Вести

ВУЧИЋ: ЗАЈЕДНИЧКИМ РАДОМ ДОПРИНЕТИ БОЉЕМ ЖИВОТУ ГРАЂАНА

Земље чланице "Парламентарне скупштине црноморске економске сарадње" само кроз удруживање имају прилику да суштински допринесу осмишљавању заједничких решења за глобалне изазове, истакао је у поруци председник Србије Александар Вучић, која је прочитана данас у Београду на отварању 60. заседања Генералне скупштине ПС ЦЕС.

У Скупштини Србије су се окупили посланици из свих 13 земаља чланица ПС ЦЕС, заједно са гостима из других земаља и представницима међународних организација, после дуже паузе изазване пандемијом корона вируса.

Председник Вучић је у својој поруци, коју је прочитао посланик Игор Бечић, подсетио да се следеће године навршава 30 година од оснивања Организације за црноморску економску сарадњу и изразио задовољство што је Београд домаћин Парламентарне скупштине те организације.

"Уверен сам да ћемо оправдати традиционално гостопримство наше Србије", поручио је председник Вучић.

Нагласио је да тренутне геополитичке прилике са којима се свет суочава подсећају колико су важни сви механизми који подстичу сарадњу.

Председник Вучић сматра да је дужност земаља организације да јачају међусобне везе у свим кључним областима око којих су се окупиле приликом оснивања, са надом да ће заједничким радом допринети бољем животу грађана и напретку држава.

Рекао је да су привреде свих земаља приморане да траже иновативна решења нове праксе и нова тржишта како би ублажиле последице светских економских турбуленција. 

Подсетио је да је Србија управо због тога покренула иницијативу Отворени Балкан, која заједничком сарадњом у региону подстиче даљи развој грађана у региону.

Председник Вучић је закључио да шире повезивање и концепт побољшања укупне сарадње међу земљама чланицама Организације за црноморску економску сарадњу добија нови смисао и представља приоритет.

"Данашњи састанак је шанса за својеврстан искорак у ближој координацији и усаглашавању нашег деловања, јер само кроз удруживање можемо имати прилику да суштински допринесемо у осмишљавању заједничких решења за глобалне изазове", поручио је председник Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг