Саопштења

МАЛИ: СРБИЈА ПУНО УРАДИЛА, АЛИ МОЖЕ ЈОШ БОЉЕ

Србија је у овом тренутку економска звезда, чињенице су неумољиве и добро је да о томе пише и Фајненшл тајмс и да сви причамо о томе, рекао је министар финансија Синиша Мали.

У Србији је инфлација стабилна, курс се не мења, а тема је колико ће порасти плате и пензије, јер се зна да ће расти, рекао је Мали и додао да улазимо у стопе високог економског раста.

Мали је рекао да је у жељи да нам економија расте што брже, кључан пројекат Србија 2020-2025 и да Србија жели да иде и на стопе раста БДП-а од пет до седам процената.

"Процене су да је то могуће, а наше је да будемо паметни јер од нас зависи да то спроведемо", рекао је министар финансија.

Коментаришући текст у Фајненшл тајмсу, Мали је рекао да људи у иностранству објективније гледају на ситуацију у Србији и да не постоји ниједна земља у свету која је у тако кратком времену променила перспективу.

"Нисмо задовољни, ово је тек почетак јер хоћемо још боље и више. Фајненшл тајмс нам је прошле године доделио награду јер смо у 2018. привукли 3,4 милијарде страних инвестиција, а у 2019. години привукли смо 3,8 милијарди страних инвестиција ", рекао је Мали и додао да смо атрактивни и да сви хоће да дођу.

Да би се привукле инвестиције, указао је, прилике морају да буду стабилне, да се води рачуна о финансијама и улаже у инфраструктуру, а то Србија ради.

"То су резултати озбиљне економске политике којом се бавимо 6-7 година уназад и хоћемо да наставимо тако", рекао је Мали и најавио да ће бити настављено са смањењем оптерећења на зараде.

Рекао је и да ће се наставити са улагањем у дигитализацију, дуално образовање, инфраструктуру, енергетику и транспорт.

"Нема стајања, морамо још јаче, брже, боље, немамо другу перспективу јер ако станемо други ће нас претећи, а у овом моменту ми претичемо друге", рекао је министар.

Мали је навео да је у Србији потпуно стабилизован јавни дуг и да је сада испод 50 одсто БДП-а.

"Немамо никакав проблем а потврде нам стижу и са међународног финансијског тржишта где смо потписали споразум са Еуроклиром", рекао је Мали.

Додао је да се обвезнице Србије продају никад боље и са никад нижом каматном стопом.

"Продали смо обвезнице на 20 година и тако нам је позајмљен новац на 20 година а то се никад није догодило", рекао је Мали и додао да је то доказ да се има поверења у нашу државу и економију.

Мали је рекао да ће српски производи који су конкурентнији по бренду, ценама, квалитету чим падну таксе брзо поново наћи своје место на тржишту Косова.

"Неће бити лако али зависи од нас колико смо конкурентнији и бољи од других, а сигуран сам да јесмо, и неће нам требати дуго да се наши производи врате на полице тамо, само уколико се укину таксе", рекао је Мали.

Додао је и да економија брише баријере а да су таксе су антицивилизацијске јер је у 21. веку битан економски положај грађана.

"Напредује се само ако је привреда конкурентнија, тако се улаже у грађане, а не увођењем такси", рекао је Мали.

Мали је подсетио да постоје оцене Европске комисије, која је европска влада, да је српска економија мотор развоја региона.

Посету председника Дрвару и Мркоњић граду Мали је оценио као историјску, а за подршку коју Србија пружа Србима у том крају нагласио да је важна да би ти људи тамо имали перспективу.

"Србија је раније била економски слаба и није могла да помогне а сада када су нам финансије стабилне и јаке сада можемо да помогнемо и Дрвару и Републици Српској и Косову и Метохији", рекао је Мали.

Додао је да имамо историјску прилику да помогнемо свим Србима где год живе и да нико не може ништа да каже против тога јер никога не угрожавамо.

Идеју да се проверавају лаптопови и књиге однете на поклон школама у Дрвар Мали је одбио да коментарише и рекао да је поклоњено оно што представља будућност и знање, а не оружје.

Очекивани долазак председника Кине Си Ђинпинга у Србију други пут у пет година Мали је оценио као резултат мудре спољне политике председника Вучић.

"Кина расте, глобални је играч, не може се без ње, а добрим односима размишљамо и о својој економији", рекао је Мали.

Мали је рекао да ће кинески Линглонг инвестирати милијарду долара у фабрику гума у Зрењанину, и додао да се захваљујући кинеском улагању у Бор пробудио исток Србије, као и да је после кинеског улагања железара у Смедереву која је била у банкроту сада највећи извозник из Србије.

Говорећи о Обреновцу где је данас отворено ново крило Дома здравља за који је Република обезбедила новац, Мали је истакао да је у Обреновцу проценат незапослених сада нула.

"Када смо довели компанију Меита у Обреновац смејали су се и тврдили да је предизборна кампања, а сада 3.000 људи тамо ради", рекао је Мали.

 

Остварити бољи животни стандард грађана

Мали је нагласио да су инфлација и курс динара стабилни, а да је после година пропадања српске економије, сада главна тема колико ће нам порасти плате и пензије и да остваримо бољи и квалитетнији животни стандард грађана у што краћем року.

"Видећемо, то зависи од фискалног простора, али знамо да ће расти. Просечне плате у децембру су преко 500 евра, а хоћемо и 600 и 700 евра, а дефинисали смо да ће 2025. године просечне плате бити 900, а 430 евра пензије у нашој земљи. Добро је да се пише о томе, да сви о томе причамо, јер то за нас значи да улазимо у стопе високог економског раста. Нама је то најважније", објаснио је Мали.

Министар је рекао да са одличном базом из 2019. године и индикацијом да ћемо расти још брже, остварујемо бољи и квалитетнији животни стандард грађана у што краћем року.

 

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк