Вести

БРНАБИЋ: "HISENSE" ЗАПОСЛИЋЕ ДОДАТНИХ 1.020 РАДНИКА У ВАЉЕВУ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић отворила је данас нову, трећу, фабрику компаније "Hisense Group" у Ваљеву и истакла да ће та инвестиција обезбедити нових 1.020 радних места у наредне три године.

"Мени је велико задовољство што сам данас у Ваљеву. Што имам прилику да присуствујем, обележавању још једног изузетно важног дана за Ваљево, али свакако и веома важног дана за Србију. "Hisense" сада запошљава нешто мање од 1.800 радника. Што значи да ће само у производњи у наредне три године стићи до броја од отприлике 3.000 радника када погледамо све остале операције "Hisense Group" у Србији", рекла је Брнабић.

Истакла је да ће сада "Hisense Group" у Србији запошљавати више од 3.000 људи.

"Ја сам бескрајно захвална "Hisense Group" јер на тај начин показују огромно поштовање и поверење Србији, али пре свега нашим људима. Њиховом квалитету, знању њиховој вредноћи и дисциплини. Њиховом потенцијалу да створе неку заједничку додатну вредност коју ћемо одавде из Ваљева извозити широм Европе и широм света", нагласила је Брнабић.

Брнабић је присутнима пренела поздраве председника Србије Александра Вучића, који због других обавеза и сутрашњег састанка у Бриселу у оквиру дијалога Београда и Приштине није могао да присуствује, иако му је, како је рекла, значајна свака појединачна инвестиција.

"Дуго смо се мучили да обезбедимо неку дугорочну привредну визију за Ваљево, како би омогућили да Ваљевци не одлазе у друге градове и ван земље. А када се трудите у једном тренутку ствари легну на своје место и крену инвестиције. У последње две године ми смо успели да у Влаљево доведемо три велике инвестиције", рекла је Брнабић.

Додала је да су поред "Hisense Group" фабрике, ове године отвориле немачке компаније "Hansgrohe" за 1000 радника и "Bizerba" за нешто више од 300 места - укупно више од 2.300 места.

"И поред тога имамо амбициозне планове за Ваљево. Морамо да завршимо брзу саонбраћајницу Иверак-Лајковац, да Ваљево спојимо са ауто-путем Милош Велики. Да завршимо пројекат гасификације и повежемо и овај производни капацитет и читаво Ваљево на гасну мрежу Србије. И да завршимо спортску халу. Да урадимо Општу болницу Ваљево у коју планирамо додатне инвестицију у износу од 110 милиона евра, а завршили смо Геронтолошки центар - чекамо употребну дозволу", рекла је Брнабићева.

Додала је да је Ваљево град великих потенцијала, изузетно близу Београда, а да захваљујући ауто-путу Милош Велики и брзој саобраћајници још ближи престоници.

"Изградњом обилазнице неће постојати ни један разлог зашто неко ко живи у Београду неће доћи да живи и ради у Ваљеву. То је уобичајена пракса у земљама западне Европе. Када имате добру инфраструктуру такве ствари су могуће и природне. Тако да неће бити проблема са радним местима. Долазиће људи из читаве Србије да раде, живе и стварају своје породице у Ваљеву. То нам је била визија. Сваки дан смо корак ближе испуњењу и нећемо одустати, наставићемо да радимо на томе", закључила је Брнабић.

 

Нова политика спрске опозиције против Вучића - свеопшти напад на паризер

Брнабић рекла је у Ваљеву да српска опозиција има нову политику против политике Александра Вучића - свеопшти напад на паризер.

Одговарајући на питање новинара, Брнабићева рекла је да се не плаши да ће бити несташице паризера и других производа чије су цене сада ниже и да је то још само један напад опозиције. 

"Након покушаја прошле недеље да се блокира раст плата и пензија, да се спречи једнократна финансијска подршка мајкама са децом до 16 година старости, дуплирање субвенција за пољопривреднике, додатних 3,9 милијарди динара за лечење ретких болести. Дакле, то је сада прошло, тај воз је прошао, опозиција је сада кренула да се обрачунава са паризером", додала је Брнабић.  

