Вести

БОЖИЋ РАЗГОВАРАЛА СА ИЗАСЛАНИКОМ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА СР НЕМАЧКЕ

Потпредседница Народне скупштине Сандра Божић састала се, у име председнице Народне скупштине Ане Брнабић, са изаслаником Министарства спољних послова СР Немачке за Југоисточну Европу, Турску, ОЕБС, Савет Европе Михаелом Рајфенштулом. ​

Потпредседница Божић истакла је да је билатерална сарадња између Србије и Немачке на завидном нивоу и додала да су састанци на високом политичком ниову од изузетне важности како би политичка сарадња следила добро развијену економску сарадњу. ​Саговорника је упознала са актуелним радом Народне скупштине, указујући да се на Првој седници, која је отпочела данас, разматрају измене Закона о локалној самоуправи, што је био један од услова која је поставила опозиција.

Указала је на спремност Владе и Парламента да се препоруке ОДИХР-а имплементирају са пуном пажњом у домаће законодавство, наводећи да је то процес који већ траје континуирано, имајући у виду да је већ 54 препорука спроведено.

Божић је истакла намеру да се 25 препорука ОДИХР-а, из извештаја поднетог након избора одржаних 17. децембра, имплементира у што бржем року, додајући да опозиција није показала заинтересованост за расправу о тим препорукама, већ да је инсистирала на своја три услова, која су испуњена, те да ће се 2. јуна одржати заједно локални избори и избори за Град Београд.

Михаел Рајфенштул је поздравио одлучност и спремност Владе и Парламента да спроводе препоруке ОДИХР-а, указујући да је то битан корак.

Навео је и да Немачка препознаје важност интеграција Србије и Западног Балкана у Европску унију, без чега ЕУ неће бити потпуна, додавши и да је битно да земље кандидати испуне своје обавезе на путу европских интеграција.

Саговорници су разменили мишљења о важности регионалне сарадње, кроз Берлински процес, Отворени Балкан и друге регионалне иницијативе, уз сагласност да то доприноси стабилности региона Западног Балкана, али и његовом приближавању ЕУ.

Разговарали су и о актуелној ситуацији на Косову и Метохији и о значају успостављања Заједнице српских општина, обавезе која произилази из Бриселског споразума.

Божић и Рајфенштул су констатовали да је важна што чешћа размена мишљења и контаката политичких представника Србије и Немачке, посебно парламентараца, јер се тиме постиже боље узајамно разумевање чак и у вези са темама око којих не постоји сагласност.

 

 

 

Извор: Танјуг