Вести

ВУЧИЋ: ВЕРА У СНОВЕ ПРЕТВАРА ВИЗИЈУ У СТВАРНОСТ

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је, на отварању аеродрома Росуље код Крушевца, да тај аеродром има најмодернију писту и хангаре за мале авионе и најавио да ће годину или годину и по дана моћи да га користе и већи авиони типа АТР 72.

"Ово је велики почетак и велика ствар. Нисам знао да је ово тако погодан простор за аеродром, изгледа прелепо, као и писта", рекао је председник Вучић.

Напоменуо је да је циљ да се не користи само за мале авионе у унутрашњем саобраћају већ и за међународни саобраћај.

"Мораћемо да га оспособимо да могу да га користе и авиони из иностранства и авиони типа АТР", рекао је председник Вучић.

Истакао је да ће коришћењу аеродрома Росуље допринети пуно и ауто-пут који ће ту проћи, као и брза пруга.

То ће додатно привући инвеститора у тај део Србије, као и даље повећање плата и пензија у Србији, рекао је председник Вучић.

Председник је подсетио на цитат Петра Пана у коме писац Џејмс Метју Бери каже да оног тренутка када посумњамо да можемо да летимо, заувек губимо моћ да то урадимо.

Председник Вучић истакао је да нема веће фасцинације за људе од летења.

"Не доводећи ни тренутак у питање способност да градимо стабилну, модерну и богату Србију, основали смо предузеће Аеродроми Србије (у оквиру којег ће бити Росуље)", истакао је председник Вучић.

Председник је рекао да су многи говорили да су то мегаломански снови, али и да неће бити изграђен Београд на води, ауто-путеви, фабрике, клинички центри и друго, али да смо веровали у летење и своје снове, уз марљив и вредан рад који је визију претворио у стварност.

Председник Вучић рекао је да је држава уложила 478 милиона динара у аеродром Росуље и истакао да су то платили грађани Србије.

Изразио је уверење да ће тај аеродром допринети даљем развоју туризма у том делу Србије и поспешити даљи повратак наших грађана из иностранства.

Желим вам срећан рад, ведро и мирно небо, поручио је председник Вучић, након чега су у оквиру аеромитинга, који је уследио, слетели падобранци са српском заставом, а затим је слетео на аеродром и први авион Пајпер, као и други авиони тог типа, као што је Цесна.

 

Видећемо да уложимо и у борски аеродром и неки на југу

Председник Вучић најавио је да ће држава уложити новац и у аеродром у Бору, као и у неки аеродром на југу земље.

"Посебно ми је драго због аеродрома Росуље код Крушевца. Пилоти, углавном из Трстеника, рекли су ми да би било добро да и на југу направимо овакав аеродром. Затим, да видимо у Бору да обновимо све оно што смо још изградили 1985. године", рекао је председник Вучић.

Србија полако напредује, радимо и градимо и треба даље да сневамо снове и да их остварујемо, поручио је председник Вучић.

Борски аеродром сада се углавном користи за спортске летове, а планира се да могу да га користе и авиони за туристичку и бизнис авијацију.

 

 

Бизнис авијација најбрже расте

Аеродром Росуље код Крушевца свечано је отворен за авио-саобраћај, у присуству председника Вучића.

Аеродром Росуље код Крушевца, први спортски аеродром у оквиру Аеродрома Србије отвара се након две године изградње, за коју је Влада Србије издвојила 342 милиона динара.

Председник Вучић рекао је да ће тај аеродром моћи да користе мали авиони, спортска и бизнис авијација.

"Бизнис авијација расте најбрже у целом свету", истакао је председник Вучић.

 

 

Србија има свој закон и не мисли да га мења

Председник Вучић рекао је да никада не би подржао забрану абортуса, јер сматра да је абортус право жене.

Председник Вучић тако је одговорио на новинарско питање да прокоментарише изјаву страначког функционера Владимира Ђукановића да подржава одлуку суда у САД о забрани абортуса, и додао да разуме потребу појединих политичара, па и из редова Српске напредне странке, и медијских кућа да се изјашњавају о свему и свачему, као и медијских кућа да, иако знају да то није став странке, траже само нешто да га критикују.