Брнабић додала је да има свих производа и да не верује да ће доћи до несташице производа који се сада продају по нижим ценама. 

"Има их у читавој Србији у свим трговинским ланцима, на те производе колико знам марже нису претерано велике, тако да неће бити велики губици за трговинске ланце. У сваком случају министарство спољне и унутрашње трговине и министар Момировић је водио разговоре са трговинским ланцима већ неколико недеља, не постоји проблем", додала је Брнабић.

Брнабић је рекла да то што су сада одређени производи снижени не значи да ће бити у будућности поскупљења. 

"Ја бих волела да се некада заједно радујемо и обрадујемо добрим вестима, као што је лимит на стамбене кредите и замрзавање стамбених кредита. Дакле не, не верујем да ће бити несташица, ако буде било несташица разговараћемо са тим трговинским ланцима", рекла је Брнабић. 

Брнабић додала је да планира да одржи још један састанак са представницима трговинских ланаца, како би видели које цене још могу додатно да снизе. 

"Да још једном погледамо те марже, зато што су оне за неке производе изузетно високе, али опет то је слободно тржиште и они са тим маржама покривају неке друге губитке, за неке намирнице на које смо ми ограничили цене још када је почела криза са инфлацијом", додала је Брнабић. 

Брнабић рекла је да очекује да и ситуација са инфлацијом буде боља и додала да је у овом тренутку 11,5 одсто.

"До краја године очекујемо да ће се спустити на осам одсто, следеће на четири одсто", рекла је Брнабић и истакла да ће повећање плата и пензија које ће уследити додатно утицати да се куповна моћ грађана повећа. 

 

Реализовано више пројеката како би се решио проблем загађења Ваљева

Премијерка Брнабић рекла је да је влада реализовала више различитих пројеката како би решила проблем загађења у Ваљеву.

"Ми смо завршили пројекат реконструкције мерно-регулационе станице са изградњом топловода и прелазак са мазута на гас у Ваљеву укупне вредности 103,6 милиона динара од чега је Министарство за заштиту животне средине инвестирало са 80 милиона динара, а Град Ваљево са 23, 6 милиона динара", рекла је Брнабић одговарајући на питање новинара.

Додала је да је прошле године реализован јавни конкурс за доделу средстава за суфинансирање резлизације пројеката за смањење загађења ваздуха пореклом из индивидуалних ложишта.

"То је пројекат замена котлова у домаинствима у Ваљеву, са угља и мазута на пелет, брикет, дрвну сечку и гас. Укупна вредност радова је износила 36 милиона динара. Од тога је Министарство заштите животне средине обезбедило 28,5 милиона динара, а локалне самоуправе 7,5 милиона динара", рекла је Брнабић и позвала све Ваљевце да се пријаве.

Додала је да је извршена и реконструкцију котларница у касарни "Војвода Живојин Мишић", и да је котларница јачине три мегавата са мазута пребачена на систем даљинског грејања јавнокомуналног предузећа топлане у Ваљеву која користи компримовани природни гас, а да је укупна вредност радова износила 31,4 милиона динара.

Брнабић навела је да је следећи капитални пројекат који ће бити реализован изградња гасовода који ће ваљевску индустрију, за коју је рекла да су Влада Србије и председник Александар Вучић заједно оживели, пребацити на гас.

"Жао ми је што није раније изграђен Геронтолошки центар (у Ваљеву), ауто-пут Милош Велики. Зато што до 2012. године није изграђена брза саобраћајница, па да повежемо град са инфраструктуром, али није било ни инфраструктуре на коју да је повежемо", рекла је Брнабић.

 

Још се разговара са ММФ о повећању цене струје

Брнабић рекла је да се још увек разговара са Међународним монетарним фондом (MMF) о повећању цена електричне енергије и да ће се Влада Србије трудити да не буде поскупљења или да бар буде минимално.

"Имала сам поново радни састанак и са члановима Надзорног одбора  ЕПС, са вршиоцем дужности генералног директора ЕПС-а Душаном Живковићем и са министарком рударства и енергетике Дубравком Ђедовић о припремама за грејну сезону. Ми имамо потпуно припремљено све за ову зимску сезону, на нашим депонијама угља је преко 2,1 милион тона угља. Имамо додатно покривене количине, а дневно отприлике копамо 100.000 тона угља из наших копова и складиштимо на депоније. Поред тога, имамо додатно покривене количине које иду у луку Констанцу или Плоче", рекла је Брнабић.

Брнабић је навела да ће се преговарати можда и са луком Плоче о додатним капацитетима за складиштење. 

Брнабић је рекла да нема потребе да цена електричне енергије "драматично" расте. 

Премијерка Брнабић се осврнула и на повећање акциза.

"Сто се тиче повећања акциза, оно је практично и предвиђено ребалансом буџета. Међутим, када причамо о томе, увек треба да имамо у виду да то такође прати односно иде паралелно са повећањем плата и пензија. Ми смо најавили додатно повећање плата - најмање од 10 одсто у јавном сектору од 1. јануара 2024. године, додатно повећање пензија од 1. јануара 2024. године за 14, 6 одсто, једнократну финансијску подршку пензионерима 20.000 динара до краја новембра", објаснила је Брнабић.

Брнабић је додала да се очекује рекордно повећање минималне цене рада од јануара 2024. године.

"Када причамо о свему осталом, треба имати у виду да се и плате и пензије континуирано повећавају и да само рецимо у Ваљеву у последњих пет година имамо повећање просечне плате преко 75 одсто", додала је Брнабић и истакла да ништа друго није "скочило" 75 одсто.

Брнабић рекла је да је инфлација била много нижа, као и акцизе.

"Није скочила ни цена струје, ни цена гаса, тако да ја разумем да неко опет хоће политички да спинује на једну или другу страну, али ја причам о чињеницама. Дакле, можете све да преокренете, али истина је истина и чињенице су чињенице" нагласила је Брнабић. 

 

Одржати изборе на начин који неће угрозити стабилност Србије

Брнабић изјавила је да је важно да се парламентарни избори одрже на начин који неће угрозити стабилност Србије.

"То је подвукао и председник Србије Александар Вучић. А одлука ће се донети након његових сутрашњих разговора (у Бриселу, у оквиру дијалога Београда и Приштине) и након његовог учешћа на скупштини УН", рекла је Брнабић одговарајући на питање новинара о цени парламентарних избора.

Брнабић је, приликом отварања фабрике "Hisense Group" у Ваљеву, напоменула да не зна колико коштају ванредни избори, али да они за њу никада нису питање новца, јер су најсветија и највећа демократска вредност и начело.

"Српска напредна странка никада није бежала од избора. Често су нас критиковали да смо увек спремни на изборе и да увек идемо на ванредне парламентарне изборе", рекла је Брнабић.

Додала је да се СНС никада не либи да на изборима пита грађане шта мисле о политици коју та странка води и да ли су задовољни њиховим радом и резултатима.

"На жалост, имамо читаву опозицију која је неозбиљна и неодговорна. И лева и десна, која има само један те исти циљ - како се домоћи власти", оценила је Брнабић.

Оценила је да опозиција може да сарађује заједно уколико формира већину, ма колико се међусобно свађали.

"Дакле гласате за једне, гласате аутоматски и за друге. Гласате за леве, гласали сте и за десне. Гласате за Двери, Заветнике и Милоша Јовановића - гласали сте за Не давимо Београд, Ђиласа, Маринику, Ћуту, Зеленовича, Алексића, Јеремића и све остале колико их има на гомили", рекла је Брнабић.

Навела је да опозиција месецима уназад није била само против избора, већ, како је рекла, "отворено претила грађанском непослушношћу" уколико Вучић распише изборе.

"Одједном кажу: уколико не распишете изборе све исто ћемо урадити. Блокираћемо институције, биће грађанске непослушности, имаћете грађане на улицама, видећете ви", рекла је Брнабић.

Премијерка Брнабић је и поставила питање које су се то околности промениле па је сада опозиција променила мишљење о изборима.

"Нико од грађана Србије није видео да су се промениле околности. Промениле су се само околности код њих. Дакле, треба да објасне које су се околности код њих промениле", рекла је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг