Вести

ВУЧИЋ: СТВАРИ СУ КОМПЛИКОВАНИЈЕ ОД ОНОГ КАКО ИХ ПРИШТИНА ЗАМИШЉА

Председник Републике Србије Александар Вучић истакао је да Приштина мора да промени став да је једино решење да Србија призна такозвано Косово, и да схвати да је неопходно да се примене сви потписани споразуми, пре свега, Бриселски.

Вучић је истакао да се само тако може наћи компромисно решење, а компромису нема алтернативе.

Вучић је то рекао на специјалном он-лајн панелу "Београд-Приштина, нема решења без поверења", у оквиру Београдског безбедносног форума, на којем је учествовао и косовски премијер Авдулах Хоти.

Вучић је рекао да за Србију ситуација око Косова и Метохије није лака, имајући у виду да су 22 од 27 чланица ЕУ признале независност Косова, али је указао да је, у складу са УН и Резолуцијом Савета безбедности 1244, све супротно од онога што кажу неке велике силе.

"Нисмо у лакој, ни једноставној ситуацији и волели бисмо да видимо постизање компромиса две стране", поручио је Вучић.

Вучић је изразио наду да ће се Европска унија борити, заједно са обе стране за постизање компромиса.

“Да ли ће бити лако, да ли смо спремни за компромис? Увек ћете чути из Приштине да само Србија треба да призна Косово, да ће они урадити исто и да је онда све решено. Међутим, компликованије је од тога“, указао је Вучић.

Вучић је истакао да морамо да променимо атмосферу и имплементирамо све што је потписано, почев од Бриселског споразума из 2014, као и да мењамо свеукупну атмосферу.

Вучић је указао да је неопходно да се разговара о економским везама.

Вучић је оценио да су две стране далеко од помирења, и да треба радити на томе, као и прекинути са тим да гледамо једни на друге као противнике и непријатеље, већ да налазимо могућности за сарадњу.

"Нисам оптимиста, али смо привржени процесу проналажења решења и спремни смо да радимо снажно на томе", закључио је Вучић.

 

Србија посвећена компромису, Приштина инсистира само на признању

Вучић је поновио да је Србија спремна да разговара о суштинским и великим питањима, али да компромис мора бити управо то - компромис, а не наметање Србији било чега, јер није решење.

"Морамо да радимо снажније и да сви, и велики међународни играчи, покушамо да нађемо и постигнемо компромисно решење", рекао је Вучић на панелу на којем су учествовали и премијер привремених приштинских институција Авдулах Хоти и специјални представник ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак и истакао да треба саслушати све политичке идеје.

"Морамо уложити много напора и морамо да будемо стратешки и техничко-политички оријентисани", рекао је Вучић и додао да ће Србија бити потпуно привржена процесу и уложиће пуно напора у проналажење компромиса.

На констатацију модератора дебате, Камерона Мантера, бившег амбасадора САД у Србији, да је неопходно грађење јавне свести о потреби жртве како би се постигало решења и питања шта ради на томе, Вучић је поново истакао да је неопходан консензус.

Вучић је указао да у приштинској јавности не постоји та идеја, већ само инсистирање да се све мора решити признањем независности, да Приштина добије све, да неко изврши притисак на Србију и да Београд призна Косово.

Вучић је рекао да није задовољан ни нивном рационалног и реалног приступа грађана у Србији овом проблему, иако влада стално говори истину, иако није лако дискутовати о реалним опцијама о питању какво је Косово.

Вучић је нагласио да обе стране виде једна другу, не само као политичке противнике, већ као националне противнике са којима треба да се боре, и да то власти у Србији и Приштини морају да мењају.

"Морамо да будемо реалнији", рекао је Вучић.

Вучић додаје да из ЕУ не може да се чује ни шта је, како се метафорично изразио "шаргарепа", већ само то да ће решењем две стране моћи да се приближе ЕУ, што "обичном" народу не значи много.

"Нико не каже да ћемо бити чланица. Увек постоји неко 'али', а то 'али' није постојало када су приступиле Румунија и Мађарска", приметио је Вучић, уз опаску да је ЕУ изгубила атрактивност за регион, али и регион за ЕУ.

Вучић је скренуо пажњу на то да је Хоти, само на овом панелу, 12 пута поновио формулацију "две земље", додајући да му је и раније скренуо пажњу да, уколико жели међусобно приближавање, не треба да говори на на тај начин.

"Шта ако бих ја рекао сада да нисмо две земље, већ само једна која је чланица УН, што је тачно?", запитао је учеснике форума Вучић уз поруку да он зато и говори о потреби изградње поверења, да је то најважније и да на томе мора да се ради.

"Морамо да се поштујемо. Ако желе да умање значај устава Србије, да кажу да нема постојеће Резолуције УН 1244, ми можемо говорити супротно и онда шта би био закључак?", упитао је Вучић.

Вучић је поновио да је потребан компромис, разумевање за српски став, као и за то да Србија мора да брине о Србима на Косову и Метохији.

Вучић је подсетио да је седам и по година прошло од потписивања Бриселског споразума, да је Приштина имала само једну обавезу - да успостави ЗСО, а одговор на то је - "нисмо заинтересовани да успоставимо ЗСО пре признања".

"Није потписано у Бриселу да ћемо ми признати Косово, већ је потписано и гарантовано од стране ЕУ да ће Приштина испунити преузете обавезе", подсетио је Вучић.

Вучић је уз то приметио да је онда неопходно да се дефинишне о чему се разговара - о компромису или већем притиску на Србију?

"Обе стране морају да буду подједнако незадовољне и задовољне, ако желимо компромисно решење. Све друге идеје неће никада бити успешне. Мени политички поени не требају и зато сам спреман да разговарам о свим питањима, али видим да је интерна агенда Приштини много важнија од стратешких питања", констатовао је Вучић.

Вучић је поновио да је неопходно радити на стабилизацији региона и очувању мира, и да је увек боље разговарати него не разговарати, уз подсећање да се разговори који су вођени протеклих пар година смо помогли да се сачувају мир и људски животи.

 

 

Извор: Танјуг