Вести

БРНАБИЋ: ПОТЕНЦИЈАЛ ЗА ЈАЧАЊЕ ПАРТНЕРСТВА СА УK У РАЗНИМ ОБЛАСТИМА

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са новоименованим амбасадором Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске у Србији Едвардом Фергусоном.

Брнабић је амбасадору пожелела добродошлицу и изразила наду да ће током његовог мандата доћи до јачања свеобухватне сарадње Београда и Лондона, као и даљег интензивирања дијалога двеју страна.

Саговорници су оценили да се економска сарадња двеју земаља динамично развијала претходних неколико година.

Брнабић је нагласила да постоји потенцијал за јачање партнерства у бројним областима, а посебно у енергетици, иновацијама и инфраструктури.

Брнабић је указала на то да је Србија направила значајан искорак у развоју биотехнологија и дигитализације, док је ИТ сектор покретач привредног раста, истакавши да у тим делатностима види могућности за будућу сарадњу.

Фергусон је поручио да је УК посебно заинтересована за сарадњу у областима дигитализације и високих технологија, оценивши да Србија има одличне пројекте на којима две земље у будућности могу сарађивати.

Фергусон је истакао потенцијал за подршку Уједињеног Краљевства инфраструктурним пројектима кроз кредитни механизам УКEФ "(UK Export Finance)".

Из овог механизма, како је навео, већ је искоришћено 470 милиона фунти за подршку реализацији Моравскoг коридорa.

Фергусон је честитао Србији на добијању организације Међународне светске изложбе EXPO 2027 у Београду.

 

 

 

Извор: Танјуг