Вести

ВУЧИЋ: СРБИЈА СЕ ПРВИ ПУТ ПОЗИЦИОНИРА НА ТЕРМАЛНОЈ КАРТИ

Председник Србије Александар Вучић обишао је хотел "Фрушке терме" на Фрушкој гори, један од највећих у Србији, и најавио да ће бити урађен пут од 9,5 километара до Иришког венца, како би био "ближи" туристима.

Вучић је, са власником и директором хотела Милинком Цицмилом и запосленима, обишао комплекс који је отворен у септембру, а простире се на 29.000 квадратних метара.

Констатујући да је хотел јако леп, Вучић је рекао да је у њега уложено 28 милиона евра и да је део дала држава.

"То је заслужило подршку државе и добило је подршку државе", нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да је за њега важно да наши грађани више неће морати да иду у мађарске и словеначке бање и додао да је уверен да ће више људи долазити овде.

"Поносан сам на Србију што ово има", нагласио је председник и додао да је поносан и на то што су се власници вратили из иностранства и решили да улажу у своју земљу.

Вучић је рекао да за такве објекте нису потребни туристички ваучери, који су били потребни у време кризе, и да сада треба да разговарамо о тзв. луксузним ваучерима.

Изразио је очекивање да ће власници, ипак, наћи цену која је прихватљива грађанима и истакао да у тако луксузним туристичким објектима грађани много више треба да плате у Словенији и другим земљама, иако ће код нас добити бољу услугу.

"Ово је много боље и на вишем нивоу. Што би онда негде друго остављали новац", поручио је Вучић и додао да на Фрушкој гори могу туристи да виде и 16 прелепих манастира и да пробају сјајна фушкогорска вина.

Србија се први пут позиционира на термалној карти, рекао је председник и додао да Србија има пуно извора термалне воде, али да није имала уређене хотеле којима је могла да се поноси.

Вучић је рекао да "Фрушкогорске терме" већ запошљавају 215 људи и да то пуно значи за Врдник, Ириг и околна места.

Вучић је рекао да ће бити реконструисан пут од 9,5 километара пута од Иришке петље, тако што ће бити проширен за око пола метра, као и да ће тај туристички центар бити приступачнији туристима који долазе из правца БиХ када буде завршена изградња ауто-пута и брзе саобраћајнице Рума - Шабац - Лозница.

Изразио је очекивање да ће у "Фрушкогорске терме" долазити и туристи из Словеније, Хрватске и других земаља у региону.

 

Улажемо новац у туризам, подстичемо домаће инвеститоре

Туризам је једна од нових индустријских грана у које Србија улаже новац, што ће бити изражено и у инвестиционом плану "Србија 2025", изјавио Вучић.

Вучић је рекао да Србија жели да сачува највећи део гостију, посебно платежно снажнијих, те истакао да је важно да се направе и нове туристичке дестинације у земљи.

Како је навео, улагаће се новац у пристаништа, марине и плаже на Дунаву, затим у Браничевски округ, јер је сиромашнији и мање насељен, као и у Војводину и на север Србије.

Држава ће подржати и домаће инвеститоре који буду инвестирали у нове туристичке капацитете.

 

Ипсилон крак биће отворен пре краја године, мање гужве

Ипсилон крак Коридора 10 од Суботице до граничног прелаза Келебија биће отворен до краја године и смањиће гужве на Хоргошу током новогодишњих празника, изјавио је Вучић.

"У наредна три дана, до Нове године, отварамо Ипсилон крак од 25 километара, који су грађани дуго чекали", нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да су му, када је 2013.године отварао једну од пет или шест фабрика у суботичкој индустријској зони, људи из Војпута предложили да заврше Ипсилон крак и да се сада тај пројекат и завршава.

"То ће бити велико растерећење за Суботичане. Више неће морати сви да иду на Хоргош пошто ће имати ауто-пут и до Келебије", додао је Вучић.

 

СПЦ једина канонска, нећу додатно да делим наш народ у Црној Гори

Вучић је рекао, поводом Закона о слободи вероисповести у Црној Гори, да нема право да се меша на директан начин на нешто што се догађа у другој земљи, али је истакао да је Српска православна црква једина канонски призната црква.

Вучић је такође рекао да неће да одговара владики Амфилохију, јер, истакао је, не жели додатно да дели наш народ у Црној Гори.

Упитан "има ли наде за Србе и нашу цркву у Црној Гори, да ли ће спорни предлог закона о црквеној имовини бити повучен и шта нас све чека ако закон буде донет о оваквом облику", председник је рекао да је на најбољи могући начин, људски, пришао председнику Црне Горе Милу Ђукановићу и изнео му своје бриге поводом тог закона.

„Он то посматра другачије. Наш поглед на Закон је другачији, али то се дешава у земљи у којој је он председник“, указао је Вучић.

Подсетио је да мора да води рачуна о томе да поштује права друге државе, али, с друге стране, и да покаже увек бригу према опстанку српског народа и СПЦ.

Указао је да су неки намерно желели да погрешно протумаче изјаву, којом је изнео виђења тог питања из два угла:

„Говорио сам да су Дедеић и Црногорска православна Црква као невладина организација формирани пре 2006, и да је јасно да је једини канонски призната СПЦ. Покушавали су то да злоупотребе", констатовао је Вучић.

Владици Амфилохију, рекао је Вучић, неће да одговара увредама на увреде, нити жели да дели наш народ у Црној Гори.

"Могао бих, међутим, штошта да кажем о резултатима у Црној Гори и на КиМ и Амфилохија и оних које је он подржавао“, приметио је председник и подсетио да је за време оних које Амфилохије хвали почињен погром на Косову и Метохији над српским народом, да је под њима проглашена независност тзв. Косова, а да данас имамо 17 земаља које су повукле признање.

„Ако та политика није боља од оне раније, ако политика која је одвела Црну Гору није боља од данашње политике поштовања према Црној Гори, а која није ништа крива за оно претходно, онда не знам....Увредама на увреде да одговарам нећу“, закључио је председник Вучић.

 

О Мариники Тепић: Свима у Србији јасно о чему је реч

Вучић је поводом тврдњи Маринике Тепић да су српски привредници плаћали за повлачење признања Косова, па чак и новцем од испоруке оружја, изјавио да му није јасно шта је политичка намера таквих речи, али је сигуран да су сви у Србији разумели о чему се ту ради.

Некада су нас нападали и говорили што не издвајамо новац да лобирамо у САД, што не лобирамо да поправимо ситуацију за наш народ на Косову и Метохију, а када успемо нешто да поправимо, кажу - издвајали сте новац, приметио је Вучић.

Вучић је упитао шта је намера и смисао свега тога, и шта, они који такве изјаве дају, желе тиме да постигну.

"Да не бринемо за наш народ на КиМ? Шта је смисао таквих тврдњи? Као што нисам разумео смисао неких других ствари", рекао је Вучић.

Председник је додао да би, када је реч о аферама, желео да чује суштину и да буду кажњени одговорни, посебно они бахати, криминалци, корумпирани, али да је потребно да се објасни шта је смисао свега тога.

"Објасните ми некад политичку накану и намеру свега тога. ''Ајде тек да нешто кажемо против Вучића и Владе Србије...", додао је Вучић.

Вучић је навео да данас не жели да изговара лоше речи, чак ни о његовим политичким противницима, јер је то сасвим бесмислено.

"Чини ми се да је сваки човек у Србији правилно ту изјаву разумео и да је свима јасно. Нико није глуп, да не зна шта је намера такве изјаве", рекао је Вучић.

 

Теодосић близак СНС? Само лажу, да би формирали јавно мњење

Вучић је одбацио инсинуације да се субвенције за подршку привреди додељују члановима владајуће странке, и запитао какве везе имају Теодосићи, на пример, са СНС.

Упитан по којим критеријумима држава додељује помоћ и да ли власници тих предузећа имају везе са СНС, Вучић је рекао да ни власници "Фрушких терми", које је данас посетио, као ни Јован и Милош Теодосић, чији хотел на Дивчибарама је отворен за викенд, немају никакве везе са СНС.

"Немају никакве везе, него то тек тако кажете... То је постало уобичајено у Србији, да кажемо шта год хоћемо", рекао је Вучић и додао да је стално понављање лажи и прича о наводним аферама заправо покушај да се формира јавно мњење.

Вучић је приметио да СНС има пола милиона чланова и да сви у Србији познају некога ко је у СНС или је близак странци, те да су глупости инсинуације да неко неког познаје, па рачуна на субвенције.

"Је ли било нешто противзаконито? Није, него тек тако говорите", приметио је Вучић.

Вучић је рекао да се по истом том принципу говорило и о његовој вези са афером Јовањица, наводећи да ни он, ни његов брат немају никакве везе са тим, а да се о томе стално прича.

"Зато ћу ја као пит бул да понављам о Јовањици још две године, колико је сигурно да ћу бити председник, јер ми је та прича показала како лажови мисле да се формира јавно мњење", рекао је Вучић.

Вучић је додао и да је спреман да о свим озбиљним аферама разговара и да саслуша све аргументе.

 

Порука својима: Не бирајте лаке мете, СПС и Бошка, већ тајкуне

Вучић је изјавио да ће тек после Главног одбора СНС 29. децембра моћи да одговори на то са киме ће та странка ићи на редовне изборе на пролеће, односно на питање - "могуће коалиције или не".

"Мислим и даље исто: сви други да сутра имају за једног посланика више - за 15 минута би се договорили да нас смене. И то сам говорио и пре две, и четири и шест година", рекао је Вучић.

Рекао је да је људе у СНС замолио на Председништву странке да се уздрже од критика коалиционих партнера, те да од њих, искрено, није ни очекивао да штите и бране позиције СНС.

"Ако нисмо довољно способни да се одбранимо од оних најгорих у нашој земљи, онда не треба ни да постојимо", нагласио је Вучић.

Имамо врло коректну сарадњу са СПС и рекао сам мојима у странци - "немојте да нападате лаке теме и лаке мете, као што су Бошко Обрадовића и СПС", рекао је Вучић.

"Већ тајкуне и противнике, оне који имају медијску моћ. Е, то нећете, зато што хоћете да само Вучић буде изложен прогону и да буде на насловним странама. Научите да трпите, немојте да бирате лаке теме, а да се додворавате великим тајкунима, Ђиласу, Шолаку, Мишковићу и осталима. Ако хоћете да се борите, онда се борите како треба, а не да се у ствари не борите и да ми мажете очи тиме што ћете да дате неку изјаву о Обрадовићу и Дачићу", поручио је лидер СНС.

Додао је да ће се на ГО странке разговарати о томе како би се увело мало реда у СНС.

"Када то кажем мислим- нека размисле можда ти људи који су много храбри да критикују те које је лако критиковати. Можда су популарнији и имају већу подршку у СНС него ја. Не бих то искључио", додао је Вучић.

Истиче да је тренутно фокусиран на припрему програма "Србија 2025" и да ће сутра ујутру око тога имати коначни састанак са представницима Светске банке.

Вучић је рекао да је и ноћас имао састанке са сарадницима око тог програма све до раних јутарњих сати.

Вучић је рекао да је циљ да нове структурне реформе не да погоде народ, већ министре и директоре јавних предузећа.

 

Да сачекамо коначну одлуку, па ћемо да реагујемо

Вучић је изјавио да треба сачекати коначну одлуку Агенције за борбу против корупције, која је препоручила смену Милана Кркобабића са места министра без портфеља задуженог за јавна предузећа.

"Сигуран сам да то није коначан резултат Агенције за борбу против корупције. Да сачекамо ми коначност тог акта, па ћемо онда да реагујемо. Ја не мислим да је Кркобабић бог зна шта направио, али да поштујемо институције", рекао је Вучић.

То је рекао и у случају доктората Синише Малог иако је био сигуран у политичке мотиве за доношење оцене за тај рад.

Агенција за борбу против корупције препоручила је смену Милана Кркобабића са места министра без портфеља задуженог са јавна предузећа, јер је током вршења функције учествовао у доношењу одлуке Владе којом је његов син Стефан Кркобабић именован за в.д. директора ЈП Стара планина.

Министар о сукобу интереса који је имао у тој ситуацији није обавестио Агенцију, иако је по закону био дужан да то уради, а на то решење Милан Кркобабић има право жалбе.

Вучић је рекао и да са Миланом Кркобабићем и његовом партијом ПУПС има коректну сарадњу.

Истакао је и да њему коалициони договори нису на првом месту, већ закон и воља народа и додао да то није био случај раније, када је због коалиционог договора СПС, ДС и ПУПС удвостучен јавни дуг Србије, након повећања пензија за 10 одсто.

"Подсетићу вас коме су коалициони говори на првом месту и како је Србија замало уништена због коалиционих договора. Кад су правили владу 2008. у коалициони уговор су убацили повећање пензија од 10 одсто... Криза стигла у Србију, ми те паре немамо. Тада се као ракета подигао јавни дуг Србије, са 28 одсто на 56 одсто подигао јавни дуг у Србији", рекао је Вучић.

 

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк