Вести

ВУЈОВИЋ: ЗЕЛЕНА АГЕНДА СТРАТЕШКИ ЦИЉ ВЛАДЕ СРБИЈЕ

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић је на Копаонику, заједно са председником Привредне коморе Србије Марком Чадежом, отворила дводневну "Регионалну лоок уп еко конференцију" која ће се бавити различитим аспектима екологије у привреди, саобраћају и енергетици и истакла да је примена Зелене агенде стратешки циљ владе.

Вујовић је рекла да је стратешки циљ Владе Србије чланство у ЕУ, али и примена Зелене агенде за Западни Балкан, што потврђује стални дијалог са европским институцијама, усвајање стандарда у области екологије и индустрије и њихова примена кроз стратешка документа које је Србија донела или ће донети.

"Србији је потребно 12,7 миљарди евра за усклађивање са стандардима и прописима ЕУ, од чега су 12,4 милијарди  инвестициона улагања у сектору вода", рекла је Вујовић.

Како је рекла, потребно је и 8,4 милијарди евра за улагање у управљање  отпадом.

"У области управљања отпадом смо већ направили напредак, јер је одлагање отпада на санитарним депонијама порасло са 24 одсто 2020. на 34 процента 2021. године“, навела је Вујовић.

Конференције ће се на укупно осам панела бавити темама из Зелене агенде попут циркуларне економије, обновљивих извора енергије,  електричних возила, нових начина градње, коришћењем отпада као горива, енергетском ефикасношћу и зеленим водоником као енергентом будућности.

 

 

Извор: Танјуг