Вести

БРНАБИЋ: ПРИОРИТЕТ ВИШЕ ТЕСТИРАЊА У ШТО КРАЋЕМ РОКУ

Премијерка Србије, Ана Брнабић, разговарала је са представницима дигиталне заједнице, ИТ и иновативних компанија о томе како они могу да помогну у борби против "COVID 19", а пренела им је да очекује да ће већ од сутра моћи да се значајно повећају капацитети за тестирање.

”Поред Института Торлак и Института за јавно здравље Војводине, радимо на томе да се укључе и Клинички центар Србије и Институт за јавно здравље Ниш”, истакла је Брнабић.

Брнабић је додала да се са кинеским партнерима ради на томе да имамо још једну велику лабораторију која може да обрађује између 2.000 и 3.000 тестова дневно у Клиничком центру Србије.

”Приоритет нам је да у што краћем року имамо што више тестирања. Управо зато нам је важно да овде сви заједно радимо. Зато сам као председница Владе и позвала приватни сектор да се укључи и да заједно радимо на томе да решимо овај проблем на најбољи и најефикаснији начин”, нагласила је Брнабић.

Брнабић је истакла да је циљ да се наши најпредузимљивији и најпаметнији људи укључе и помогну у решавању проблема масовног тестирања како би се са тим започело што пре.

”Разматрамо проблеме које имамо, пре свега колико капацитета имамо у Србији за масовно тестирање, за узимања узорака и обраде тестова. Желимо да заједно урадимо добра ИТ решења како бисмо на најбољи начин контролисали тај процес, који треба да буде отворен и да сви добијају најбоље информације”, истакла је Брнабић.

 

 

 

 

Извор: Танјуг