"Никада не бих подржао тако нешто, зато што сматрам да је абортус право жена. Да ли ми се свиђа или не то је нешто друго. Имамо правила и законе који су јасни. Ми имамо законе и нисмо планирали да их мењамо по било ком питању", поручио је председник Вучић.

 

Очекујем добру посету Абазовића, верујем у боље односе

Председник Вучић изјавио је да очекује добру посету црногорског премијера Дритана Абазовића Србији, изразивши уверење да је могуће градити боље односе од досадашњих.

"Очекујемо добру посету, разговараћемо о свим важним темама са Дританом Абазовићем", рекао је председник Вучић.

"Верујем да је могуће да направимо нешто боље односе у поређењу на оне које смо имали раније", додао је председник Вучић.

 

Све зависи од геополитичке ситуације

Председник Вучић изјавио је да се у Бриселу видело да када је геополитички интерес ЕУ у питању може да се добије статус кандидата и да ништа није урађено у смислу припреме за чланство.

Председник Вучић рекао је, на питање да ли се слаже са министарком Јадранком Јоксимовић да би Србија могла за пет до седам година бити чланица ЕУ, да је он реалиста, али да министарка добро зна односе у Унији.

"То зависи од политичке и геополитичке ситуације. Видело се сада да можете добити статус кандидата да у смислу припреме нисте ништа урадили, када је у геополитичком интересу ЕУ, а да они који су много више учинили као Северна Македонија, Албанија и Босна и Херцеговина нису добили ништа", објаснио је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да није такав оптимиста као министарка, и да се највише узда у сопствене снаге.

"Наш европски пут морамо да наставимо. Морамо да се уздамо највише у наше снаге. Показали смо да можемо својим радом, опстајући и остајући на европском путу, чувајући традиционална пријатељства, да земљу мењамо до непрепознатљивости", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је као примере навео аеродром Росуље, који нико није ни сањао, а који снажи нашу инфраструктуру, и који и као ауто-путеви мењају потпуно слику Србије.

Пренео је да су му пилоти рекли да би било добро да аеродром отворимо и на југу и западу земље.

"Како ће да изгледа Србија за две године када будете имали ауто-пут до Пожеге, Краљева, Крушевца, градићемо Дунавску магистралу, спојити Кузмин са Сремском Рачом, градити ауто-пут Београд-Зрењанин, Београд-Вршац, обилазница око Београда, не могу ни свега да се сетим. Србија изгледа другачије, и можемо све својим снагама", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да је важно да верујемо у себе и да не мислимо да ће неко други да нам поклони нешто.

"Морамо да подигнемо веру у себе", нагласио је председник Вучић.

 

Направили смо паметан потез и злато вратили у земљу

Председник Вучић рекао је да је Србија направила паметан потез, јер је златне резерве вратила у земљу, као и да ће наставити са куповином злата.

"Србија је куповала доста злата. Не верујем да ћемо ове године имати снаге да наставимо са великим куповинама, али нешто ћемо купити свакако", рекао је председник Вучић одговарајући на питање новинара да ли је Србија и даље лидер у региону по количинама златних резерви и колико су оне важне имајући у виду нарастајућу светску кризу.

Председник Вучић истакао је и да је направљен паметан потез јер су резерве злата повучене у земљу.

"Да ли сте видели шта су Русима урадили. Све паре, 300 милијарди у једном дану су им отели, ко зна шта ће коме да падне на памет у свету", приметио је председник Вучић и додао да Србија зато не треба да брине, јер је злато враћено у земљу и под нашом је контролом.

Истакао је и да златне, као и девизне резерве расту и даље и да Србији добро иде.

"Не можете ако нисте фискално стабилни да дајете 15.000 динара за 200.000 људи, повећавате плате и пензије, минималце", указао је председник Вучић.

Председник Вучић поновио је страховање од тога шта ће донети предстојећа зима, јер се, како је рекао, плаши да крај рата неће скоро доћи.

"Наше је да чувамо мир за себе и своју земљу и да се провучемо и преживимо, а да нам привреда напредује и наставимо да радимо и градимо", закључио је председник Вучић.

 

Шта год да урадимо, криви смо

Председник Вучић изјавио је, коментаришући поједине медијске наводе о договору са радницима Фијата о висини отпремнина, да је присутан нефер однос према држави, јер шта год да се уради, увек следе критике, додајући да се борио и бори за раднике Фијата, али мора да води рачуна и о томе да државу то што мање кошта.

