Вести

БРНАБИЋ: СПРЕМНИ СМО ДА ЈОШ ВИШЕ ПОМОГНЕМО УКРАЈИНСКИ НАРОД

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да је Србија данас упутила 14 камиона хуманитарне помоћи Украјини, да је спремна да прихвати још више избеглих из те земље и да још више помогне украјинском народу.

Брнабић, која је заједно са министарком за европске интеграције Тањом Мишчевић, амбасадором Украјине у Србији Володимиром Толкачом и амбасадором делегације Европске уније у Србији Емануелом Жиофреом присуствовала слању новог контигента хуманитарне помоћи за Украјину, рекла је да се данас шаље помоћ у лековима и роби за угрожено становништво Украјине. 

"Што се тиче лекова, то је све оно што смо ми успели да издвојимо преко Републичког фонда за здравствено осигурања и наставићемо са том праксом. Што се тиче робе, то је она роба која може да искористи народ Украјине који је изгубио своје домове након после пуцање бране. То су ћебад, јастуци, сунђери за спавање на поду, али и филтери за пречишћавање воде као и вода за пиће. Укупно 14 камиона хуманитарне помоћи који крећу данас у Украјину преко Румуније", рекла је Брнабић. 

Додала је да Србија континуирано шаље помоћ Украјини. 

"Послали смо помоћ у електроенергетској опреми за украјински електроенергетски систем, два најмодернија санитетска возила, уплатили смо три милиона евра финансијске помоћи помоћи преко UNICEF и UNHCR. Радили смо летње кампове за децу прошлог и овог лета, спортско-рехабилитационе кампове и управо је завршио са радом један од њих", рекла је Брнабић. 

Како је рекла, у овом тренутку у Србији је више од 43.000 избеглих и расељених лица из Украјине. 

"Спремни смо да прихватимо и више и трудићемо се да, у партнерству са ЕУ, помогнемо и подржимо украјински народ у тешким околностима још и више. Надамо се миру у Украјини и на европском континенту. То ће нам свима донети доста тога доброг, пре свега украјинском народу", поручила је Брнабић. 

 

 У сталном смо контакту са Амбасадом Украјине у Србији

Брнабић изјавила је да Србија користи европски механизам цивилне заштите којим шаље помоћ Украјини, да је у сталном контакту са Амбасадом Украјине у Србији, као и да покушава да што пре одговори на све потребе те земље у хуманитарној помоћи.

На питање новинара да ли ће Србија покушати да пронађе механизам да би се помоћ Украјини слала редовније и ургентније, Брнабић, која је присуствовала слању новог контигента хуманитарне помоћи Украјини, истакла је да је Србија, кроз европски механизам цивилне заштите, почетком године послала електроенергетску опрему Украјини.

"За електроенергетску помоћ било је изузетно тешко и ми смо једина земља са Западног Балкана која је пронашла такву опрему и донирала Украјини и наставићемо тако да радимо", поручила је Брнабић.

Истакла је да је Влада у дневном контакту са Амбасадом Украјине у Србији и амбасадором Володимиром Толкачем, тако да у сваком тренутку зна које су потребе.

"Ми одмах гледамо како да одговоримо на те потребе и да пошаљемо помоћ што пре. Ова помоћ је послата на основу закључка владе из 13. јула, али смо само скупљали све лекове које имамо, које можемо да одвојимо да то пошаљемо у једној транши и наставићемо да даље радимо на томе да пружамо сваку врсту хуманитарне помоћи Украјини и украјинском народу", објаснила је Брнабићева.

На питање да ли сматра да је све урађено по закону у случају смена инспектора Душана Митића и Слободана Миленковића, Брнабић је одговорила да је уверена да је све урађено према прописима.

"Имам пуно поверење у МУП", поручила је Брнабић.

 

Извор: Танјуг