ОДГОВОР НА ОТВОРЕНО ПИСМО ОБЈАВЉЕНО У ПОДРИНСКИМ НОВИНАМА

ОДГОВОР НА ОТВОРЕНО ПИСМО ИВАНА КОВАЧЕВИЋА ОБЈАВЉЕНО У ПОДРИНСКИМ НОВИНАМА БРОЈ 808, ОД 15. ЈУНА 2023. ГОДИНЕ

Поштовани господине Иване Ковачевићу,

отворено писмо почели сте истином, да већина људи улазећи у политику, улази у живо блато, али свесно прикривајући чињеницу да сте то заправо, и главом и брадом били Ви. Зарад истине и кратког памћења, да Вас подсетим да сте најпре били члан Г17, а на њиховим скуповима цела ваша породица клицала је и махала заставицама. Од чувара кутија експертске групе, руковођени материјалним принципима, постали сте ватрени навијач ДС-а. Захваљујући том трансферу, од пропалог књижара и телевизијског расветљивача у покушају, именовали сте себе у новинара, главног и одговорног уредника и колумнисту. Без дана школе из новинарства постали сте стручњак за све теме, не поштујући стандарде новинарске професије. То Вам могу узети као олакшавајућу околност, јер неуки, упустили сте се у посао о ком не знате ништа и ком дорасли нисте.

Као и сваки човек без принципа и идеологије, зарад стицања материјалне користи, убрзо сте виђени у првим редовима странке Заједно за Србију. Када је кренуло кадрирање, иако је упитно ваше познавање културе и традиције, оберучке сте прихватили „част“ да будете секретар Културно-уметничког друштва „Абрашевић“. Како и сами кажете: „Да се Власи не досете“, супруга је заиграла Влашко и одмах повела коло, заједно са Вама у овом, пре Вашег доласка културно-уметничком друштву. Кћерка је заплесала, разуме се, и повела секцију за свој грош. Син је постао тренер у кајакашком клубу. Када сте удомили целу фамилију, доказали сте свој морални суноврат, јер, како кажете, а то у вашем случају показују и плате које сте примали, на то нисте пристали из чисте љубави. Познато је да све што пишете, има цену.

Што се тиче Мечке Божане, ја мислим да би она умела честитије и боље да напише текст од оног што Ви подразумевате под новинарством. Мечка Божана би се, сасвим сигурно руководила моралом и чињеницама, а не причама из биртије и чаршије. Флоскуле „прича се“, „кажу“, „веле“, нису најсрећније формулације у професији којом се бавите. Како кажете: „Сам пао, сам се убио“. Нисте пали сами, пали сте заједно са Душаном Петровићем и екипом са којом сте делили већински део колача, а својим понашањем, непримереним речником брукали културу града у ком живимо. Ту срамоту ширили сте и ван нашег града, али са тим сада живите Ви а не грађани Шапца. Као Мечка Божана нисте забављали народ, већ сте брукали себе и породицу недужну.

Поштовани господине Ковачевићу, ја могу да разумем Ваше напоре да се додворите Душану Петровићу, који Вам је делио и шаком и капом наше новце, али не могу да разумем да сте спремни све око себе да унизите и облатите зарад сопственог интереса. Милоша Милошевића, који је ухлебио целу фамилију и финансирао новине, најбестидније сте блатили када сте прелетели код Зеленовића.

И на крају, што се тиче стицања материјалног богатства, за шта прозивате мене и моју породицу, подсећам Вас да би свако ко држи до новинарске части у Агенцији за борбу против корупције проверио све што сам стекао ја и моја породица, па онда оптуживао и клеветао. Истина, делом Вас амнестира чињеница да сте КВ радник, а не новинар. Али, било би лепо и морално, на шта се позивате у овом писму, да и Ви грађанима Шапца покажете како сте од фирме у блокади, стана под кредитом и одузете непокретне имовине, стигли до дуплекса у ужем центру града, имања и куће на подручју Шапца, аутомобила, а чаршија каже и много више од тога. Нисам новинар тог калибра, па да не лицитирам и пишем шта се прича, али могу да позовем надлежне да провере и Вашу и моју имовинску карту, па да видимо ко је од нас двојице човек, а коме је ипак место у блату!

Др Живан Бајић,
председник Градског одбора Српске напредне странке Шабац