Вести

БРНАБИЋ: ОТВОРЕНИ БАЛКАН НАСТАВЉА СА ЗАЈЕДНИЧКИМ ИНИЦИЈАТИВАМА

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић присуствовала је неформалном састанку лидера Западног Балкана у Тирани, након којег је рекла да су разговарали о иницијативама које постоје у оквиру Отвореног Балкана као и о Самиту у оквиру Берлинског процеса чији ће домаћин ове године бити Албанија.

"Управо завршавам своју посету Тирани на позив премијера Едија Раме. Да закључим, имали смо две теме једна је свакако Отворени Балкан (ОБ) али и Самит Берлинског процеса чији ће домаћин бити Албанија у октобру ове године и у овом тренутку Албанија је потпуно фокусирана на тај Самит и на то шта додатно можемо да урадимо након последњег Самита који је био у Берлину. Такође смо разговарали о иницијативама које имамо у оквиру Отвореног Балкана које су прилично комплементарне са самитом Берлинског процеса", рекла је Брнабић.

Брнабић је нагласила да Отворени Балкан наставља да постоји, да наставља са заједничким иницијативама, и нагласила да је пре само три дана отворена заједничка изложба Отвореног Балкана у Српском културном центру у Паризу.

"Настављамо са тим иницијативама, али у овом тренутку као што можемо и да разумемо, као домаћин Берлинског процеса Албанија је свакако фокусирана на тај Самит у октобру", рекла је Брнабић.

Током радног ручка којем су присуствовали и премијер Црне Горе Дритан Абазовић и премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски, као и европски комесар Оливер Вархељи, рекла је Брнабић, разговарали су о развојном плану за Западни Балкан који је најавила председница Европске комисије Урсула вон дер Лајен на Глобсекс самиту у мају ове године као и о првим нацртима и пројектима које и Србија као земља западног Балкана треба да припрема.

"Ја се надам да је то нешто што ће заживети до краја ове године, тако да већ од следеће, 2024. године покушамо да од стране партнера из ЕУ привучемо нешто више средстава за економски раст и развој Србије. Да то некако буде нови покретачки механизам за евроинтеграције и приближавање западног Балкана и ЕУ", рекла је Брнабић.

 

 

 

 

Извор: Танјуг