Вести

БРНАБИЋ: СРБИЈА ОПРЕДЕЉЕНА ЗА НАСТАВАК ЈАЧАЊА САРАДЊЕ СА УК

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је са специјалним изаслаником Уједињеног Краљевства за Западни Балкан Стјуартом Вилијамом Пичом о унапређењу билатералних односа и ситуацији у региону.

Брнабић је нагласила да је Србија опредељена за наставак јачања сарадње са Уједињеним Краљевством, при чему је посебно истакла значај економске сарадње.

Брнабић је указала на то да је трговина услугама током 2022. године превазишла милијарду и 300 милиона евра укупне вредности, посебно нагласивши важност продубљивања сарадње у областима образовања, културе, науке, ИТ сектора и енергертике за билатералне односе.

Председница Владе истакла је да је регионална сарадња један од спољнополитичких приоритета Србије на чему наша земља интезивно ради.

Када је реч о односима са Приштином, Брнабић је предочила да је услов за наставак процеса нормализације односа Београда и Приштине испуњавање претходно договорених обавеза.

Премијерка је објаснила да је то једини начин за превазилажење отворених питања и постизање узајамно прихватљивог решења, нагласивши да очување мира и стабилности представља основни приоритет Београда.

Пич је изнео опредељење Уједињеног Kраљевства за очување мира и напретка региона, као и да Лондон подржава Берлински процес и све друге иницијативе које доприносе унапређењу конкретне сарадње у региону.

Састанку је присуствовао и амбасадор Уједињеног Краљевства у Београду Едвард Фергусон.

 

 

 

Извор: Танјуг