Вести

БРНАБИЋ: ЧАСТ ЈЕ ПОДЕЛИТИ ЗНАЊА СА ПАРТНЕРИМА У ЈУЖНОЈ КОРЕЈИ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић током другог дана званичне посете Републици Кореји, из престонице Сеула је отпутовала до другог највећег града те земље Бусана, где се састала са представницима многих компанија.

Делегација Србије, на челу са Брнабић, је најпре на радном ручку разговарала са председником привредне и индустријске коморе Бусана Ђангом Ин-Хваном, амбасадором за међународне односе тог града Шином Ће-Хјуном, а у делегацији Републике Кореје био је и амбасадор те земље у Србији Ли Ђе-Унг. 

Састанку су присуствовали и представници компанија из Бусана. 

Република Кореја је аплицирала за организацију "Експа 2030", па су током састанка неретко са српском делегацијом разговарали управо о томе.

Брнабић је рекла да је питање свих питања било: Како сте ви победили на избору за "Експо 2027"?

"Партнери из Јужне Кореје су нас питали можемо ли да им пренесемо наша искуства и знања. То је велика част, када вас држава попут Кореје пита како сте нешто урадили и на који начин ми можемо да реплицирамо тај ваш успех?", рекла је Брнабић.

Према њеним речима, сви корејски конгломерати су настали у Бусану, па су се преселили у Сеул.

"Бусан има 3.5 милиона људи и чак 21 универзитет. Представнике града смо позвали да присуствују сајму "Винска визија 2023" у новембру, а они су начелно прихватили. Желимо да пласирамо вина и промовишемо винаре на корејском тржишту”, рекла је Брнабић.

Уследио је обилазак компаније "Samwoo immersion" која се бави Информационо-комуникационим технологијама и састанак делегације Србије са њеним председником Дејвидом Кимом.

Главни фокус пословања "Samwoo immersion" је виртуелна реалност, а њен председник је Брнабић презентовао на које све начине виртуелна реалност може допринети сигурности и развијању нових способности.

Агенција за промоцију ИТ индустрије Бусана и ИКТ село "Korea-ASEAN" биле су следеће станице током посете премијерке Брнабић. 

"Бусан је центар информационих технологија и креативних индустрија за читаву Јужну Кореју, а та земља је лидер у тим областима. Надалеко су познати по својој гејминг индустрији, а Србија је један од шампиона гејминг индустрије у Европи. Чини ми се да смо у Кореји коначно нашли партнера за креативне индустрије", навела је Брнабић.

По повратку у Београд, рекла је Брнабић, одржаће састанак са тимом како би се кренуло са радом на Споразуму о сарадњи са корејском Агенцијом за промоцију креативних индустрија и информационих технологија у Бусану.

"Већ можда у новембру можемо да потпишемо тај споразум како бисмо видели да наше компаније које се баве гејмингом и информационим технологијама, креативним индустријама, метаверсом и вештачком интелигенцијом повежемо и заједно промовишемо Србију и Кореју", истакла је Брнабић.

Србија је недавно потписала Уговор о пријатељству и сарадњи са земљама АСЕАН-а, па је ова посета била добра прилика да Брнабић разговара о конкретним плановима.

"Велику подршку на путу ка добијању статуса земље партнера АСЕАН-а добили смо после моје посете Сингапуру прошле године. Послали смо тим да обиђе све земље чланице и добили писану потврду да смо земља партнер. Битно нам је да уговор искористимо за промоцију наше привреде и довођење њихових инвеститора. То је огромно тржиште и потенцијал, видећемо како је Кореја то урадила која има исти статус као и Србија – земља партнер", рекла је Брнабић.

"Ова посета је, сигурна сам, почетак нове ере политичког и економског пријатељства и партнерства Србије и Кореје. Радићемо на томе", поручила је Брнабић.

Брнабић је посетом Бусану завршила турнеју у Републици Кореји. 

Изразила је наду да ће у новембру бити потписан уговор са корејским конгломератом "СК" а до краја године очекује да се почне са преговорима о Уговору о економском партнерству, односно Споразуму о слободној трговини.

 

 

Извор: Танјуг