Вести

БРНАБИЋ: СИТУАЦИЈА У РЕГИОНУ НЕСТАБИЛНА, ВУЧИЋ РЕАГОВАО ПРОМПТНО

Ситуација у региону је без сумње нeстабилна, што најмање одговара Србији, рекла је премијерка, Ана Брнабић, и додала да је председник, Александар Вучић, реаговао промптно и да ће у суботу разговарати у Београду са Србима из Црне Горе и Републике Српске о томе како може да им помогне.

Брнабић је рекла да је Вучић позвао Србе из Црне Горе и Републике Српске да дођу у Београд и да разговарају о томе и да ће се држава Србија трудити да и даље позива на мир и стабилност.

"Вучић ће разговарати у суботу са њима како на најбољи начин да им помогне и да их подржи, али и како да ми покушамо даље да смирујемо ситуацију у региону, нама ово најмање одговара", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла, да неће присуствовати том састанку у суботу пошто ће отпутовати на безбедносни форум у Минхен.

"Трудићемо се поново да позивамо на мир и стабилност, али не угрожавајући права Срба било где у региону, која, морате признати, јесу у овом тренутку угрожена. То што се дешава не би требало да се дешава", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла, да те проблеме треба да решавамо дипломатским путем, на опрезан начин.

Брнабић је рекла, да ово што се дешава у региону најмање одговара Србији, јер је земља прошла кроз тешке реформе и остварила у претходне две године привредни раст од 4,4 одсто и 4,2 одсто.

"Видимо потпуно другачији имиџ Србије и да би наставили да тако да растемо потребан нам је стабилан регион", рекла је Брнабић и да је ово мали регион у коме се свака нестабилност одражава и на нашу земљу.

Онда мање људи жели да инвестира, а председник Вучић већ годинама ради на подизању кредибилитета наше земље, рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да се већ годинама ради на довођењу инвеститора који су углавном улагали у области које су радно интензивне, али да сада у Србију долазе и озбиљнији инвеститори.

"Свака нестабилност у региону може да угрози наш брзи развој. Зато се трудимо и председник и ја да све сигнале које дајемо буду одмерени и умерени и да даље градимо стабилност, а не нестабилност. Трудимо се да будемо одговорни и да заштитимо наш народ где год живео. То је наша уставна обавеза и дужност и мислим да то радимо на најбољи начин", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла, да ће зато Вучић разговарати са Србима из Црне Горе и Републике Српске како би се видило како може да их подржи и како да покушамо да смиримо ситуацију у региону.

"Када не чините довољно у области реформи, најлакше је имати нестабилност и рећи да је то због политичке ситуације", рекла је Брнабић.

Са друге стране, Србија је извозник стабилности, не зато што имамо велико срце, а имамо га, већ зато што је то у интересу наших грађана, рекла је Брнабић.

 

До краја фебруара Стратегија за развој винарства до 2030.

Брнабић је присуствовала данас оцењивању српских вина у оквиру манифестације "Свети Трифун на Савском Венцу", који је први пут организовао Савез винара и виноградара Србије и рекла да ће до краја месеца бити усвојена Стрaтегија за развој винарства и виноградарства од 2020. до 2030. године.

"То је први пут да се доноси десетогодишња стратегија која ће трасирати пут како да развијамо овај сектор и како да пружамо подршку да би имали најквалитетнија знања и вина", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла, да ће стратегија помоћи да се Србија и српска вина што боље представе у свету.

Брнабић је рекла да ће у развој винарства и виноградарства бити уложено око 300 милиона евра у наредних 10 година и да та грана привреде има јако велики потенцијал.

Брнабић је честитала Савезу што је иницирао ту манифестацију на којој је окупљено 111 винара који су донели чак 298 различитих врста вина у осам категорија.

"Лако је влади када има добре партнере у удружењима. Није тајна да највећу подршку нашим винарима и виноградарству пружа председник Србије Александар Вучић. Вучић је срцем и душом иза целог овог сектора", рекла је Брнабић преносећи Вучићев поздрав винарима.

Брнабић је рекла, да Вучић није могао да присуствује манифестацији пошто је отпутовао у Минхен и напоменула да председник пружа и саветодавну подршку влади за развој винарства.

Брнабић је рекла, да је извоз вина у 2018. био око 19 милиона евра и да се још чекају подаци за 2019. година, али да свакако постоји јак узлазни тренд и да се још бољи резултати очекују у 2020. и 2021. години.

Брнабић је рекла да држава пружа тренутно значајну подршку развоју винарства и виноградарства кроз подстицаје за нове засаде, рефундацију трошкова, субвенције за опрему и слично.

"Кроз стратегију ћемо то радити на начин који ће много боље таргетирати области за подршку и више ћемо уложити за едукацију младих стручњака", рекла је Брнабић и да има све више младих који се баве том делатношћу.

Брнабић је рекла, да је винарство и виноградарство важан сектор и српски туризам, пошто су винске руте глобално најбрже растући део туризма.

Брнабић је рекла, да ће влада преко Министарства трговине, туризма и телекомуникација уложити још више новца у промоцију винских рута, тако да ће и на аутопуту Милош Велики у наредних неколико месеци бити постављена обавештења за винске руте.

Ово је само једна у низу манифестација које ћемо организовати за наше винаре, рекла је Брнабић и да су наша вина све боља.

Брнабић је рекла, да винарство има потенцијал за раст попут ИТ индустрије која расте годишње 26 или 27 одсто.

Брнабић је рекла да Србија добија значајну подршку од ЕУ за развој винарства и виноградарства преко ИПАРД програма, где се пољопривредницима одобравају средства и до милион евра.

Брнабић је рекла, да је то свакако грана привреде која би само у периоду од две године могла да буде једна од водећих у Србији.

"Када смо угостили Жозепа Борела на вечери коју је организовао Вучић била су послужена српска вина и он и цео његов тима су били одушевљени квалитетом вина. Председник се на сваки начин труди да промовише наша вина и винаре", рекла је Брнабић.

 

 

 

 

Извор: Танјуг