Вести

Брнабић: Хвала Русији што нам је изашла у сусрет

Председница Владе Републике Србије Aна Брнабић захвалила је Руској федерацији на помоћи коју пружа Србији у борби против корона вируса и поручила грађанима да без гвоздене дисциплине, ни са свим лековима, опремом, милион респиратора, нити с подршком стручњака из разних земаља света, не можемо да победимо у овом рату.

Брнабић је, у обраћању поводом пристизања руске помоћи, указала на велики раст броја умрлих и инфицираних.

"Дошли сте на дан када се плашим да смо ушли у експоненцијални раст. Свакако у том смислу ваш боравак, то што сте се брзо одазвали позиву председника Александра Вучића и мојој молби упућеној премијеру Руске Федерације значи много. Хвала што сте дошли са лекарским тимовима. Хвала што сте дошли са посебним јединицама за противбиолошку и противхемијску одбрану, са моторним возилима за дезинфекцију, контејнерима за медицинску опрему. Хвала што сте дошли да пружите подршку како материјалну тако и менталну", рекла је премијерка.

Брнабић је рекла и да је реч о партнерској помоћи коју Руска федерација пружа још неколико земаља света, и указала да је свет у овој борби постао место у којем је партнерство и заједништво важно.

"Имамо све што нам треба да победимо, наше партнере, сараднике из целог света. Ово је један од десет авиона који шаље председник Русије Владимир Путин. Имамо опрему, одличне лекаре, медицинске сестре, научнике, лабораторије. Имамо све што нам треба. Али фали нам и даље дисциплина. Без гвоздене дисциплине не можемо да победимо ни са свим лековима, опремом, милион респиратора, нити са подршком стручњака из Русије, ЕУ, Кине, САД", нагласила је Брнабић.

Без дисциплине, према њеним речима, можемо да се трудимо да ово сузбијемо, али рат не можемо да добијемо.

"Молим вас још једном схватите ово озбиљно, немојте да нас завара лепо време и сунце, што смо у петој недељи, што смо имали контролу. Само три оваква дана каква имамо данас са преко 300 нових оболелих, са растом броја преминулих, само три оваква дана и наши капацитети су у потпуности попуњени, пуцају са свом опремом и подршком", поручила је.

Премијерка је оценила да је ово борба свих нас и захвалила је Русији:

"Хвала што сте нам изашли у сусрет, што не штедите на људству, материјалу, опреми у време када је вама и вашим грађанима најпотребнија. Молим вас у име Владе, председника Србије да пренесете захвалност за сву подршку народу Руске федерације".

 

Плашим се да смо ушли у експоненцијални раст

Брнабић је саопштила да је у Србији у последња 24 сата преминуло још осам особа услед вируса корона, што је укупно 39 преминулих, уз још 305 заражених Ковидом 19.

“Ми смо од јуче у 15 сати имали осам преминулих, то је највећи број преминулих највећи до сада”, рекла је Брнабић.

Премијерка је рекла да је од јуче у 15 сати регистровано 305 новозаражених короном, што је готово три пута више од броја јуче регистрованих, када је било још 111 особа.

“Ово је дан када се плашим да смо ушли у експоненцијални раст”, упозорила је Брнабић.

Брнабић је захвалила партнерима из Русије на помоћи, истичући да нам је неопходна, а да долази у најтежем дану за Србију.

“Ово је дан када смо ушли у пету недељу борбе, када улазимо у две јако тешке недеље, што се види и по данашњим бројевима”, рекла је Брнабић.

 

Схватите озбиљно, немојте да нас завара лепо време

Брнабић је изразила бојазан да смо у борби с епидемијом корона вируса ушли у експоненцијални раст, о чему сведоче најновији подаци о броју заражених и због чега је она грађане упозорила да без гвоздене дисциплине не можемо да победимо "у овом рату".

"Фали нам и даље дисциплина. Без гвоздене дисциплине не можемо да победимо ни са свим лековима, опремом, милион респиратора, нити са подршком стручњака из Русије, ЕУ, Кине, САД", нагласила је Брнабић.

Брнабић је још једном апеловала на грађане да ситуацију и мере које је одредила Влада схвате озбиљно.

"Молим вас још једном схватите ово озбиљно, немојте да нас завара лепо време и сунце, што смо у петој недељи, што смо имали контролу. Само три оваква дана каква имамо данас са преко 300 нових оболелих, са растом броја преминулих, само три оваква дана и наши капацитети су у потпуности попуњени, пуцају са свом опремом и подршком", поручила је Брнабић.

 

Подаци застрашујући, оштрије мере ако се настави

Брнабић је изјавила да су нови подаци о зараженима и преминулима од корона вируса у Србији застрашујући и додала да ће, ако се настави нагли скок броја оболелих, држава увести најригорозније мере.

Брнабић је је рекла да је од почетка епидемије у нашој земљи први пут забележено 40 одсто позитивних случајева у односу на број тестираних и додала да су ти резултати, колико год били очекивани, ипак непријатно изненађење.

''Председник Александар Вучић је јуче рекао да се, по моделу који он прати у поређењу са другим земљама, очекује све више преминулих јер има пацијената који су већ дуже време на респираторима, али нисмо очекивали оволики скок заражених'', рекла је премијерка.

Брнабић је приметила да има много оних који не поштују све мере Владе Србије јер мисле да су ''глупе, рестриктивне или да су у супротности са законима и Уставом'', иако, истакла је, има земаља које су увеле још рестриктивније мере.

Како је рекла, многе земље су касно увеле те мере, али Србија те грешке, нагласила је Брнабић, неће поновити.

''Многи не поштују мере из разноразних разлога, а увече у 20 сати аплаудирају лекарима и медицинским радницима. Немојте то да радите, не будите лицемери, јер ће лекари због вас и ваше шетње и недисциплине уместо смене од 12 часова, имати смене од 18 часова или ће се заразити и неће моћи никог да лече'', рекла је премијерка.

Нагласила је да се епидемија корона вирусом може победити само уз гвоздену дисциплину и да не постоји земља и систем који може да успе у томе ако сваки појединац у друштву није довољно дисциплинован, одговоран и солидаран.

''Ако не можемо да поштујемо мере и да седимо код куће, нећемо добити овај рат уз сву могућу помоћ коју добијамо, а коју смо данас добили и од Русије'', нагласила је Брнабић.

Упитана за нове мере Владе Србије, Брнабић је поновила да ће пензионерима бити дозвољено да обаве куповину суботом од 4 до 7 ујутро како продавнице не би радиле недељом и како би продавци били безбеднији.

Додала је и да је уведен додатни термин за шетњу кућних љубимаца недељом од 8 до 10 сати, уз термин од 23 часа до један после поноћи.

 

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк