Вести

БРНАБИЋ: ПОБОЉШАЊЕ ЗАКОНСКИХ РЕШЕЊА У ВЕЗИ СА ПРИМАЊИМА НА ПОРОДИЉСКОМ ОДСУСТВУ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са представницима удружења Bеbаc.cом, Србија у покрету, Родитељ и Центар за маме о изменама и допунама Закона о финансијској подршци породицама са децом.

Брнабић је упознала представнике удружења са прихваћеним предлозима и примедбама, и нагласила да је неопходно наставити разговоре и у будућности ради даљег побољшања законских решења у тој области.

Брнабић је, када је реч о побољшању закона, рекла да се предложеним изменама и допунама предвиђа могућност истовременог коришћења накнаде зараде за време одсуства са рада ради посебне неге детета и остале накнаде по основу посебне неге детета и додатка за помоћ и негу другог лица.

Такође, како је навела, изменама и допунама увео би се доњи лимит накнаде зараде за време породиљског одсуства у висини минималне зараде од дана започињања породиљског одсуства до навршена три месеца живота детета и смањио би се временски период у којем се цене основице на које су плаћени доприноси за обавезно социјално осигурање за пољопривредне осигуранице са 24 на 18 месеци.

Према њеним речима, све то захтева значајна повећања давања из буџета, а додатно, тренутна ситуација изазвана коронавирусом свакодневно утиче на огромна финансијска давања за здравство и подршку грађанима и привреди.

Брнабић је нагласила да су предвиђеним изменама закона исправљене одређене неправде када је реч о примањима на породиљском одсуству, нарочито код незапослених жена, али да је преостало да се реши изузетно важно питање статуса предузетница.

Развојна политика Србије јесте да имамо што већи број предузетница и ни на који начин оне не би требало да буду дискриминисане, указала је Брнабић.

Представници удружења су истакли да је неопходно наставити разговоре и размотрити могућности за решавање проблема различитих категорија породиља, пре свега нерешеног статуса предузетница, где је неопходно ускладити и друге законе који регулишу ову област како би ефекти били потпуни, као и отворено питање породиља које имају месечна примања већа од три просечне зараде.

Они су посебно указали на проблем обрачуна накнаде зарада на породиљском одсуству и одсуству ради неге детета, и предложили да се обрачунски период смањи са 18 на 12 месеци.

 

 

 

Извор: Танјуг