Вести

БРНАБИЋ: НАЈКАСНИЈЕ У АПРИЛУ КАМЕН ТЕМЕЉАЦ ЗА СТАНОВЕ У БЕОГРАДУ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да би најкасније у априлу требало да почне изградња првих 1.000 станова за припаднике служби безбедности у Београду.

Брнабић је рекла да је изградња станова за "безбедњаке" почела у свим планираним локалним самоуправама, осим у Београду, где је план продужен.

Разлог за то, како је појаснила, је у томе што је реч о нешто више станова у првој фази, нешто што је првобитно планирано, као и да је уз то планирана и изградња школе и обданишта, па је морао да се мења урбанистички план.

"Претпостављам да најкасније у априлу крећемо са каменом темељцем за првих 1.000 станова за припаднике служби безбедности у Београду", рекла је Брнабић.

Брнабић је истакла и да ће почетком априла, прве породице бити усељене у станове изграђене у Врању.

 

Проверићу шта је са изградњом џамије у Новом Прибоју

Брнабић је изјавила да ће проверити у Републичкој дирекцији за имовину докле се стигло са предметом о изградњи џамије у Новом Прибоју.

Одговарајући на питање посланика Муамера Зукорлића, Брнабић је рекла да ће исламска заједница у Прибоју добити податке о томе у првој половини фебруара, када се планира њена посета тој општини.

"Предлажем да имамо састанак и да тада у Прибоју разговарамо око овога, а ја ћу до тада проверити са Републичком агенцијом за имовину о чему се ради, докле је стигао тај предмет, ако постоје неки проблеми да их решимо, па да у Прибој дођем са одговором", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да је Влада направила радну групу за борбу против насиља у школама и да је у оквиру ње израђен конкретан план активности које ће бити предузете у наредних неколико недеља, као и да постоји радна група против насиља у породици, додајући да нема потребе за још једним радним телом.

"Министарство унутрашњих послова заиста добро ради свој посао и има добре резултате у борби против организованог криминала, корупције и против насиља. И каква год перцепција била, ти бројеви су данас мањи него што су били икада раније", подвукла је Брнабић.

 

 

Нема земље где опозиција напада своју војску и наменску

Нема државе у којој опозиција напада наменску индустрију и војску своје земље, јер то није ствар политичке борбе, већ националног интереса, изјавила је Брнабић и додала да је стање у Војсци Србије данас неупоредиво боље него 2011. године.

"Не постоји ниједна земља, нити ја знам за ту земљу, да опозиција напада наменску индустрију и војску своје земље. Постоје ствари које у нормалним земљама нису ствари политичке борбе, већ националног интереса. Наменска индустрија, војска се не напада", рекла је Брнабић.

Брнабић је навела да један део опозиције "ни у чему не препознаје национални интерес", од очувања КиМ, до војске и наменске индустрије.

Додала је да очекује да ће грађани то проценити на изборима, што и опозиција зна, па бојкотује изборе.

Брнабић је навела да је у демократији потребна јака опозиција, као корективни фактор, који скреће пажњу на ствари које Влада можда не ради довољно добро или брзо, у интересу грађана.

"Нажалост, у највећој мери немамо такву врсту опозиције, иако имамо озбиљне и конструктивне политичке странке у опозицији, које то плаћају тиме што им кажу да су ''тројански коњи'' и ''људи који раде за Вучића''", рекла је Брнабић.

Сама је навела да оно што Влада није завршила, а требало би да учини, јесте да омогући системе, као што су е-беба или е-рецепт, и за војне обвезнике, што се још није десило због осетљивог питања заштите података у њиховом случају.

"Да имамо озбиљну опозицију, критиковали би нас за те ствари. Али, они нападају наменску, причају глупости, измишљају афере и штете интересима Србије", рекла је Брнабић.

Како је рекла, на институцијама је да утврде да ли је нешто афера или је нешто урађено на недозвољен начин.

Као пример за напад не само на наменску, него на војску, навела је случај "Моровић".

''''Афера'' да се на војном газдинству Моровић гаји марихуана је напад, не на наменску индустрију, него на Војску Србије. Да ли смо чули извини", упитала је Брнабић.

Додала је да се иза тога крију лични интереси да се сруши наменска индустрија.

Брнабић је рекла да је стање у војсци неупоредиво данас и 2011. године, када је наша војска била на издисају.

"Ако погледате колико данас имамо авиона, хеликоптера, да наша наменска индустрија има значајан извоз, да је поштована, да може да разговара о сарадњи са светским компанијама, као што је Ербас... то је озбиљан кредибилитет", рекла је Брнабић.

Додала је да се улагало у опрему, у униформе, да се брине о породицама војника, тиме што се граде станови, да су увећаване плате.

