Вести

БРНАБИЋ: ИТАЛИЈА ВАЖАН ПРИВРЕДНИ И ИНВЕСТИЦИОНИ ПАРТНЕР СРБИЈЕ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић састала се са министром за предузетништво и произвeдено у Италији Адолфом Урсом.

Премијерка је на почетку састанка истакла чињеницу да је Србија највећи спољнотрговински партнер Италије на Западном Балкану, са рекордним билансом трговинске размене у протеклој години.

Брнабић је додала да је Италија важан привредни и инвестициони партнер, чије компаније у Србији данас запошљавају око 50.000 људи.

Наредна година, када је предвиђена и производња првог електричног аутомобила у Србији захваљујући сарадњи са италијанском компанијом "Стелантис", како је оценила, биће додатни замајац за привреду Србије, али и за унапређење односа двеју земаља.

Брнабић је, подсетивши на то да је у марту ове године одржан и највећи Форум за пословну и научну сарадњу Србије и Италије, истакла да су области информационих технологија и вештачке интелигенције, дигиталне и зелене транзиције и одрживе пољопривреде оцењене као посебно важне за даље продубљивање сарадње.

Брнабић је изразила очекивање да ће сарадња бити успостављена и у области биотехнологија, а пре свега, у научном сектору, између универзитета и научних института наших држава.

Министар за предузетништво и произведено у Италији рекао је да две државе имају дугу традицију пријатељских и партнерских односа, која је чврста основа за даљу подршку Италије европском путу Србије.

Имајући у виду да Италија пружа изузетну подршку развоју малих и средњих предузећа, од којих су поједине компаније и светски лидери, италијански министар је изразио интересовање за партнерство са Србијом и српским компанијама.

Као један од најважнијих сектора за сарадњу, он је навео и енергетску безбедност, пре свега у области развоја хидроенергије.

Премијерка Брнабић изразила је очекивање да ће у наредном периоду бити реализоване нове италијанске инвестиције у нашој земљи, захваљујући великим потенцијалима и изузетним политичким и стратешким везама Србије и Италије.

 

 

 

Извор: Танјуг