Вести

ВУЧИЋ: ТУРСКУ ВИДИМО КАО СНАЖНОГ ПАРТНЕРА

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са министром спољних послова Републике Турске Мевлутом Чавушоглуом са којим је разговарао о билатералним односима, регионалним питањима, као и даљем унапређењу економске сарадње, с посебним акцентом на инвестиције, енергетику и инфраструктурне пројекте.

Током састанка разговарано је и о потписивању споразума, који ће омогућити грађанима Србије и Турске да посећују обе земље само са личним картама.

Председник Вучић истакао је да Србија остаје посвећена даљем унапређењу сарадње у свим областима од обостраног интереса, те исказао задовољство развојем политичких односа две земље, који су на највишем нивоу захваљујући интензивном дијалогу, поверењу и узајамној подршци.

"Турску видимо као снажног партнера и веома смо посвећени развоју и продубљењу свеукупних односа. Имамо заједничке економске интересе и битно нам је што Турска великим инвестицијама помаже напредак мање развијених делова Србије", рекао је председник Вучић и истакао да веома цени лични допринос председника Републике Турске Реџепа Тајипа Ердогана билатералној сарадњи и довођењу турских инвеститора нашу земљу.

Председник Вучић такође је поручио да је инфраструктурно повезивање кључ за још снажнији развој привреде и већа улагања, али и за сарадњу у читавом региону, те да је ауто-пут Београд-Сарајево-Београд најзначајнији пројекат, који ће се реализовати уз финансијску помоћ Турске.

"Од изузетног значаја за Србију је и сарадња на пројекту изградње и експлоатације Турског тока, који омогућава снабдевање региона природним гасом, а чијом реализацијом се обезбеђује диверсификација праваца и извора снабдевања и унапређује сигурност снабдевања наших земаља, као и ширег региона", поручио је председник Србије констатујући да је наша земља заинтересована и за наставак сарадње у области енергетике, али и туризма као сектора са великим потенцијалом.

Председник Вучић поручио је, током сусрета са министром спољних послова Турске, да је за Србију очување мира и стабилности у региону од кључног интереса, те да само интензивна сарадња свих земаља Западног Балкана може омогућити просперитет и развој не само Србије, већ и свих земаља у окружењу.

Министар спољних послова Републике Турске Мевлут Чавушоглу пренео је поздраве председника Реџепа Тајипа Ердогана, који ће, како је најавио, ускоро посетити Србију и регион. Чавушоглу је, такође, захвалио на великој подршци коју наша земља пружа турским компанијама, као и на посвећеном раду наше земље на сталном унапређењу услова за инвеститоре.

"Радите одличан посао за своју земљу и цео регион", рекао је Чавушоглу.

 

 

 

Извор: Танјуг