Вести

ВУЧИЋ: СРБИЈА НЕЋЕ УВОДИТИ САНКЦИЈЕ РУСИЈИ

Председник Републике Србије, Александар Вучић, поновио је да Србија никада неће увести санкције Русији, иако је под притиском и иако ће и даље бити под притиском.

"Ми смо на путу ка ЕУ, међутим, очуваћемо нашу позицију и нећемо покварити односе са Русијом", рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да је Србија била под санкцијама и оценио да оне нису најбоља политика.

"Србија је платила високу цену. И то није довело до добрих резултата", рекао је Вучић.

"Србија ће бранити своју територију без чланства у било којој војној структури" истакао је Вучић.

"Желим то да кажем целој руској јавности, да већ осам година слушам да Вучић жели да увуче Србију у НАТО, да је Вучић издајник који само жели да искористи прилику да то учини. Испоставило се да су сви "велики руски пријатељи" ушли у НАТО, само није "издајник Вучић"", рекао је Вучић.

Вучић је поновио став да се Србија никада неће придружити НАТО-у или некој другој војној структури.

Вучић је рекао да ће Србија бити самоодржива, независна и слободна држава, која се држи политике војне неутралности.

 

Политика је као игра шаха, захтева стратегију

Вучић је упоредио процес доношења владиних политичких одлука са шахом, игром која захтева способност стратешког размишљања.

Вучић је рекао да је шах његова омиљена игра, и да, као и у политици, мора размишљати стратешки.

"Ми смо мали народ и мала држава на раскрсници. Да бисмо преживели и сачували себе, морамо да научимо да играмо шах добро. Грешке су могуће, али генерално трудимо се да направимо такав стратешки приступ свему да заштитимо краљев бок и осигурамо сигурност важних фигура на табли. Потом и да размотримо шансе за развој и успех", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да у претходних осам година Београд је водио политику у интересу Србије и српског народа.

"Волео бих да нагласим посебно да смо у претходне три године били врло успешни економски. Ове године држава ће показати највећу стопу раста у целој Европи. Све то треба приписати нимало лаким економским реформама и нашој политици која је привукла инвестиције из Европске уније, Русије и Kине. Одлучни смо да наставимо напред тим курсом", додао је председник Србије.

 

У "Словенском братству" када то политички услови дозволе

Вучић је рекао да Србија очекује да се поново придружи војним вежбама "Словенско братство", када политички услови на Балкану то дозволе.

"Нисмо били учесници (војних вежби) због притиска (Европске уније) који је постао тако снажан у једном моменту да смо морали да донесемо одлуку да сачувамо војну неутралност", рекао је Вучић.

Вучић је додао да се нада када политички моменат буде бољи да ће Србија учествовати у вежбама са Русијом и Белорусијом, али и са западним партнерима.

"Надамо се да ће се ова могућност отворити за отприлике пет месеци", додао је Вучић.

"Наша главна снага је да задржимо војну неутралност и нашу слободу. Због тога, одлука важи за све стране", објаснио је Вучић.

Руски председник Владимир Путин разуме добро тежину ситуације и жељу Србије да остане у независној позицији са поштовањем, додао је Вучић.

"Врло сам му захвалан на томе. Због тога, захваљујући разумевању и његовој упућености у политичку ситуацију, наши односи се развијају веома добро", рекао је председник Србије.

 

Разговарамо са Русијом око вакцине против короне

Преговори Србије са Русијом око набављања вакцине Спутњик В против корона вируса су у току, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да Србија разговара и са осталим земљама о вакцини, укључујући и Русију.

"На пример, када је почела кампања против руске вакцине, ми смо већ разговарали о њој. Рекао сам тада да бих могао да прихватим, али само ако одобре српске здравствене институције. Надамо се да ће вакцина бити спремна у октобру или новембру, када фаза три тестирања вакцине буде готова", рекао је председник Србије.

Вучић је спреман да се у Србији користи било која вакцина против Kовид 19 која је ефективна и да је заинтересован за долазак руске у Србију што пре је могуће.

"Министарство здравља разговара са компетентним руским стручњацима на ову тему", додао је Вучић.

Проналазак вакцине ће за резултат донети крај економским проблемима, појачање веза између Србије и Русије, сматра председник Србије.

"Волео бих да честитам руским научницима на овом достигнућу и хвала им на подршци", додао је Вучић.

Вучић је додао и да ће Србија наставити да развија партнерске односе са Русијом, као и да је током недавне посете европског комесара за проширење Београду рекао да је поносан на пријатељске односе са Русијом иако Србија у вези тога критикована у извештају Европске комисије о Србији.

"Немам тајни у вези тога. Kао што и у Русији кажем да је Србија на европском путу, тако и европским званичницима кажем да ће Србија наставити да развија партнерске односе са Русијом. И поносан сам на то", рекао је Вучић.

Вучић је истакао и да Београд и Москва одржавају блиске контакте на високом нивоу, као и да је српска страна информисала Русију о разговорима у Вашингтону.

"Нико у Русији, укључујући председника Путина, нам није ништа рекао", рекао је Вучић.

 

Пандемија има мали утицај на трговинску размену са Русијом

Пандемија корона вируса има мањи утицај на обим трговинске размене између Русије и Србије, него што се то очекивало, изјавио је Вучић.

"Сигурно је да нас је пандемија некако зауставила овде (у сфери економске сарадње Србије и Русије), ставила неке наше планове на чекање, али желео бих да кажем да она није нарочито утицала на трговинску размену онолико јако као што је могла", рекао је Вучић.

Економска сарадња између Србије и Русије се не развија само у областима познатим широј јавности, као што су на пример, сфере енергетике или војно-техничке сарадње, већ и у инфраструктури, указао је Вучић.

"Желео бих нарочито да поменем ''Руске железнице'' које раде овде фантастичан посао, градећи један од кључних елемената наше железничке мреже, велики диспечерски центар", рекао је Вучић.

Русија и Србија, навео је, такође разговарају о новим заједничким пројектима и могућностима за стварање заједничких производних објеката.

"Шта више, разговарамо о начину даљег повећања трговинске размене", рекао је Вучић.

 

У Вашингтону смо очували кључне интересе

У Споразуму о нормализацији економских односа са Приштином, потписаном у Вашингтону, у обзир су узети кључни интереси Србије, истакао је Вучић.

Вучић је навео да је у Вашингтону било тешко разговарати о појединим политичким питањима, али је додао да је одушевљен тиме како је делегација Београда успела да очува кључне и најважније српске интересе.

"Веома сам срећан због оног што смо постигли. Одушевљен сам економским напретком у односима са Сједињеним Америчким Државама и развојем економске сарадње са Приштином", рекао је Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг