Вести

ВУЧИЋ: ВАЖНО ДА ЧУВАМО ПОЗИЦИЈУ НЕЗАВИСНОСТИ И ДОБРИХ ОДНОСА

Председник Србије Александар Вучић оценио је у Њујорку да је имао много билатералних разговора, међу којима и састанак са шефом кинеске дипломатије Ванг Јием са којим је разговарао о односима Србије и Kине.

Председник Вучић је истакао да је важно за Србија чува своју позицију независности, и добре односе са Kином.

Указао је председник Вучић да је и у разговору са америчким партнерима рекао шта мисли о доласку Kинеза у Смедерево и Бор, те нагласио да увек говори исто, што је пренео и Вангу.

“Најбоље је када водите такву политику. Водили смо добар и срдачан разговор. Важно је да чувамо нашу позицију независности, самосталности и добре односе са Kином“, објаснио је председник Вучић у вези састанка са Вангом.

На питање да ли је са председником Ирана Ебрахимом Раисијем разговарао о ситуацији у тој земљи, казао да се бавио поштовањем територијалног интегритета Србије и сарадње у међународним организацијама.

“Ми се не бавимо унутрашњим стварима у другим земљама. Нас интересује шта се дешава у међународној арени, и како да се боримо за Kосово“, објаснио је председник Вучић.

Најавио је председник Вучић да ће још имати састанке са највишим представницима Гвинеје Бисао, Нигером, Kонга, као и више других земаља.

Указао је председник Вучић да вечерас има састанак са Берге Брендеом из Светског економског форума и да ће на том скупу бити министар спољних послова Украјине, Саудијске Арабије, и многи други лидери, њих 15.

“Још много контаката и посла. Тек сутра завршавамо посету и назад за Београд“, навео је председник Вучић.

 

Са Саливеном сат дуже од планираног, искрен разговор

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је састанак са саветником за националну безбедност председника САД, Џејком Саливеном, био искрен, отворен, о различитим темама, а само такав може да донесе неку добробит, и поред неслагања по неким питањима.

Састанак је требало да потраје пола сата, али потрајао је сат и по, а председник Србије ће се у Њујорку састати и са Вукторијом Нуланд, за коју каже да су “стари знанци”.

“Састанак са Саливеном је вероватно до сада био један од најзначајнијих, неки кажу да је он други, а неки да чак и најважнији човек САД, највеће силе света. Разговор је трајао дуго, о економији и о свим важним политичким питањима, стремљењима Србије, региону, Kосову и Метохији”, рекао је председник Вучић новинарима.

Kако је пренео председник Вучић, није лако усагласити се по појединим питањима, али је разговор био веома отворен и искрен.

“А, када је разговор отворен и искрен, онда увек мора да донесе неку добробит. Не може увек да буде благородан, али неко добро донесе. Важно је да смо се упознали, Саливен је будућност америчке политике, и не само политике, и на месту је где де факто одлучује о кључним питањима света, о рату и миру”, рекао је председник Вучић.

Додао је председник Вучић да су “претресли” сва питања, а да је он говорио о ставовима Србије, указао да је важно да заједнички дамо све од себе да економску активност између Србије и САД појачамо, да имамо више инвестиција.

“Задовољни смо што Ривијан долази, а када један Саливен то зна. Разговарали смо о енергетским пројектима, о обновљивим изворима енергије. О две њихове компаније, које су заинтересоване да раде у Србији и о дугим стварима важним за унапређење сарадње о унапређују односа”, рекао је председник Вучић.

На питање да ли је Саливен прочитао његов (Вучићев) говор из УН, председник Вучић је рекао да је знао и много више од тога, и да “изгледа да је читао и неке друге ствари”.

“Мислим да је прочитао говор, реч је о човеку изванредне интелигенције, који је фасцинантно припремљен, што ретко кажем”, рекао је председник Вучић.

 

Значи читао сам непостојећи папир

Председник Вучић, на изјаву портпарола Европске комисије Петера Стана дату “Приштини инсајт“ да ЕУ није видела било какав нон пејпер, нити долази од тима који се бави дијалогом, констатовао је да је “очигледно онда читао непостојећи папир“.

Председник Вучић је на питање да ли је видео поруку из Брисела да не постоји нон пејпер о којем је говорио недавно, одговорио: “Ја луд. Читао сам непостојећи папир, а за њега ме питали још неки саговорници“.

Рекао је Председник Вучић да није хтео да прими тај папир јер зна да би, ако се појави у јавност, њега окривили.

“Овако нисам примио папир па знају да немам везе са објављивањем“, додао је председник Вучић.

На питање да прокоментарише изјаву посланика Самоопредељења да је Kосово спремно за нападе и да поседује наоружање да се брани, председник Вучић је рекао да Србија не би да ратује, а да се дивимо снази њихове опреме и оружја.

“Ми свој посао, они свој“, поручио је председник Вучић.

На вест да је Србија због премишљања власти у вези прошлог Европрајда, стављена на листу за праћења глобалног савеза организација цивилног друштва ЦИВИЦУС, председник Вучић је поручио “нека нас прате“.

“Много нас је та вест погодила, нека наставе да нас прате. Ви се трудите да урадите све што можете да свима главе сачувате и да будете фер и заштитите људе, а онда тако“, додао је председник Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1