Вести

БРНАБИЋ: НИШКИ НАУЧНО-ТЕХНОЛОШКИ ПАРК ВРАЋА САМОПОУЗДАЊЕ

Научно-технолошки паркови (НТП) мозак су који ће другачије позиционирати целу Србију и све нас одвести у много бољу будућност, изјавила је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поводом прве годишњице рада нишког Научно-технолошког парка који већ, како је рекла, показује потребу за додатним капацитетима.

"Научно технолошке паркове видим као мозак који треба да нас одведе у много бољу будућност, да нас позиционира као земљу каква Србија и јесте - не земљу јефтине радне снаге већ талентованих високообразовних стручних људи, способних да праве нове ствари, решавају проблеме на интовативне начине, да памет продају у иностранству за велики новац", рекла је Брнабић.

Премијерка је рекла да ће све то донети бржи, динамичнији рад и развој, веће плате, пензије више новца у буџету и да зато Научно технолошке паркове видим као мозак који треба да нас одведе у много бољу будућност, да нас позиционира као земљу каква Србија и јесте заиста, као кичмени стуб развоја Србије.

Подсетила је да је у последње четири године уложено нешто више од 20 милиона евра да се Нишу врати стара слава електронске индустрије и града напредних технологија.

Навела је да Ниш има феноменалан универзитет и млађе и старије научнике и да је таква инвестиција била неопходна да би се таленат задржао и додатно растао и ширио се.

"То су ствари које се преплићу, које ће заједно не само вратити стари сјај Нишу већ ће га одвести на боље место које се надограђује на стару славу електронске индустрије и целу Србију позиционирати дугачије", рекла је Брнабић и изразила огромно задовољство резултатима које је Научно технолошки парк постигао у првој години, и то у најтеже доба, доба пандемије ковида.

Премијерка је рекла да се већ разговара о могућностима да се обезбеди додатни простор, а та потреба, како додаје, показује амбицију Ниша.

Сада када су се стекли епидемиолошки услови постоји идеја да се направи Дан отворених врата у Научно технолошком парку, да Нишлије могу да дођу као и грађани из читавог округа и овог дела Србије и виде какве се компаније ту налазе, шта раде.

"Све је то до те мере импресивно и нешто на шта нисмо навикли да је и то Србија. Мислим да ће нам се свима вратити самопоуздање и наставити још боље да радимо и нижемо нове успехе", рекла је Брнабић у нишком Научно технолошком парку, те обећала сваку врсту помоћи.

 

 

Извор: Танјуг