 

 

Србија 2019. године имала позитиван природни прираштај

Брнабић је изјавила да је Србија 2019. године имала позитиван природни прираштај и да је било 614 више рођене деце него 2018. године.

"У томе смо, чини ми се, једини у региону. Велика захвалност свима који су заједно са нама радили на томе", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да је у плану "Србија 2025" издвојено додатних 700 милиона евра за пронаталитетну политику и 200 милиона евра за вантелесну оплодњу, улагање у дечије програме...

Такође, додала је, планирано је и 500 милиона евра за изградњу станова за младе брачне парове.

Брнабић је рекла да су научно-технолошки паркови показатељ одговорности садашње власти и додала да Србија до 2014. године није имала ниједан научно-технолошки парк, те да је први отворен 2015. године, у Београду.

"До краја мандата ове Владе имаћемо четири научно-технолошка парка у Србији - Београд, Нови Сад, Ниш и Чачак, као и читаву мрежу стартап центара", додала је Брнабић.

Како је рекла, то је нов "кичмени стуб" развоја другачије будућности Србије.

"Када се поредимо са регионом, једино Словенија има један научно-технолошки парк, у Љубљани. Дакле, ми смо испред региона и видимо много даље", додала је премијерка.

Навела је да до 2015. године школе у Србији нису биле повезане на интернет, а да данас све школе имају интернет.

Како је најавила, од 1.500 школа до септембра ове године њих 1.000 ће имати брзи бежични интернет.

"Ми данас имамо 10.000 дигиталних учионица и програмирање као обавезан предмет у школама", подсетила је Брнабић.

 

 

Без панике, реаговаћемо на време на нови талас миграната

Влада Србије поново ће активирати координационо тело за мигранте како би пратила нова дешавања, изјавила је Брнабић и истакла да нема разлога за панику, као и да ће Србија још успешније одговорити на нови талас миграната него на мигрантску кризу из 2015. и 2016. године.

"Ми смо имали тада координационо тело у Влади и поново ћемо га реактивирати да би пратили нова дешавања, попут оних последњих дана, да би се грађани осећали потпуно безбедно", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да ће поновним активирањем координационог тела у Влади бити подигнута координација свих служби безбедности у Србији, али и са партнерима из ЕУ и окружења.

Тренутно нема разлога за бригу и панику и реаговаћемо на време, поручила је Брнабић.

Брнабић је рекла да ће следеће недеље бити састанак на коме ће се разговарати о томе како да се предупреде проблеми у вези са мигрантима.

"То ће Влада предузети и сигурна сам да ћемо одговорити успешно и на овај талас миграната и данас смо много спремнији него 2015. када нико није знао да ће таква криза избити и да ће они ићи овом рутом".

Подсетила је да је Србија највише била погођена мигрантским таласом 2015. и 2016. године и да су тада здружене снаге војске и полиције показале како могу да одбране границе, али и да хумано одговоре.

Показали смо да смо као земља стабилан и поуздан партнер, не само суседима већ и целој Европи, рекла је Брнабић.

Указала је на специфичан проблем Србије у ситуацији кад мигранти долазе у нашу земљу из држава чланица ЕУ и опет иду ка ЕУ.

Брнабић је рекла да је Србија зато и потписала сарадњу са Фронтексом и са суседним земљама како би имали заједничке контроле.

Брнабић је рекла да је Србија 2015. и 2016. спречила више од 50.000 нелегалних улазака у земљу и са партнерима делила податаке о онима који су легално ушли.

Додала је да су наши органи ефикасном акцијом затворили мигрантску руту преко наше земље и да су они после ишли преко Црне Горе и БиХ.

"Наставићемо да апелујемо на Брисел да треба да постоји нека заједничка европска политика за мигранте, јер није фер да се сналази свако за себе", рекла је Брнабић и поновила да мигранти долазе из земаља ЕУ у Србију и иду опет ка ЕУ.

Такође, разговараћемо и са Фронтексом да нађемо најефикаснији начин за решавање нових ситуација, додала је.

Брнабић је рекла и да ће министар полиције Небојша Стефановић и МУП реаговати на сваку пријаву и ескалацију по питању миграната.

 

Запосленима у вртићима 1900 уговора за стално

Министарство државне управе и локалне самоуправе упутило је допис локалним самоуправама у којем тражи да дају уговоре за стално свима који у предшколским установама раде дуже од годину дана на одређено време, рекла је Брнабић додајући да је комисија за запошљавање дала сагласност за 1.900 уговора за стално у предшколским установама.

Премијерка је рекла да је актуелна Влада много радила са предшколским установама и њиховим синдикатима и локалним самоуправама како би се побољшали услови за рад.

Додала је да је садашња Влада много урадила за основне и средње школе, као и за високо школство, али да ће следећа Влада морати озбиљно да се бави предшколским установама, уз констатацију да све што се уложи у предшколске установе после се врати друштву.

Премијерка је навела да и у просвети и у здравству има оних који су годинама запослени на одређено време и оценила је да њима уговор за стално више значи него повећање плата.

Циљ је, како је рекла, да сви који су у просвети запослени дуже од годину дана на одређено време буду преведени за стално и додала да се она залаже да се то правило примени и у здравству.

"Разговарала сам са министром здравља Златибором Лончарем да то завршимо и у здравству", додала је Брнабић.

 

 

Паметном дипломатијом, а не парадирањем до решења

Треба нам права и паметна дипломатија, она које је много више у контактима, него парадирање које неће донети резултат, рекла је премијерка Брнабић.

Премијерка је навела да не чује никакве предлоге, конструктивне критике шта је требало урадити и упитала какав резултат и шта бисмо могли да очекујемо од тога да замолимо да се сазове седница СБ УН.

"Који резултат очекујемо од тога? Парадирање ради парадирања - надам се да је то време у Србији прошло, јер имате одговорну Власт, одговорне људе, који не парадирају, већ нешто раде, парадирање ради парадирања нема неког смисла", рекла је Брнабић.

Премијерка сматра да је Србија по том питању много добила и додала да то показује и то што Закон о верским слободама није добио подршку ни од једног међународног фактора.

"Уздржанији су него да смо парадирали", рекла је Брнабић.

Истакла је да је Србија нагласила да се не слаже са тим Законом, јер он угрожава права и интерес српског народа и Српске Православне Цркве, али и да је Црна Гора суверена држава.

Такође, како је навела, Србија има право и обавезу да заштити српски народ.

"У том смислу, наше рационално реаговање је довело до тога да су међународне силе и фактори суздржани према том закону", рекла је Брнабић.

Премијерка је додала да би волела да чује од посланика предлог шта да се уради, али и да се додатно појасни шта се од које мере очекује.

"Ви не знате ни шта би резултат значио, шта очекујемо и шта ће бити после тога, не да ли ће бити резултата, већ шта је то што ће показати да ли смо направили резултат", рекла је Брнабић.

Брнабић је приметила да су њихове логике супротне и додала: "Ми радимо без тога да мора да се види, али остварујемо резултат, а ви хоћете да се види да нешто радите, а небитан је резултат".

Истакла је да сви Срби где год да живе треба да знају да се званична Србија тим питањем активно бави.

"Наш став је да поштујемо суверенитет Црне Горе, да нам је стало до најбољих могућих односа са том земљом, али да ћемо штитити интересе и права нашег народа и то пре свега кроз разговоре са званичницима", закључила је Брнабић приметивши да то што Србија води рачуна о интересу свог народа у Црној Гори, не мешајући се у суверенитет те земље, представља различиту причу у односу на оно што је било до 2013. године.

Премијерка се осврнула на одлуку СПЦ да се покрене иницијатива пред Уставним судом Црне Горе у вези са спорним законом, и рекла да као земља која поштује суверенитет Црне Горе, апелујемо на владавину права.

Очекује да види и шта ће рећи европске институције, у оквиру теме владавине права и "можда још мало више по теми неповредивости имовине".

Приметила је и да се Венецијанска комисија није огласила, иако њене коментаре Подгорица није имплементирала.

Најважније је да Србија пружа сталну и континуирану подршку српском народу у Црној Гори, као и СПЦ, и да се сви заједно боримо за очување интереса и права Срба, где год живели.

Брнабић је истакла да нико пре председника Александра Вучића није окупио представнике Срба из региона на једном месту, у исто време.

"То је први пут да постоји тако нешто, да смо сели и причали, договорили подршку конкретним пројектима, у области школства, инфраструктуре, културе, преко учења српског језика", рекла је Брнабић.

У том смислу је напоменула да ће се први пут српски учити у школама у Словенији од септембра, као и да су три групе српског народа у Словенији, некада разједињене, данас размирице оставиле по страни и данас раде заједно.

"Када континуирано радите на томе, онда имате јединство народа. Онда људи ставе партијске разлике по страни и боре се за интересе српског народа и то је резултат овакве иницијативе", додала је Брнабић.

 

Решење је да Јунајтед група направи анекс уговора са Телекомом

Брнабић је рекла да Јунајтед група треба да направи анекс уговора са Телекомом и да ће на тај начин сви грађани поново бити у могућности да гледају Н1 и друге канале путем оператера Телекома.

"Ово је само у рукама Јунајтед групе. Када Јунајтед група каже "желимо да се виде поново сви наши канали, хајде да анексирамо уговор", сви грађани ће поново бити у могућности да гледају Н1 на Телекому", рекла је Брнабић.

Брнабић је приметила да баш Вукадиновић поставља питање о Јунајтед медији и Телекому, како је то било и пре седам месеци, такође у Народној скупштини.

Премијерка је рекла да је тада тврдила да Телеком емитује Н1 програм, а да су Вукадиновић и Н1 тврдили да то није истина и поставила је питање како је онда могуће да програм буде забрањен ако га није било.

Брнабић је рекла да инсистира на овом питању јер сматра да је цео случај еклатантан пример за то како извештавају поједини медији и "како се истина у Србији за поједине људе и политичке групације мења из дана у дан у односу на то како им одговара".

Брнабић је рекла и да се Влада неће мешати у комерцијални договор између две компаније, а да се она "умешала" тек када је то постала тема слободе медија.

"А сви знамо да нема никакве везе са слободом медија и да нема никакве везе са гашењем Н1 ни цензуром. Када се поменуло да је цензура и слобода медија, онда сам се ја умешала зато што је то политичка кампања и моја дужност и обавеза је била да реагујем", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла и да је Телеком молио Јунајтед групу да настави са емитовањем док се не постигне договор око новог уговора, а да Јунајтед група није дала да се настави емитовање њених канала.

 

Између такси и борбе за повлачење признања нема једнакости

Укидање такси које је Приштина увела на српску робу и престанак активности Београда на повлачењу признања тзв. Косова немају везе једна са другом и између њих се не може ставити знак једнакости, поручила Брнабић.

"Те две ствари немају везе једна са другом. Таксе нису зато уведене. Не можете да кажете да нешто што је уведено, без озбира на све, треба да се повуче, а да ми урадимо нешто друго, што није било узрок такси", рекла је Брнабић.

"Приштина мора да укине таксе, како би се наставио дијалог", подвукла је Брнабић.

Како је рекла, једино о чему може да се разговара, и то док траје дијалог, који се може наставити тек по укидању такси, јесте да се каже да је "статус кво" и да, уколико они не покушавају да се учлане у међународне организације и ако нема признања, нема ни "нових одпризнавања".

Али, и то је, како је нагласила премијерка, ствар ширих разговора, зато што то није лако ни обећати, ни испунити, јер постоје државе које мисле својом главом и које данас могу да кажу да је њихова Влада погрешила када је признала Косово, да то, ипак, није у складу са њиховим интересима.

"Не можемо ми тако лако да утичемо на те земље и да кажемо - немојте случајно да повучете признање... То је ствар друге дебате и дијалога, у којем треба и све друге ствари да се сагледају", рекла је Брнабић.

Поновила је да таксе и кампања за повлачење признања немају везе и да се између њих не може ставити знак једнакости.

"Таксе морају да се повуку да би се наставио дијалог, па ћемо онда све остало видети", рекла је Брнабић.

 

Урадили смо више него било ко раније за предузетнике

Брнабић је изјавила да је у 2018. и 2019. години Влада Србије учинила доста на подстицању предузетништва, са посебним фокусом на мале привреднике и паушалце.

Брнабић је навела да је од 1. окобра 2018. године за младе који су завршили школу омогућено да буду у првих годину дана ослобођени од плаћања пореза и доприноса приликом покретања бизниса.

"Важно је било да знају да се не плаше да уђу на тржиште, да развију посао и да се не плаше да ће држава да им одмах успостави рачун", рекла је премијерка.

Брнабић је навела да је захваљујући томе од октобра 2018. до 1. децембра 2019. основано 780 предузећа који запошљавају 900 људи.

Предузећа су основана тамо где је најпотребније - Брусу, Лозници, Трстенику, Книћу.

Од марта ове године захтеви за пореско ослобођење проширени су и на иновационе компаније, и то за прве три године од формирања.

Захваљујући свим тим мерама, наводи, значајно се побољшала "крвна слика привреде".

Истакла је да је Србија светски првак у привлачењу инвестиција и да су значајно промењени услови у предузетништву.

Брнабић је рекла да су предвиђене и пореске олакшице за старе занате.

"Урадили смо више него било ко раније за предузетнике, за микро, мала и средња предузећа у смислу пословања, увођења електронске управе, смањивања трошкова", рекла је премијерка.

Такође је истакла да су усвојене измене Закона о архивској грађи и да је уведено електронско архивирање.

"Све то штеди додатне трошкове нашој привреди, стотине хиљаде евра годишње ће уштедети трошкове компанијама", рекла је Брнабић.

 

Извор: Танјуг/РТС