 милијарде долара трговинске размене са САД, која расте сваке године, а ове ће бити за више од 32 или 33 одсто већа него у 2021. години. Нека је један део тога заснован на повећању цена, али један део свакако није. То су добре вести за нас", навео је председник Вучић.

Подсетио је да амерички НЦР сада запошљава више од 5.000 људи у Србији.

"Имао сам јутрос неке друге састанке, али званични део дана ми је почео разговором са амбасадором Кристофером Хилом, можете да замислите наше теме, од Косова до санкција (Русији) и свега другог - само главобоља, али овде видите за шта живите и за шта се борите", навео је председник Вучић.

Захвалио је амбасадору Хилу на помоћи нашој земљи и пожелео компанији Ривијан успех у пословању.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк