Јовановић: Свака релативизација нацизма представља озбиљну претњу

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ / 26.03.2024.

У свету у коме живимо, свака релативизација нацизма, као највећег зла у историји човечанства, представља озбиљну претњу. То не само да је опасно, без обзира на мотиве онога ко се бави релативизацијом, већ директно омаловажава милионске жртве које су својим животима платиле цену наше слободе. Управо зато, сматрам да то није слобода аутора, већ директно ругање антифашистичкој традицији овог народа на коју сви треба да будемо поносни, рекао је министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић.

Зато је, по мом мишљењу, недопустиво било кога стављати у контекст са највећим ратним злочинцем. Реагујем управо зато што лист „Данас“ и његов карикатуриста не виде ништа спорно у томе да пореде Адолфа Хитлера са председницом Народне скупштине, Аном Брнабић, као и послаником Миленком Јовановим. Оно што ме посебно забрињава је ћутање новинарских и медијских удружења, као и невладиних организација које се декларишу као заштитници људских права и грађанских слобода.

Концепт слободе изражавања и слободе штампе су основни стубови европске демократске традиције. Медији, међутим, морају да се придржавају основних новинарских принципа и постулата, као што су уздржавање од подстицања на мржњу и повреду људског достојанства.

Једноставно, немам речи којима бих осудио овакав поступак.