Саопштења

ЈОКСИМОВИЋ СА СПЕЦИЈАЛНИМ ПРЕДСТАВНИКОМ ФОНДАЦИЈЕ КОНРАД АДЕНАУЕР (KAS) ЗА ЕВРОПСКА ПИТАЊА ПЕТЕРИНГОМ

Интернационални секретар Српске напредне странке (СНС) и министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, у оквиру дводневне посете Берлину, састала се и са специјалним представником Фондације Конрад Аденауер (KAS) за европска питања и бившим председником Европског парламента и "КAS-а" Ханс-Јергом Петерингом. У делегацији је био и члан Савета за међународне односе и градски одборник Немања Јоксимовић.

Саговорници су разговарали о даљем унапређењу сарадње СНС и "KAS-а", процесу европских интеграција Србије, јачању политичких, економских и других веза између Србије и Немачке, као и о другим темама.

Јоксимовић је истакла значај различитих програма политичке едукације коју "KAS" организује и кроз које су прошли, пре свега, бројни представници омладине СНС-а, те додала да исти нуде могућност за стицање додатних знања и вештина из политичке теорије и праксе, што је веома важно за њихов будући политички ангажман.

Обавестила је Петеринга да ће се редовни парламентарни избори у Србији одржати 26. априла и информисала га о конкретним резултатима међустраначког дијалога којима су изборни услови знатно унапређени. Нагласила је да је СНС озбиљно приступила побољшању изборних услова и истакла да ће се смањењем изборног цензуса додатно оснажити политички дијалог у Србији. На овај начин позиција парламента ће се ојачати, те ће исти боље осликавати жеље и интересе грађана Србије, додала је Јоксимовић.

Истакла је и да је наша држава опредељена за наставак европских интеграција, те да је чланство у ЕУ наш спољно-политички приоритет. С тим у вези, искористила је прилику да информише Петеринга о напретку који Србија постиже у спровођењу реформи на путу ка ЕУ и нагласила да као предњачећа држава највише пажње посвећујемо реформама у области владавине права и економији.

Јоксимовић је посебно нагласила значај Немачке као једне од најзначајнијих билатералних и спољно-трговинских партнера Србије, која је као највећи појединачки донатор у претходних скоро две деценије нашој земљи донирала око 1,8 милијарди евра.

Саговорници су констатовали да су успешној сарадњи Србије и Немачке посебан допринос дали председник Р. Србије Александар Вучић и канцелар СР Немачке Ангела Меркел и изразили очекивање да ће се сарадња још више интензивирати у будућности.

 

 

 

СЛУЖБА ЗА ИНФОРМИСАЊЕ

СРПСКА НАПРЕДНА СТРАНКА