На питање новинара да прокоментарише то што "медији који подржавају опозицију или су директно у рукама опозиционих лидера, кажу да ће грађани да плате отпремнину радницима Фијата", председник Вучић рекао је да је то нефер однос.

"Када неко протестује у нашој земљи, су сви нефер, и сви медији, без разлике. Сви су увек на страни свакога ко демонстрира, без обзира шта је повод. И сви кажу - испуните захтеве, људи су незадовољни. А, када испуњавате захтеве кажу - чекајте, па то су државне паре", приметио је председник Вучић.

А, поред тога, истиче да се још увек воде преговори са Стелантисом да та компанија преузме највећи део тога на себе.

"То је неравнотежа, неправда и нефер однос, у којем сте криви шта год да урадите. Да нисмо постигли договор, рекли би да не штитимо права радника, а када постигнете договор, онда је - што сте постигли договор да дате наше паре. А, још и не знате да ли дајемо наше паре", рекао је председник Вучић.

Шта год да урадите и како год да урадите, некима неће да ваља, констатовао је председник Вучић.

"Оно што је изазвало нервозу код ТВ Н1, то је да не можете да промените чињеницу да смо имали један покварени Миг, а данас их имамо 14, да у Крушевцу није било пречистача отпадних вода, а данас је то једна од најбољих фабрика, да људи овде нису ни маштали о аеродрому, а данас га имамо, да се 75 година причало о ауто-путу Милош Велики, данас га има, ауто-пут кроз Грделичку клисуру. На крају смо ми урадили све оно што сви они за дуже време боравка на власти нису покренули, а камоли урадили", рекао је председник Вучић.

Председник је истакао да је задовољан разговором са радницима Фијата, који су, како је рекао, били врло рационални, додајући да је за њега проблематична ствар време које би радници требало да проведу у иностранству на обуци.

"Јер, не можете да ме убедите да обука траје 24 месеца. Можда можете да ме убедите да обука траје три, шест месеци, можда и годину дана, али 24 месеца, тешко. Вероватно у тим земљама фали обучене радне снаге, па су хтели да доведу део из Србије, а онда да их врате у Крагујевац, кад се све заврши", указао је председник Вучић.

То је за њега било нефер, напомињући да су Французи били много коректнији него Италијани, односно да је много боље ново руководство Стелантиса, него што је било руководство Фијата.

Зато се, како је рекао, држава бори колико може, да помогне радницима, рационално и разумно.

"Ја са једне стране навијам за њих, борио сам се за њих, а са друге, гледам да смањим трошак државе, или да га нема уопште. То су две улоге. Емотивни сте, 70 или 80 одсто на радника, али морате да штитите интерес државе", рекао је председник Вучић.

У тим условима, како је рекао, донета је најбоља одлука, додајући да и радници, иако нису најсрећнији, разумеју позицију Србије и шта је држава могла да уради.

"Остаје нам да улажемо у ''Заставу терво'', додатно у ''Борбене системе'' у Великој Плани, која је близу Крагујевца. А, важна нам је и обилазница у Крагујевцу, стадион, то ће све да запосли људе, као и да покушамо да спојимо град са Коридором 11", рекао је председник Вучић.

 

Србија ће наставити са градњом спортских аеродрома

Председник Вучић рекао је да је развој спортских аеродрома за Србију веома важан и да ће наставити да их развија.

На питање о значају спортских аеродрома за развој туризма и да ли је у плану да се и аеродроми у Војводини реконструишу и унапреде, председник Вучић навео је да нешто мора да се уради на северу Србије и сем Вршца.

"Нешто морамо да урадимо. Или севернобанатски, или западнобачки или севернобачки. То су Кикинда, Сомбор и Суботица, и то би имало смисла због унутрашњег саобраћаја", објаснио је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да би један требало градити на југу Србије, а аеродром у Бору који је грађен 1985. године треба да се поново подигне.

Рекао је да би он имао велики значај због фантастичних природних ресурса и нетакнуте природе у том крају као што су Хомоље, Борско језеро, Брестовачка бања, Дунав, Текије, Прахово, Кладово, Мајданпек.

"То су велике и важне ствари и са тим ћемо наставити", закључио је председник Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк