Вести

БРНАБИЋ: РЕЗОЛУЦИЈА ЕП НАСТАВАК ПРИТИСКА НА СРБИЈУ

Резолуција Европског парламента (ЕП) нема никакве везе са изборима, већ је вид додатног политичког притиска на Србију, као и на председника Републике Србије Александра Вучића и Српску напредну странку која има већину у будућем парламенту и чиниће окосницу будуће Владе Србије, изјавила је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић.

"Резолуција је вид притиска и неки вид казне за две основне ствари, од којих је прва то што, како кажу, кршимо уставност тзв. Косова, а што нам Европски парламент замера и због чега је Александар Вучић инсистирао и одлучио да Србија гласа против чланства тзв. Косова у Савету Европе, што су му такође у резолуцији Европског парламента замерили у октобру 2023", рекла је Брнабић за ТВ Пинк.

Брнабић је оценила да је резолуција казна зато што Србија лобира против признавања државности тзв. Косова и зато што лобира за повлачење признања независности и навела да све то пише у резолуцијама Европског парламента.

Додала је да је ово казна зато што се председник Вучић бори за самосталну и независну државу чији је део и Косово и Метохија и још једно упозорење и још један вид притиска зато што председник Вучић и даље одолева да не уведе санкције Русији.

"Резолуција нема никакве везе са изборима. Они наравно подржавају оне као што су Мариника Тепић или Драган Ђилас - чланови Европске партије социјалиста која је јасно подржала и ставила свој потпис на декларацију којом се тражи чланство Косова у Европској унији", рекла је Брнабић.

 

Сада је прави тренутак да се тражи хитна седница Савета безбедности УН

Брнабић оценила је да је председник Вучић био у праву када је говорио да се не жури са тражењем хитне седнице Савета безбедности Уједињених нација и да је садашњи тренутак прави да се та седница затражи. 

"Председник Вучић је био у праву, јер не можете свако мало тражити седницу Савета безбедности. Видео је више и даље од свих нас као и од својих критичара који су га критиковали зашто се не тражи седница Савета безбедности. Рекао је‚ сачекајте‚ јер је видео да ће Курти у свом лудилу и терору над Србима на Косову и Метохији ићи даље и оценили смо да је ово тај тренутак када је свима потпуно јасно да је једини циљ Аљбина Куртија етнички чисто Косово и Метохија", рекла је Брнабић за ТВ Пинк.

Истакла је да верује да је ово почетак новог дипломатског напора да се свима покаже какав је данас живот на Косову и Метохији под привременим институцијама које води Курти и колико то нема везе никакве везе ни са владавином права ни са процесом нормализације.

Оценила је да Курти својом политиком ствара неподношљиве услове за живот Срба на Косову и Метохији, како би они сви отишли из покрајине и да то ради серијом једностраних потеза, који му пролазе. 

"Ми морамо да се боримо свим дипломатским средствима и моје питање за Шолакове медије, Ђиласа, Тепић, Лазовића и све остале који не пропуштају прилику да критикују Вучића а аболирају Куртија за све што ради, јесте шта желите од Вучића. Да започне рат? А само на јачање Војске Србије говорите да је ратни хушкач", истакла је Брнабић.

 

Очекивала сам осуђујућу пресуду за убиство Ћурувије

Брнабић је рекла да је очекивала да ће окривљени за убиство новинара Славка Ћурувије бити осуђени, а не ослобођени.

Брнабић је за ТВ Пинк рекла да су поједини медији погрешно пренели њену изјаву поводом ослобађајуће пресуде и да није рекла да је очекивала такав исход суђења.

"То је потпуно супротно ономе што сам ја рекла, они ми стављају у уста супротно. Кажу да сам очекивала ослобађајућу пресуду и то није случајно урађено, они су то ставили тако да би правили алиби да је читав процес монтиран", објаснила је Брнабић и указала да је правосуђе у Србији независно.

Брнабић је истакла да је председник Вучић учинио све да се расветли убиство Ћурувије, а да са друге стране за време Тадићеве власти која је трајала 11 година није било политичке воље да се покрене поступак и није пронађен ниједан доказ у случају Ћурувије.

"Како је сада Вучић који је једини нешто урадио да се расветле околности убиства Славка крив за ово, а није крив Тадић који је био председник Србије у два мандата. На власти су 11 година, ништа нису урадили, а сада имају образ да се јаве и да нешто кажу", рекла је Брнабић.

Брнабић је коментаришући изјаву председника Социјадемократске странке Бориса Тадића који је рекао да је суђење за убиство Ћурувије било "маркетинг за уздизање власти" оценила да је на тај начин Тадић рекао "да је суд био у праву и да у том случају не постоје докази".

"Борис Тадић каже да је суд био у праву и да овде не постоје докази. Ја кажем да сам разочарана пресудом, а Тадић каже да је суд био у праву", закључила је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк